Ale o tom mluvím, nechť tedy rozhoduje (hlasuje) široká komunita a bude to sympatické i funkční.
Tak to ale dneska funguje, a vám se to pořád nelíbí.
Ano, nepodaří se pak možná prosadit některé projekty, které se nyní líbí (hodí) členům, ale možná by se realizovaly projekty s širokým zájmem ne jen odborné veřejnosti.
Ta vnitřní motivace, o které mluvíte, i o které asi mluví trochu neobratně pan Jirsák, podle mě není dostatečnou zárukou udržitelnosti.
Já vás chápu, myšlenka komunismu je na první pohled líbivá, že nebudou nějakou věc kontrolovat jenom ti, kteří na tom mají největší zájem, ale budou to kontrolovat všichni. Jenže ono už se to zkoušelo v praxi a nefungovalo to. Ti, pro které není daná věc existenčně důležitá, totiž nejednají jen z těch nejlepších pohnutek, ale snaží se třeba něco ukořistit pro sebe; někdo chce prostě jenom něco rozbít; někdo má třeba i dobré úmysly, ale tím, že nejde o jeho zájem, nevěnuje tomu dostatek energie a času a nechá se třeba nachytat. Myslím, že už se to třeba za těch 40 let komunismu v ČSR vyzkoušelo dostatečně, že komunismus není udržitelný, že aby něco bylo udržitelné, je naopak potřeba, aby zodpovědnost byla konkrétní a zodpovědnost měli ti, kterých se daná věc nejvíce týká.
Ano, ale opravdu jste si jistý, že o tom dokáže dlouhodobě rozhodovat sám otec projektu?
Lidé v CZ.NICu se obměňují. Takže nostalgie „tento řádek jsem naprogramoval já sám“ opravdu nehrozí.
Podle všeho je to velice povedený projekt, ale co já vím, jestli z nějaké jiné malé země nepřijde ještě něco lepšího, co už do FRED nepůjde dobře zaimplementovat?
To má smysl řešit tehdy, až to přijde. Teď je CZ.NIC ve velice dobrém stavu, ale vy tvrdíte, že to nemusí být navždy – v čemž máte pravdu, ale řešením není zbourat to rovnou teď hned, aby nám to později nebylo líto. Řešením je naopak snažit se toho současného stavu co nejvíc využít, snažit se pochopit, proč a jak k tomu došlo a udržet to i do budoucna.
Mimochodem, jedna z nezbytných podmínek toho, aby to šlo dopředu, je to, že můžete experimentovat a dělat chyby, že vám pořád někdo nekouká pod prsty a nechce u každé koruny vědět, k čemu přesně tady a teď byla – a běda, jak by se ukázalo, že z něčeho hned není okamžitý prospěch, to by hned byla „neefektivita“ a bylo by nutné to zarazit.
Jenže já mám pocit (a opět, z dostupných informací se nelze dopátrat ničeho víc), že SW se tolik nevěnují, aspoň ne tak moc, jak by to chtělo.
Já mám zase pocit, že vám vadí, že se CZ.NIC věnuje Turrisu moc, a pak vám také vadí, že s emu věnuje málo.
Celý projekt má hodně i technických otazníků - např. jak se slučuje bezpečný router s tím, že lidem je podsouváno, že na HW mohou provozovat i server nebo dokonce NAS.
To nejsou technické otazníky, to je vaše neznalost. Kdo chce, může to provozovat jako bezpečný router. A kdo chce, může to provozovat jako NAS.
Tady podle mě chybí dobré vedení (projektu) a to by zase přišlo zároveň s tlakem veřejnosti (jakkoliv nazývejme ten tlak, který mám na mysli).
A jaký tlak máte na mysli? Zatím to vypadá, že máte na mysli to, že by to mělo fungovat podle vás, a hlavně jinak, než dnes.
To máte pravdu, ale zajímá mě, kolik veřejných peněz ČD nebo SŽDC dostávají a jak s nimi hospodaří. CZ.NIC nedostává veřejné peníze v zákonném slova smyslu, ale ve skutečnosti se charakterem výběru tomu velmi blíží.
A že zrovna SŽDC a ČD je krásným příkladem toho, jak když do toho kecají všichni, zejména ti, kteří s tím nemají nic společného, jak to všechno perfektně funguje, že?