Existuje domaca LAN v ktorej su bezne PC, NTB, TV, boxy, domace wifi AP ....
Struktura siete je nasledovna. Vsetko je to postavene na Odroid H2 na ktorom bezi proxmox 6.x zo statickou IP 192.168.1.3.
Na proxmoxe bezi KVM 192.168.1.1 (pfsense 2.5.0). Na pfSense je aj DHCP kde je rozsah nastaveny na 192.168.1.10 - 192.168.1.99.
IP adresy mimo rozsahu su nastavene staticky. pfSense je vlastne GW do internetu (bezi ako firewall router pre celu LAN).
Pred nedavnom som si na pfSense zriadil remote access cez openvpn (funguje dobre).
Predvcerom som sedel na PC v LAN (taktiez je v pfsense bindnuta MAC PC s IP 192.168.1.2) a zistil som, ze mi nefunguje inet. Nefungovalo nic ani ping na GW. Jedine co ma napadlo, bol restart PC, restart hlupeho switcha. Nepomohlo ani jedno ani druhe. Nevedel som sa pingnut na nic v LAN sieti.
Odroid H2 ma 2 sietovky, takze zrejme bude problem tam. Este ma napadlo, ze sa mozem skusit napojit z mobilu (mobilne data (mimo domacej LAN)) cez openvpn.
Tak som to skusil a uplne normalne som sa dostal na GW pfsense 192.168.1.1. Jednoducho z vonka cez tunel openvpn mi LAN fungovala. Tak isto mam v LAN nejake web servery, ktore mam cez reverzny proxy vystavene na internete a tieto tak isto fungovali (takze z tohto pohladu lan a wan bola OK).
Nedokazal som vyriesit tento problem, takze som Odroid H2 odpojil z 230V a opatovne pripojil naspat. Tymto sa vsetko vyriesilo, ale nemozem to povazovat za riesenie. Doteraz neviem kde bol problem.
Cital som o tom, ze pfsense nema velmi doriesene drivery pre NIC realteky, ale proxmox mu podhazuje virtio sietovky, takze nekomunikuje priamo s realtekmi aj ked fyzicky tam su realteky.
pfSense sa mi celkom paci, pouzivam to uz asi pol roka, ale neviem ci tam nebude problem s kompatinilitou freebsd a moj HW (resp. NIC).
Tento problem sa nestal prvy krat. Vobec neviem ci mam problem prisudit sietovkam, ale ked som sa dostal cez openvpn na LAN, tak som musel prejst cez WAN aj LAN sietovku.
Nema niekto napad ako to riesit ak nastane taky problem nabuduce?