Zmizel wlan0 na Raspberry Pi

Zmizel wlan0 na Raspberry Pi
« kdy: 29. 03. 2025, 20:34:05 »
Zažil jsem divnou věc, poprvé v historii RPi, zmizelo mi rozhraní wlan0 a nešlo nahodit ani po rmmod+modprobe brcmutil/brmcmfac:

s microSD žádný problém nestal se, systém běžel dál.
co se to stalo zač ? od posledního spuštění se to stalo po 2 týdnech běhu a nikdy dřívě takovéhle chyba. Fyzicky se nic nestalo , žádný dotyk.

napájeno je poslední měsíc z microUSB (ano něco za něco, rezerva proudu je vysoká 2.5A v pohodě), v idle 4.91V, při zázěži 4.85V... Já vím, že to není předpisových 5V.... Ale spíš ma zajímá to co se stalo, ve věci wifi0 a mmc

šlo by nějak v té situaci znovu remountnout /sys/bus/mmc:1... ? Ale nic takového jako unplug/reset tam není (jako jde u usb ) . hypoteticky, kdybych ho nerestartoval.

Under-voltage detected! (0x00050005)
Voltage normalised (0x00000000)
ieee80211 phy0: brcmf_fw_crashed: Firmware has halted or crashed
ieee80211 phy0: brcmf_fil_cmd_data: bus is down. we have nothing to do.
ieee80211 phy0: brcmf_cfg80211_get_tx_power: error (-5)
brcmfmac: brcmf_sdiod_probe: Failed to set F1 blocksize
brcmfmac: brcmf_sdio_bus_reset: Failed to probe after sdio device reset: ret -123
mmc1: card 0001 removed
mmc1: queuing unknown CIS tuple 0xc1 (4 bytes)
mmc1: queuing unknown CIS tuple 0x04 (0 bytes)
mmc1: queuing unknown CIS tuple 0x07 (0 bytes)
mmc1: queuing unknown CIS tuple 0x2b (2 bytes)
mmc1: queuing unknown CIS tuple 0x1f (1 bytes)
mmc1: queuing unknown CIS tuple 0x2a (1 bytes)
mmc1: queuing unknown CIS tuple 0x02 (0 bytes)
mmc1: new high speed SDIO card at address 0001
rpi_firmware_get_throttled: 4 callbacks suppressed
rpi_firmware_get_throttled: 4 callbacks suppressed

k3dAR

• 3 148
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Zmizel wlan0 na Raspberry Pi
« Odpověď #1 kdy: 29. 03. 2025, 22:06:23 »
Kód: [Vybrat]
Under-voltage detected!Mas to tam vicekrat, takze bych problem jinde nehledal, predpokladam nejde o original zdroj...

« Odpověď #2 kdy: 30. 03. 2025, 04:53:22 »
Právě z těchto důvodů jsem přešel na zdroj s vyšším napětím a step-down converter kde si můžu navolit jemně výstupní napětí třeba na 5.2V aby díky přechodným odporům mělo Raspbery nebo jiné SBC 5V.
Otestovat funkčnost wifi bych zkusil s menší frekvencí cpu aby to sežrali tolik a úbytek napětí nebyl tak veliký.

Wasper

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 31. 03. 2025, 00:38:01 »
Právě z těchto důvodů jsem přešel na zdroj s vyšším napětím
Jojo, maliny jsou dost citlivé. U takové hloupé RPi Zero (cca 110mA v klidu, 200mA pri max zatezi, takze prakticky nic) je extrémně citlivé, k jednomu jsem musel pořídit 5A nabíječku, aby samovolně nerebootovalo pod zátěží.
Co se mi osvědčuje (na krabičkách venku) je 6A olověný akumulátor (mám ho tam jako "UPSku" ) a za ním 7805, pak šlape jako hodinky a uptime u meteo i u kamery mám několik let.

Možná bych zkusil napájet paralelně k tomu přívodu kondík 4.7G/6V...

Wasper

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 31. 03. 2025, 02:32:35 »
Edit: Samozrejme ze ten akku je 6V, klasicke nejlevnejsi olovo za neco pres stovku od zeleneho Ufouna.

