Mam za to, ze tych 183 dni sa vztahuje na domicil, kde sa platia dane. Ak je stredisko zaujmov na SR, tak je zivnostnik s ceskou zivnostou rezident SR a musi tu tiez zdanit svetove prijmy.
Jasne, ze pokial pride inspektorat prace na kontrolu a bude tam takyto "pracovnik", moze byt problem.
Pokud žiju v Česku, mám tu živnost, podnikám na SK v mode 4 (výjezdy ke klientovi), tak když nasčítám 6 měsíců během 12-ti měsíců, tak mám povinnost platiti daně na SK z toho, co tam získám. V ČR mi zůstává ta rezidence a celosvětové daně. U příjmu z SK si daň započtu. Abych se mi tam stal domicil, musel bych si tam přihlásit trvalý pobyt, bydliště, případně mít rodinu (to je to středisko zájmu) a pokud to bud emoc nerozhodné, musím požádat o určení domicilu, kde se SK a ČR strana dohodne.
Takze mozme to povedat tak, ze pokial poskytujeme sluzbu cezhranicne tak je SK uradom sumak, a ceske urady to asi nezaujima ak spravne faktury vystavujete spravne aj vzhladom na dph. Problem je ak ste u zakaznika na svk a pride inspekcia, moze to byt problem
Pokud vše platím jak mám, tak úřady nezajímám. :-) V tomto reřimu hlavně ne českou stranu. Jistě, pokud tam jezdím, což můžu, tak jen se zvyšuje šance, že si mě všimnou. Ale pokud budeš mít správně papíry, tak pořád OK. Respektive co pro kostelní pořádak, tak pro tento režim je vhodné zachovat podmínku podstatné části profesionální aktivity v Česku, což je jedna z podmínek pro to přeshraniční poskytování služeb. Což u OSVČ by se mělo posuzovat dle počtu zakázek a celkového obratu. Pokud budou aspoň z 25% účtováného obratu a počtu zakázek mířit na subjekty v Česku, tak je to OK. V podstatě, pokud by se úřady na SK hrabaly důkladně v papírech té firmy a došly k té tvé smlouvě s pocitem, že toho máš na SK až moc, tak mohou vznést dotaz na ČR a místní ouřada musí spolupracovat a zjišťoval by to výše uvedené. Když splíš, tak odpoví - sorry, ale je náš, daňově a vším patří pod ČR (ta povinnost spolupráce ouřadu plyne ze stejné směrnice pro ten pohyb služeb).
Pokud nepadám na Švarc v ČR, tak v SK se to posuzuje prakticky stejně. Několik těch podmínek se musí splnit současně (v jiných státech je to jinak, třeba OSVČ nesmí účtovat časově, musí poskytovat služby víc subjektům, nesmí spolupracovat s jinými, ...).