Čaute. Zaujímal by ma váš názor ako insiderov na súčasnú situáciu na trhu práce a perspektívy ľudí ktorí sa rozhodli prejsť do IT z iných odborov.
Obraz ktorý vidí nezainteresovaný človek prostredníctvom médií - v IT nie sú ľudia, firmy berú každého, je to unikátny odbor do ktorého sa dá ľahko dostať aj bez trávenia rokov sedením v laviciach kvôli papieru, bombastické platy - junior rekvalifikant často na úrovni človeka s 10 rokmi praxe z iného odboru, desiatky success stories na weboch organizátorov kurzov o tom ako sa baník, inštalatér, kuchár apod. naučil za pol roka Javu a žije si svoj sen... Za posledné roky som v mainstream médiách ohľadom IT registroval plus mínus tieto typy správ. Začal som sa o to zaujímať trochu viac, okrem iného prečítal aj nejakú diskusiu na tomto fóre a je mi jasné, že ono to tak ružové nebude a na tých niekoľko úspešných rekvalifikantov je asi oveľa viac tých ktorým to nevyšlo....
Zaujíma ma triezvy pohľad na to akú budúcnosť v IT vlastne môže mať rekvalifikant ktorý sa okolo veku 40 rokov rozhodne zmeniť prácu a stať povedzme programátorom. Ok, naučíš sa nejaké to nutné minimum aby ťa niekam vzali(alebo prežiješ bootcamp), nastúpiš do firmy. Koľko ďalších rokov budeš musieť stráviť ako úplne juniorské *ovno ktoré má konštantne pocit, že nič nevie a tráviť večery + víkendy učením aby si sa dostal na úroveň aspoň mediora a naozaj si vedel vypýtať ten vysnený vysoko nadpriemerný IT plat? Nakoľko bude absencia IT vysokej školy pre teba problém ? Povedzme, že máš VŠ technického smeru ale nie IT. Stojí za to po pár rokoch makania keď sa vyhrabávaš z junior levelu stráviť ďalšie roky dopĺňaním vzdelania a diaľkovo si aspoň Bc. titul spraviť nech máš lepšie teoretické zázemie?
A teraz môj konkrétny prípad - mám technickú VŠ, po 10 rokoch v obore spojenom so stavebníctvom začínam mať pocit, že to trochu začína smerovať k vyhoreniu a chcelo by to zmenu. Všetok ten mediálny hype ma motivoval uvažovať nad IT. Moja situácia je špeciálna v tom, že jazdím na 2 týždňové služobky do zahraničia tj. 14 dní makám, potom mám 14 dní voľno. To znamená, že tých 14 dní doma viem využiť na učenie. Plus nejaké tie hodiny po večeroch keď som na služobnej ceste. Môžem sa teda pokúsiť viac menej nenásilnou formou bez opustenia práce, v rámci voľného času, dostať do hlavy to nutné minumum a skúšať to na pohovoroch.
Tu si ale potrebujem ujasniť - za prvé akou cestou sa vydať čo sa týka konkrétnych technológií aby som sa čo najrýchlejšie vedel dostať k nejakej brigáde a nesedel len doma pri tridsiatom piatom online kurze. Rada typu vyber čo chceš robiť a zvoľ podľa toho technológie mi veľmi nepomôže keďže mám skúsenosť len s písaním malých skriptov do Excelu vo VBA a teda úplne neviem čo by mi v IT sadlo najviac. Možno začnem robiť niečo a časom skončím pri niečom úplne inom ako to často býva... Ako dôležité vidím ale začať čo najskôr robiť to niečo v nejakej reálnej firme, byť v kontakte s realitou. Po akých technológiách je v rámci CZ/SK priestoru najväčší dopyt na juniornom leveli? V rámci voľna sa zdržiavam v Prahe kde sídli dosť veľa firiem a korporátov takže viem chodiť do práce aj fyzicky, nie len remote.
Druhý problém - je reálne aby ma niekto vzal na brigádu ak som k dispozácii len 2 týždne v mesiaci ? Som v začiatkoch ochotný ísť aj do neplatenej stáže/brigády keďže ma živí moja práca kvôli ktorej chodím do toho zahraničia. Možno nejaké projekty ktoré robia dobrovoľníci ? Napadajú vás nejaké riešenia ?