Jaký internet do softwarové agentury?

Jaký internet do softwarové agentury?
« kdy: 18. 01. 2022, 11:23:25 »
Zdravím,
jsme malá softwarová agentura v Praze a momentálně využíváme služeb exUPC a případně zálohy O2 LTE.
Poslední tři měsíce nám ale exUPC víceméně nefunguje - modem se restartuje každých 15 minut atd atd. Technici nejsou schopni problém vyřešit. O2 funguje, ale poté nám nefungují externě servery, protože má jinou IP adresu.
Jde nám o zásobování pobočky cca 15 lidí a také 3 serverů, na které se lidé připojují i z venku.
Dostal jsem několik nabídek - O2 asymetrický s SLA 50/10(tady mi minimálně ten upload přijde dost málo). Pak symetrický 50/50 - to je zase drahé a hlavně je tam ten psychologický efekt, že budu platit daleko více za sníženou rychlost, než mám teď. Výhoda těchto O2 řešení je v tom, že mi dávají k tarifům několik IP adres a také backup internet, který automaticky přehodí IP adresy na backup, čím neohrozí při výpadku externí přístup k serverům.
Vodafone mi vůbec na tuto poptávku neodpovídá, takže to je pasé.
Zkoušel jsem ještě lokální providery, kteří jsou sice o něco levnější než O2, ale zase nabízí jen 1x IP a s možností backupu vyjdou zhruba stejně jako symetrické O2 a ještě ke všemu bez přehození IP adres.

Nevíte, neznáte nějakého providera nebo nějaké řešení, které by mělo alespoň 50/50 nebo případně klidně 100/20 - minimum je pro nás 50/20 a mělo řešení backupu s automatickým přehozením IP adres a řekněme cenou do 3 000 Kč/mo bez DPH? Ta cena samozřejmě není pevná, ale víc bych platit za nějaké lepší rychlosti jedině.

Díky za rady!

alex6bbc

• 1 768
    • Zobrazit profil
Re:Jaký internet do softwarové agentury?
« Odpověď #1 kdy: 18. 01. 2022, 11:37:48 »
to mi nerikejte, ze v praze nejsou dodavatele internetu s normalnim dratem a statickou ip?!
na severni morave mam doma a u babicky 2 pripojky od pody, obe myslim 100/100, kazda za 500,-
takze kdybych to jednoduse vynasobil tak za 3000 dostanu 6 techto linek (6 statickych ip adres).

« Odpověď #3 kdy: 18. 01. 2022, 11:46:18 »
Asi nechápeš správně,za co u té symetrické linky platíš. Tam nejde ani tolik o to,že máš stejný uplink jako downlink, nýbrž především o to,že tam není agregace (máš to pásmo GARANTOVANÉ SAM PRO SEBE V OBOU SMĚRECH), a navíc ta linka je nepřetržitě dohlížená, a operátor výpadky a zhoršení parametrů má povinnost v rámci SLA řešit proaktivně, tzn aniž bys ty musel napřed nahlásit závadu, takže se o problémech ve většině případů ani nestihneš dozvědět.
TOHLE na tom stojí ty peníze. Je na tobě, abys zvážil, jestli to potřebuješ nebo ne.

Např my jsme si udělali analýzu, a došli jsme k závěru, že symetriku nakonec nutně potřebujeme jen na SIPtrunk do ústředny a poštovní server, takže neplatíme 100/100, a stačí nám 4/4 a po rozšíření trunku o další 4 čísla to necháme zvednout na 8/8, a všechno ostatní jde po exUPC + záloha O2 VDSL.

A pokud ti vadí,že po překlopení serverů na záložní trasu jsou nedostupné kvůli jiné IP, asi bys měl řešit nějakou DDNS. Spousta výrobců routerů svoji provozuje, a po registraci máš dynamickou změnu DNS gratis.
« Poslední změna: 18. 01. 2022, 11:53:52 od Marek Staněk »

« Odpověď #4 kdy: 18. 01. 2022, 12:49:17 »
Optika tady v okolí vůbec není.
Ta je maximálně v nových zástavbách.

Ohledně airwaynetu - nemáme zde možnost mít internet.

