Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)

Re:Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 10:02:28 »
... (kromě toho, že AI z tohohle oboru dost odstraňuje to, co na něm bylo zábavné) ...
Souhlas, ale nejen v tomhle oboru. Ono to vypadá, že AI bude psát básně, skládat hudbu a my lidi budeme umývat podlahu.

Psaní kódu je zábavné a přiznejme si že i jednoduché. Těžké jsou ty věci okolo. Najít a doplnit díry ve vágním zadání. Code review nebo třeba louskání nějakého starého kódu. Ladění chyby, která nastává zásadně jen když je měsíc v úplňku. atd...

AI je jako nespolehlivý podřízený, na kterého nemám žádnou páku. Někdy dělá, co chci. Někdy to podělá. Někdy se na to vykašle. Nikdy sám nepřizná, že něco pokazil. Ještě jsem nezažil, aby mi řekl, že něco nezvládne. A nikdy za nic neponese zodpovědnost.

Pro darebacika :
Buď sakra opatrný, když používáš AI na něco, co neumíš. Protože ty to musíš zkontrolovat a ty za to poneseš zodpovědnost.

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 11:16:33 »
Poslední roky začínám mít silný dojem, že je čas se na IT vykašlat protože se do toho oboru postupně natáhlo hrozně moc dementů. Teď už je ale asi vážně čas protože ti dementi objevili AI a to je mnohem horší...

Ja mám taký pocit už 20 rokov.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 12:31:57 »
Za mne je treba Copilot docela fajn na vyplivnuti nejakych skaredych PowerShell skriptu a kdejakych totalne exotickych veci z MS ekosystemu, volani primo nejakych funkci Windowsiho API, ktere fakt nemam komplet v maliku.

Aktualne se pokousim opajcovat jeden program za pouziti Claude, protoze vystup tohoto programu funguje toliko s Lightroomem, zatimco ja to potrebuju dostat do jinyho editoru (Adobe, strcte si sve predplatne za klobouk!).

Logiku toho programu zhruba tusim (nikoliv vsak dokonale), Claude behem par promptu vyplivne celkem funkcni prototyp, kde vsechno slape - akorat zjistuju, ze tam mam nejakou chybu v zaverecne logice, kde mi proste neco chybi a tak nad tim dumam.

Ze bych jako mel pro vytvoreni nejakyho jednorazovyho nastroje napred tydny/mesice studovat konkretni programovaci jazyk, at nepadam na hubu kvuli zmrsene syntaxi?
Nebo ze bych si ten soft pro hobby projekt mel nechat udelat na zakazku? To bych se pri nedokonale znalosti funkcni logiky a vecnych zmenach nedoplatil...

Oboji jsou celkem zasadni faktory pro hobby projekt, jehoz nejvetsim "rizikem" je, ze mi zprzni kompenzaci expozice ulozene v XMLkach.... hruuuuza. :-)

Mudvy

• 103
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: Dnes v 15:17:12 »
asi máme každý jiné zkušenosti s používáním ai při vývoji ... už to není tak že si otevřeš chat gpt a tam si s ním povídáš pak to pastuješ k sobě do ide a tam si to celé skládáš. To bylo fajn ale zkušenému vývojáři to nepomůže. Juniorům to pomáhalo víc jak stack overflow. Další evolucí je Agentické programování - copilot, antigravity, cursor apod kdy už není oddělený ai od kódu ale žije s váma na vašem HW přímo v ide a může dělat vše co můžete vy. Buildí projekt, vidí command line chyby, píše si commandy samo, vidí internet, vidí souborový systém, přečte si obsah souborů, přečte si nastavení systému, přečte si waše wiki, projekkty, guideline ... zkrátka umí udělat vše co můžu na počítači udělat já jako vývojář.

