Čemu se směješ? Vlastní nechápavosti?
CNC programátor je zatraceně kvalifikovaný dělník. Určitě to není extra složité, ale je to podstatně složitější, než co se vyžaduje po jiných dělnických profesích. Klíčová je tam zodpovědnost a schopnost dělat věci na první dobrou. U typické CNC mašiny máte jeden pokus, pokud jste v programu udělali jedinou chybu, tak jste zkazili výrobek, který se třeba opracovával už týdny a stál statisíce (a termín dodání k vašemu zákazníkovi je za 3 dny).
Učňák s maturitou stačí, ale z těch vyučených to dobře nezvládají zdaleka všichni. Pokud je ta pozice více CNC programátor, než CNC obsluha, tak už tam IMHO převažují lidi s průmyslovkou.
Já ale nechci srovnávat CNC programátora s vysokoškolákem a vš platy. Jak jsi na to přišel, proč mi to podsouváš? Já tu hlavně brzdím ideu, že nekvalifikovaní lidé, kteří dělají rukama, vydělávají 40 000.
Ale když jsi to téma načal, tak CNC programátor s výučákem samozřejmě bere mnohem méně než někteří vysokoškoláci a mnohem více než jiní vysokoškoláci.
Usuzovat, že když je někdo vysokoškolák, tak přece musí brát mnohem více, než vyučený je stejně hloupé, jako usuzovat, že ajťák musí brát 2x více, než někdo kdo pracuje rukama.
Takže bychom si měli srovnat, jestli se bavíme o CNC programátorovi, tedy zaměstnanci, co vytváří programy pro CNC stroje ve fabrice nebo o CNC operátorovi se schopností programovat, který případně naprogramuje nějaký jednodušší program, jak jsi naznačoval v předchozím příspěvku. A taky je potřeba rozlišit lidi, kteří pracují na víceosém CNC a vyrábějí např. blok motoru a lidi, kteří na nějakém soustruhu trochu upraví osu nebo brousí ozubené kola na brusce. Samozřejmě netvrdím, že jsou to lidi úplně bez kvalifikace. Ostatně to jsem ani nikde neříkal a ani jsem netvrdil, že dělník bez kvalifikace bere 40 000. Pokud vím, uvedl jsem průměrný plat dělníka v konkrétním podniku jako reakci na tvrzení o hypotetické výši uváděných platů. Je sice pravda, že jsou tihle "dělníci" kvalifikovanější, než jiní, ale nejsou zase tak extrémně kvalifikovaní, aby jejich platy dosahovaly závratných výšin oproti ostatním, což ostatně ani nedosahují. Prostě nemají ty supervysoké platy, které by vytahovaly ty zoufale nízké platy těch ubohých nekvalifikovaných dělníků. Zkrátka dnes má v rozumné fabrice i nekvalifikovaný dělník slušné peníze a k těm 30k (nebo nějakou slušnou částku nad 20k) to bude. A "rád" za cca 20 000, jak uvádíš, nejspíš bude možná tak v Moravskoslezském kraji, kde je pořád nezaměstnanost cca 5%. A i tam bude muset po zaškolení dostat nějaké to osobko navíc, jinak půjde jinam.
Přijde mi, že jsi s tím svým bržděním výše platů a nejen u běžných zaměstnanců, poněkud mimo mísu. Pokud vím, tak jsi říkal, že plat necelých 30 k pro prodavačku je nesmysl, že to musí být dlouho po zapracování - ukázalo se, že v dnešní době tomu tak není. To je velice často "nekvalikfikovaná" síla. Lidi ti tady jasně ukazují na konkrétních nabídkách práce, že ať už u nekvalifikované nebo u trochu odborné manuální práce jsou zde nabídky, které úplně v klidu atakují hranici 30 k i více. Na to ty odpovídáš bez jakýchkoliv odkazů na konkrétní tvrzení, že jsou platy menší. V jednom příspěvku jsi dokonce sám přiznal, že nevíš přesně, jak se ty platy pohybují. Ale tvrdit samozřejmě budeš sebevědomě své.
Za sebe si samozřejmě dokážu informace o platech, které uvádím, dohledat. A jakkoliv neříkám, že uvedené informace jsou absolutní norma tak i podle toho, co slyším kolem sebe, tak nástupní platy i na pozicích, kde tomu dříve ani zdaleka tak nebylo, překračují bez problému 20 k a po zapracování se k tomu všemu přidá osobní, takže míří spíše na 30 k. Ostatně jde to vidět i na průměrné mzdě, která od minulého roku poskočila zase o necelé dva tisíce výš. Čímž se mimochodem dostávám k tomu, jak moc asi budou v tomto roce platné čísla z minulého roku. I podle prognóz ČNB tento rok mají platy růst, protože se přehřívá ekonomika. Prostě si uvědom, že čísla, co tady prezentuješ jsou MOŽNÁ z minulého roku a neshodují se s dnešní realitou.