« Odpověď #5 kdy: 31. 03. 2025, 11:13:44 »
Já osobně už roky nechápu, že se R-Pi ještě pořád těší nějaké oblibě. Z původního záměru levného nenáročného PC pro děti se z toho stalo předražené Tamagotchi. Ač se to tváří jako nápájitelné z USB, většinu běžných adaptérů nelze použít. O počtu všemožných redukcí a typů krabiček, které k tomu člověk potřebuje, ani nemluvě.

Při použití obyčejného mini-PCčka nemusí člověk podobném problémy vůbec řešit.

Wasew

« Odpověď #6 kdy: 31. 03. 2025, 11:36:52 »
Edit: Samozrejme ze ten akku je 6V, klasicke nejlevnejsi olovo za neco pres stovku od zeleneho Ufouna.

7805 je tam jen na ozdobu ne ? Minimal voltage drop má 1,6V ..  Ta tam nestabilizuje, ale jen protápí..

k3dAR

• 3 148
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 31. 03. 2025, 12:38:47 »
Já osobně už roky nechápu, že se R-Pi ještě pořád těší nějaké oblibě. [...] Ač se to tváří jako nápájitelné z USB, většinu běžných adaptérů nelze použít. [...]
Při použití obyčejného mini-PCčka nemusí člověk podobném problémy vůbec řešit.
A to mini-PC napajis take nejakou nahodnou USB nabijeckou pro mobil? Nebo originalnim adapterem od vyrobce? ;-)
Ja mam tedy nekolik Lenovo Thinkcenter Tiny mini-PC a "kupodivu" to musim napajet adapterem od vyrobce, a nemuzu "pouzit vetsinu beznych adapteru" ;-)

« Odpověď #8 kdy: 31. 03. 2025, 13:26:15 »
A to mini-PC napajis take nejakou nahodnou USB nabijeckou pro mobil? Nebo originalnim adapterem od vyrobce? ;-)
Ja mam tedy nekolik Lenovo Thinkcenter Tiny mini-PC a "kupodivu" to musim napajet adapterem od vyrobce, a nemuzu "pouzit vetsinu beznych adapteru" ;-)

To je pravda, nicméně ty PC mají extra konektor na napájení a vždy je součástí dodávky i jejich napájecí adaptér.

« Odpověď #9 kdy: 31. 03. 2025, 13:58:17 »
Já osobně už roky nechápu, že se R-Pi ještě pořád těší nějaké oblibě. Z původního záměru levného nenáročného PC pro děti se z toho stalo předražené Tamagotchi. Ač se to tváří jako nápájitelné z USB, většinu běžných adaptérů nelze použít. O počtu všemožných redukcí a typů krabiček, které k tomu člověk potřebuje, ani nemluvě.

Jestli to není případ tazatele třeba.  Proto nedává rozum raspberry pi  přetěžovat a dokupovat ty monstrózní HATy typu nvme, co z toho dělají stolní počítač. Ani z toho dělat něco trvale běžícího, kde je problém, když se to kousne a nestihne/nedokáže restartovat. Dokážu si představit, viz výše ,spoustu takovýhle stavů, kdy watchdog selže=nezareaguje, tváří se to že běží, ale třeba právě umře wifi a pak se do toho nedá vzdáleně dostat... (dá se to řešit nějakým heartbeat skriptem ) Druhá kapitola je absence RTC a nebo použití nevhodných microSD + opomenutí odlehčení zápisů na storage.

Mají už současné distribuce "pi os" (pojmenované nově?) tuhle optimalizaci zápisů a mountů ...?

« Odpověď #10 kdy: 31. 03. 2025, 15:03:02 »
Ja to mam naopak, od raspbery uz dnes kupuju jen zdroje a sd karty a pouzivam je s necim jinym. Ten oficialni Pi5 USB-C 27W zdroj byl v nejake akci docela levny a funguje hezky (max 15V, neumi 20 ale nevadi to) a ty jejich A2 karty taky - 100MB/s v male sandisk usb 3.0 ctece. Oboji musi byt kvalitnejsi nez prumer aby ta Pi5 fungovala jako prumer.