NAS + cloud, jaké řešení vybrat

jjrsk

• 563
    • Zobrazit profil
Re:NAS + cloud, jaké řešení vybrat
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 08:29:08 »
Takže tímto chceš tvrdit, že se vlastně nesmějí vyskladňovat výkresy, na kterých je jméno a adresa projektanta? Protože jak ho dáš z ruky, už výkres není chráněn...
Pokud po tobe nejaka legislativa nechce, aby tam to jmeno bylo, tak tam byt jednoduse nesmi, a ty to ses povinen zaridit.

alex6bbc

• 1 676
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: Dnes v 08:33:47 »
dulezite domaci fotky bych nedal nikam ven. to bych radsi resil pripojeni domu a vpn at se z venku dostanu domu. a kdyz ven, tak jedine v zasifrovane podobe.

jjrsk

• 563
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: Dnes v 09:03:59 »
....
Pokud mas ty lidi primarne v ty firme, je mnohem lepsi reseni mit lokalni storage. Je to radove spolehlivejsi, firma ti nestoji kdyz soudruzi "vylepsujou" (klidne 14 dnu v kuse) sit.

rmrf

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 10:43:20 »
Takže tímto chceš tvrdit, že se vlastně nesmějí vyskladňovat výkresy, na kterých je jméno a adresa projektanta? Protože jak ho dáš z ruky, už výkres není chráněn...
Pokud po tobe nejaka legislativa nechce, aby tam to jmeno bylo, tak tam byt jednoduse nesmi, a ty to ses povinen zaridit.
Ještě jsem neviděl výkres, na kterém by nebylo jméno projaktanta. Většinou jich tam bývá dokonce více, než jeden. Jejich adresy domů tam obyčejně nejsou, pokud to tedy jsou zaměstnanci. Ale když se například výkres razítkuje oprávněnou osobou, což se musí u věcí, které jdou na stavební úřad, tak to razítko zcela přesně identifikuje konkrétní osobu a její domácí adresa se dá za chvilinku dohledat.
Kromě toho, každý živnostník, který má DIČ, ho má odvozené z rodného čísla a rodné číslo je tajdův.
Takže asi tolik k těm údajům, které se nesmí ukládat v cloudu.

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 10:50:51 »
Jinak VPS chceme právě kvůli dostupnosti konektivity a spolehlivosti, naši technici cestují po celé ČR a SR.
Ten Nexcloud se mi líbil právě proto, že by to bylo dostupné i na soukromých počítačích a chovalo by se to podobně jako google disky.

No, a nebude snazší si rozchodit VPN, aby měli ti technici vzdálený přístup k lokálnímu NASu, vedle mít ještě druhý stejný na backup třeba v hodinových intervalech (když klekne první, tak to prostě přehodíš, než si firma dá kávovou pauzu), a do cloudu naopak nahrávat druhou sadu geograficky oddělených záloh (požár, velká voda, zloděj...)? Výhoda je, že nemusíš řešit security hardening veřejně vystaveného NextCloudu, na což bych si netroufl ani já, a ven ti bude koukat jen WireGuard nebo OpenVPN. Které jsou na tom s bezpečností a vektory útoku mnohem lépe, než ten NextCloud.

Ad ten linkovaný Synology DS223, to si musíš posoudit sám, co od toho je potřeba, jaké věci na tom můžou časem být a běžet a kolik lidí tam bude přistupovat v jeden okamžik. Ale do firmy bych spíš vzal nějaký aspoň 4diskový. Ty dva disky jsou spíš na takové to domácí šolíchání, raidování. :D Jestli Synology nebo QNAP, to je IMO prašť jak uhoď.
Super díky moc za radu, když jsem si to včera procházel tady na fóru a hledal i další informace, tak mi to přišlo jako lepší řešení, než co jsem původně navrhoval. VPN nám zařizuje externí firma, primárně je to na licence na CAD, ale zkusím se pobavit s jejich technikem, jaký by navrhoval možnosti. Na tu VPS bych tedy nahrával už jen šifrované obrazy na zálohu. Odoo budeme tedy řešit i jejich cloudovým řešením, případně něco ještě vymyslím.