Pokud si zapnete antigravity a řeknete mu že chcete na tyhle logy udělat webovou stránku co mi to rozfiltruje podle datumu, četností apod a pak mu dam složku kde je celý zdroják a řeknu mu že má zjistit proč se chyby dějí a jestli by navrhnul opravy ... tak to všechno udělá ... na mě pak je posoudit jeho návrhy a zanést je do produkce ... upřímě já ai používám nejvíc na "otrockou nudnou práci" kterou nechtějí dělat ani dnešní "junioři vývojáři" nebo na tooly který bych si nikdy nepsal protože nemám čas a ani je nezadával juniorům protože nepochopí co po nich chci a za tu dobu co bych jim to vysvětlil si ten tool vlastně realizoval sám.

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 15:28:57 »
Za mne je treba Copilot docela fajn na vyplivnuti nejakych skaredych PowerShell skriptu a kdejakych totalne exotickych veci z MS ekosystemu, volani primo nejakych funkci Windowsiho API, ktere fakt nemam komplet v maliku.

Aktualne se pokousim opajcovat jeden program za pouziti Claude, protoze vystup tohoto programu funguje toliko s Lightroomem, zatimco ja to potrebuju dostat do jinyho editoru (Adobe, strcte si sve predplatne za klobouk!).

Logiku toho programu zhruba tusim (nikoliv vsak dokonale), Claude behem par promptu vyplivne celkem funkcni prototyp, kde vsechno slape - akorat zjistuju, ze tam mam nejakou chybu v zaverecne logice, kde mi proste neco chybi a tak nad tim dumam.

Ze bych jako mel pro vytvoreni nejakyho jednorazovyho nastroje napred tydny/mesice studovat konkretni programovaci jazyk, at nepadam na hubu kvuli zmrsene syntaxi?
Nebo ze bych si ten soft pro hobby projekt mel nechat udelat na zakazku? To bych se pri nedokonale znalosti funkcni logiky a vecnych zmenach nedoplatil...

Oboji jsou celkem zasadni faktory pro hobby projekt, jehoz nejvetsim "rizikem" je, ze mi zprzni kompenzaci expozice ulozene v XMLkach.... hruuuuza. :-)

Vidím vícero možných problémů, které může přinést byť i jen hobby použití AI pro programování. Mimo osobního rizika (špatná XMLka...) je to především obecný úpadek v oboru. Zdá se sice, že níž to už jít nemůže, ale ono může. Vezměme si bezpečnostní rizika (vektory útoku přes AI a špatný kód) a úpadek lidského úsudku obecně a jsme tam, kde jsme nechtěli být. Mrkněte co si o tom myslí Naom Chomsky  a Noam Chomsky: The False Promise of ChatGPT a Naom Chomsky website

AI používám jako programátor denně na profi bázi, ale o to víc znám, na co se to hodí, na co se to nehodí a hlavně, co musí dělat programátor (nést zodpovědnost a vzdělávat se). Euforii rozhodně nesdílím, nadšení jsou ponejvíce majitelé AI firem a pak laici, kteří by bez AI programovat nemohli a najednou můžou. Stačilo by nazývat věci pravým jménem a vše by bylo přehlednější: AI = tupý statistický model nad trénovacími daty, člověk = blbec, který podléhá klamu a s AI se identifikuje (proto ji přeceňuje), důsledek = riziko pro lidskost jako takovou. Proto souhlasím v Naomem Chomským, že problém není až tolik v AI, ale v tom, jak k ní člověk přistupuje
Chomsky thinks that AI is dangerous, but only because people will take it seriously.

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 15:38:55 »
... už to není tak že si otevřeš chat gpt a tam si s ním povídáš pak to pastuješ k sobě do ide a tam si to celé skládáš. To bylo fajn ale zkušenému vývojáři to nepomůže. Juniorům to pomáhalo víc jak stack overflow. Další evolucí je Agentické programování - copilot, antigravity, cursor apod kdy už není oddělený ai od kódu ale žije s váma na vašem HW přímo v ide a může dělat vše co můžete vy.

... což ten problém jen amplifikuje. Ale jak říkám - profíkovi, který má zodpovědnost, kritické myšlení a ví co a jak dělá, může AI docela dobře posloužit. Ale ostatním a tím pádem obecně společnosti může dost uškodit. Chápu však, že mnoho lidí bude s tímto hodnocením zuřivě nesouhlasit.