Tak jsem se rozhodl přejít na linux protože se mi nelíbí Windows malware, vytěžování HW a traficu u Win. A hlavně Windows mi nejde řádně nakonfigurovat. Potřebuji tmavé pozadí všude v aplikacích a hodně světlé písmo, když ne bílé, tak střeba světle žluté. Velikost ikon na Win taky nešla řádně nastavit. A jelikož maximální rozlišení, které používám je 800x600 tak se mi kolikrát ti aplikace ani nevyšely na obrazovku - jako příklad uvádím program na stříhání videí: Shotcut. A furt jsem musel třikrát klikat na hlavičku po každém střihu, aby se zobrazila celá časová osa (aby byly vidět peaky).
Kdysi dávno jsem zkoušel Kubuntu, je to mnoho let, a potom Mandrivu, možná deset let zpět. Potřebuju KDE, ale nemám zkušeností a nevím co je nejjednodušší na ovládání a konfiguraci. Tak vás prosím o radu. Nezvládnu na normálním nativním rozlišení dělat déle než 5 minut, pak je mi zle a chce se mi zvracet, točí se mi hlava. První věc co potřebuju udělat je, aby když to spustím, bylo vše nakonfigurované do rozlišení 800x600 a roztažené na širokoúhlý monitor (mám 24"). Pokud možno no scale, ale větší písmo nakonfigurovat třeba ručně, protože ve Windows XP to šlo dobře pomocí aplikace Desktop Architekt, kde jsem si to nakonfiguroval podle schématu Egypt, a jen jsem upravil barvy a velikost písma a už to jelo. To jsem si uložil a po nové instalaci Windows jen otevřu to téma či schéma, a je celé prostředí OK. Ve Windows 8.1 to nejde. Tak proto potřebuju co nejpohodlnější prostředí.
Dále tam ale potřebuju ten Shotcut, Firefox, případně Chrome, sandbox abych si mohl nainstalovat Windows XP nebo možná Windows 8 jako sandbox, ale tady nevím jestli by šel ten jejich malware něčím vyfiltrovat, aby neodcházel ten jejich "bordel" ze sítě LAN. Taky bych tam rád nainstaloval spacy.io, spacy jede na Pythonu. Přehrávač videí. Nějakej program místo HW info a asi JOSM, a spacy (spacy.io). A nějaký software pro komunikaci jako třeba Zoom, protože na Windows XP nemohu s nikým komunikovat... Jo a LibreOffice.
Jak je to s těma aktualizacema, je to pořád tak komplikované jako kdysi, že se musel u každého balíčku kopírovat ten odkaz na zdroj?