Nějakou dobu jsem si s hlavicema hrál na bytě s dálkovým topením + na baráku se snažím řídit topení taky, ale taknějak jsem došel k tomu, že je to skoro zbytečný řešit
Všechny tady ty chytrý ovládání topení s myšlenkou "zapnu topení než vyjedu z práce a bude tam teplo" atd vychází hlavně z amerických domácností, kde mají
A) papundeklový barák s minimální tepelnou kapacitou
B) topení/chlazení přímo horkým/studeným vzduchem. Prakticky tam neznají radiátory, ale jejich kotel=výměník "oheň-vzduch"
C) žádné/špatné zateplení, jelikož barák musí být postaven metodou quick, easy and cheap.
Kombinací těchto faktorů jde opravdu ušetřit, když vypnu topení na pár hodin, kdy nejsem doma, jelikož teplota prudce klesne a sníží se tepelné ztráty. To pak dávají smysl i propojení topení s polohou mobilů a jakmile nikdo není doma=topení se vypíná
Ale v evropském zatepleném cihlovo-betonovém domě, kde mám XYZ tun materiálu co se musí nahřát/vychladnout to nemá cenu.
Když vypnu topení při odchodu do práce, tak ta teplota začne klesat tak pomalu, že průměrný rozdíl bude jen pár desetin stupně, což dělá úsporu nula nic. Tím spíš, když se topí podlahovkou/akumulačním krbem a podobně.
Další věc, že lidi si vypnou topení v jedné místnosti a topí jen ve druhé a nějak tak to různě přepínají podle toho, kde zrovna jsou. To je sice moc pěkné, ale ve výsledku se to teplo stejně zprůměruje a člověk má akorát dobrý pocit z toho, "že něco dělá", ale reálná úspora nula nic.
V jednom pokoji, kde máme momentálně jen skladiště věcí, tak bylo minulou zimu topení úplně vypnuté. A i tak tam bylo nějakých 19°C - je potřeba k baráku přistupovat spíš jako k celku, než k jednotlivým místnostem jako nezávislým jednotkám - Možná leda tak v koupelně, kde si lokálně zatopím na večer na vyšší teplotu a pak to teplo uteče směrem do sousedících pokojů
A další věc - moderní způsoby topení tepelným čerpadlem (nebo i kondenzačním kotlem) si žádají trochu změnu uvažování. Je určitě lepší to nechat topit malým výkonem delší dobu, než přijít do vychladlého domu a honem rychle zatopit. To pak klesá účinnost.
Reálná zkušenost z léta - "ještě tu klimatizaci nezapínej, venku ani tady ještě není takový vedro" - naprosto špatně
Zkoušel jsem v létě pár dní po sobě používat klimatizaci dvěma způsoby:
1) klima jela non-stop (i v noci) s omezením max výkonu na 40% (cca 500W příkon)
2) klima se zapla jen přes den, kdy bylo teplo
přístup "2" dává jakože větší smysl, ale měl asi dvojnásobnou spotřebu na stejnou tepelnou pohodu v baráku. Proč? No protože klima musela
A) chladit do venkovního vzduchu co měl 30°C ve dne
B) jet prakticky na plný výkon, aby dosáhla nastavené teploty
Pokud se nechala jet pořád na malý výkon, tak během noci (kdy bylo venku třeba 17°C) chladila s mnohem vyšším výkonem (při stejné spotřebě) a navíc díky nižšímu výkonu měla vyšší účinnost i bez ohledu na rozdíly teplot. Klimu mám umístěnou nad schodištěm + barák má velkou tepelnou kapacitu, takže nějaké kolísání teplot kdy v noci bylo třeba jen 20°C (přechlazeno) ničemu nevadilo. Pro rýpaly: větrat přes noc moc nešlo - ventilačka vyvětrá prd, plně otevřeno bez dozoru přes noc nenechám + dovnitř by nalítalo plno prachu, pylu, komárů a podobnýho bordelu
S tepelným čerpadlem to stejné - je blbost začít topit na večer až do noci "protože je už doma zima", ale nechat to topit celý den, hlavně když je venku ještě relativně teplo - čím menší tepelný rozdíl, tím vyšší účinnost (COP faktor). Ael tohle ještě bude dlouho trvat, než lidi pochopí, jelikož je ptořeba se k tomu stavět trochu jinak, než "kdy přiložit další lopatku uhlí"