Je známé, že Voltaire, razil heslo: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat." Méně známé je, že - přestože horem dolem brojil proti křesťanství - mělo jeho krédo i podobu: „Pane abbé, nenávidím to, co píšete, avšak položím život za to, abyste to mohl dál psát." Mimochodem také uznával, že Bůh je (dal lidem rozum), a křesťanství je potřebné, kupříkladu pro jeho krejčího, aby ho neokrádal.
Bylo by tedy dobré, aby si mnozí ateisté, či jiné vzali příklad "z bezbožníka" Voltaira a byli tolerantní.
Bez diskuze není posunu, zahyneme všichni v temných vodám neznalosti, abych to vyjádřil trochu básnicky.
No já před časem tohle hledal a on to jaksi Voltaire nikdy neřekl, je to asi interpretace nějakého jeho životopisce..
Ale jinak ateisté tolerantní jsou asi tak jako lidé obecně. Nevšiml jsem si, že by tady někdo vykřikoval, že by se věřícím měla zakazovat diskuze... konec konců označit vaše názory na evoluci za hovadinu spadá do projevu, na který byste sami měli aplikovat ono "Voltairovo" pravidlo.
Jenomže věřící nemají o diskuzi zájem. Nebo už jste někdy viděl kněze, jak pochybující ovečce říká - ok, tak si to nastuduj, pak mi ukaž, na co jsi přišel a já třeba taky změním názor..?
Jistě, ano jistě můžeme být tolerantní k výkřikům o hovadinách apod. Ale z hlediska logiky je to hodnotový soud (prostý argumentace a důkazu), a to do diskuze, kdy se bavíme o logice prostě nepatří.
Co se týče, že věřící nemají o diskuzi zájem. Tak myslím, že i tato diskuze je příkladem, že tomu tak není.
A co se týče kněze, dám proti-příměr. Už jsi viděl vědeckou kapacitu, která je známá ve svém oboru, jak z celé duše zavrhuje to co dělá? A zpochybňuje to a razantně mění názor a doporučuje to svým následovníkům. Zvlášť, když na to bere granty. A celý život tomu zasvětila? Prostě toto není na obou stranách. Samozřejmě, jsou i vědci, stejně jako kněží, kteří o 100 % najednou obrátí, ale to jsou z hlediska gausovy křivky extrémy. (Tím neobhajuji kněží, protože zrovna někteří tohle povolání vůbec nikdy neměli dělat.)