Na zákaznické lince mi řekli, že můžu mít svůj modem (protože ten ten jejich se mi nevleze do skříně), takže sonduju, jestli to někdo udělal tak jako já a nebo se většina prostě podřídí těm jejich dementním podmínkám.
Já jsem dělal v síti s Vodafone GPON, ale bylo to firemní připojení. Je tam jejich dodaný router Huawei s přepnutý do bridge, neměl jsem žádné ambice to řešit (stejně už to bylo nasmlouvané předtím). Tady to ničemu nevadí, je to prostě koncové zařízení v racku, co je dál propojené metalickým 1GbE, monitoruje jej a zodpovídá za něj ISP včetně všech nastavení.
Takže se hlásím do té druhé skupiny
Jinak nedávno se tu řešilo něco podobného, mrkněte na pár posledních postů, co by pro vás mohly být zajímavé.
https://forum.root.cz/index.php?topic=29970.0V podstatě jsou tam dva aspekty pro jiné zařízení (ONT)
- podpora standardů vyžadovaných v jejich GPON síti
- zařízení se ověřují přes svá sériová čísla (případně ještě vendor ID). Tzn. pak ISP povolí číslo vašeho zařízení (ideálně, pokud obecně umožňuje provoz jiných ONT). Nebo jak je v tom vlákně zmíněno, některá specifická ONT umožní nastavit/klonovat libovolné číslo, které už tam předtím bylo připojené.