Díky. Já to přesně chápu. Problém je, že my potřebujeme SLA, ale nepotřebujeme mít symetriku. Já prostě potřebuju vědět, že se problém do dalšího pracovního dne vyřeší a nepotáhne se tři měsíce. Bohužel toto nám nikdo nenabídl. Ohledně rozdělení servery a zbytek jsem taky přemýšlel, ale pak mi došlo, že internet interně potřebujeme stejně jako mít běžící servery, takže ve finále potřebuji, aby běželo vše a nejlépe pořád.

No my máme mikrotik a DDNS se nám nepodařilo nastavit. Navíc jsem pak stejně zjistil, že ten O2 backup nemá pevnou IP, takže si budu muset za ní připlatit.

ja.

• 375
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 18. 01. 2022, 13:04:06 »
No my máme mikrotik a DDNS se nám nepodařilo nastavit. Navíc jsem pak stejně zjistil, že ten O2 backup nemá pevnou IP, takže si budu muset za ní připlatit.

Mikrotik je zrovna jeden z tých, kde vendor prevádzkuje vlastnú DDNS službu. /ip cloud set ddns-enabled=yes a je to, odteraz bude router udržiavať záznam <seriove-cislo>.sn.mynetname.net, na ktorý si vo vašej doméne nastavte CNAME (alebo ALIAS, pokiaľ to vaše DNS podporuje).

« Odpověď #6 kdy: 18. 01. 2022, 13:11:30 »
A nevyhovovalo by pak řešení,že servery dostupné zvenčí byste dali na pomalejší dohlíženou symetriku,a internet pro stanice by měl levnou trasu se zálohou? To by nakombinovat určitě šlo,a stálo by za to brnknout třeba do i4wifi,a nechat je to nastavit. Za pár drobných byste měli vyřešeno.
Vzhledem k tomu, že to má vydělávat peníze, mi jako rozumné přijde zaplatit někoho, koho to živí, aby to vymyslel tak aby to fungovalo a plnilo nároky.

« Odpověď #7 kdy: 18. 01. 2022, 13:22:56 »
A nebo to,co potřebujete dostupné trvale, prostě hostovat venku v nějakém datacentru. Tam pak je na výběr od hostingu vlastního železa přes VPS až po cloud. Možná by to bylo úplně nejjednodušší a nejspíš i dlouhodobě nejlevnější.

« Odpověď #8 kdy: 18. 01. 2022, 14:10:32 »
A nebo si tu veřejku protunelovat z venku, třeba z nějaké VPS. Nejjednoduší by asi bylo mít veřejku i na záloze. Pak není třeba řešit nějaké DDNS, ale stačí normální DNS.

Dát všechno do cloudu není často řešením, protože se může stát, že velkou část konektivity do internetu vám sežerou interní služby na které lezou lidi z kanclu. Záleží, odkud se k těm službám přistupuje nejvíce.

« Odpověď #9 kdy: 18. 01. 2022, 14:16:57 »
Souhlas, proto analýzu s někým koho to živí a zamyslet se, jak to má fungovat a co to má plnit.
Jak s oblibou říkám, je třeba napřed formulovat o čem je problém, načež řešení obvykle vypluje samo.

Molex1

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 19. 01. 2022, 08:54:26 »
Mě zaráží, že firma o 15 lidech a hlavně s 3ks onsite serveru musí řešit cenu připojení internetu v řádech stokorun, asi bych se zaměřit v tom případně na další větší problémy... Dále mě zaráží, že si u serverů vystačíte s home-like-konektivitou.

Jinak realizace optické přípojky např od Cetinu si myslím, že by měla být v řádu vyšších desítek / nižších stovek (cca dvě) tisíc kč s prakticky neomezenou kapacitou přípojky.

« Odpověď #11 kdy: 19. 01. 2022, 09:59:19 »
Mě zase zaráží, že děláš nějaký soudy bez sebemenší znalosti o firmě :-D

« Odpověď #12 kdy: 30. 01. 2022, 22:26:27 »
Nakonec byla chyba u nás - měli jsme tam permanentní DDOS na některý port, který mikrotik v pohodě zvládal, ale ten modem od UPC ne.
Nechápu, že mi to nemohli říct.
No my máme důležité věci v cloudu, ale devservery u nás, protože to jsme schopni hodit 1000 kontejnerů mezi dva servery, kdežto v cloudu bychom platili ranec. Interně to má i výhodu v tom, že právě když nejde internet, tak se připojíme aspoň z kanclu.
Dostal jsem několik zajímavých nabídek, ale zatím zůstáváme u vodafone...Uvidíme, jak dlouho to vydrží.