Psaní všemi deseti - rozložení klávesnice

davkol

Re:Psaní všemi deseti - rozložení klávesnice
« Odpověď #15 kdy: 05. 02. 2015, 13:44:22 »
Zvyknout se dá i na smrt – a všichni to zvládnou.

Jimm

Re:psaní všemi deseti - rozložení klávesnice
« Odpověď #16 kdy: 05. 02. 2015, 14:32:15 »
Umím všemi deseti a po zjištění že je to prakticky jen pro lidi kteří bezhlavě přepisují texty, jsem to prakticky přestal užívat. Pokud tvrdíš že jsi takový borec že programuješ takovým tempem aby se vyplatilo všech 10, kecáš a každý kdo programuje to ví. Problém je v hlavě, ne v prstech. Pokud jsem psal všemi deseti e-maily, neustále jsem něco mazal a přepisoval, protože jsem si rozmyslel formulaci. Navíc mít prsty připravené na klávesnici dle předpisu pro psaní všemi deseti je neskutečně únavné a utahá mě to dvakrát dřív než na to kašlat. Ve výsledku jsem dospěl k jistému vlastnostylu psaní, kde spoustu písmen mačkám prsty kterými se má, ale ruce u toho mám ledabyle položené na klávesnici, některé klávesy si vypomohu jiným prstem a podobně, někdy se dokonce podívám na klávesnici. Ale ano, když mi někdo něco diktuje nebo přepisuji, to používám všech deset. Naposledy tedy před půl rokem...

Píšu všema deseti, na programování používám klasickou americkou klávesnici, na psaní českých textů (maily, ...) českou QWERTY. Hlava/prsty nemají problém mezi nimi přepínat. Používat českou klávesnici na programování je IMO blbost, když člověk píše všema deseti, to neustálý šátrání po pravym altu úplně rozhodí rytmus a plynulost psaní, a český znaky stejně k ničemu nepotřebuješ (v kódu by mělo být vše anglicky - identifikátory, komentáře, obsah řetězců - lokalizuje se externě). Pokud používáš v kódu češtinu, je to blbě a přeuč se, aspoň to člověka donutí líp se naučit anglicky.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 05. 02. 2015, 15:09:58 »
Sice nepíšu všemi deseti a při dnešní úrovni intellisense mi to nepřijde ani jako zásadní, ale při programování používám En US rozložení a komentáře píšu česky bez diakritiky, všude jinde České QWERTY a striktně diakritiku používám, na České QWERTY je ve Windows (na rozdíl od QWERTZ) příjemné, že tam jsou všechny znaku US klávesnice přes pravý alt dostupné na svých místech.
Nesnažte se mi tvrdit že 300x denně píšete []{}<> jako ALT+něco, už jenom z té představy se mi udělalo nevolno :o
Zrovna {}<> jsou na anglické se shiftem, z toho se ti také dělá nevolno?
(v kódu by mělo být vše anglicky - identifikátory, komentáře, obsah řetězců - lokalizuje se externě). Pokud používáš v kódu češtinu, je to blbě a přeuč se, aspoň to člověka donutí líp se naučit anglicky.
Proč? Třeba Java umí pracovat komplet v Unicode, národní znaky mohou být i v identifikátorech. Použití českých identifikátorů krásně předchází kolizím s rezervovanými slovy. Taky preferuju nemít ve zdrojáku znaky s kódem nad 127, ale spíš proto aby se nemuselo řešit, jestli je použito ISI-8859-2, windows-1250 nebo UTF-8.

Přesně tak, psaní všemi deseti se hodí pro dlouhé souvislé texty a to běžná programátor nebo uživatel PC nedělá tak často a už vůbec neopisuje aby potřeboval umět psát bez vidu.

Kolemjdoucí

« Odpověď #18 kdy: 05. 02. 2015, 15:38:24 »
Shift je zdvojený, velký a ergonomicky umístěný.

Použití českých identifikátorů

Diakritika v identifikátorech je rovnou na facku.
Viz IVyjimka versus IVýjimka versus IVyjímka a deset tisíc podobných průse*ů a to nehovořím o nemožnosti přibrat na projekt zahraniční kolegy, kteří diakritiku nenapíšou a rozdíl mezi i a í nechápou.

davkol

« Odpověď #19 kdy: 05. 02. 2015, 16:18:30 »
Ergonomicky umístěný pod malíčky, lol.

« Odpověď #20 kdy: 05. 02. 2015, 16:43:05 »
Ja stále prepínam. Inak to proste nejde. Skúšal som rôzne alternatívy, ale neišlo to. Používam a ovládam slovenskú, anglickú, občas aj českú klávesnicu všetkými desiatimi (skôr deviatimi, pravý palec na medzerník nepoužívam). Rýchlosť mám dosť dobrú, bez ohľadu na prepínanie.
Začiatky boli ťažké, ale po rokoch si už ani neuvedomujem, že prepínam klávesnicu.
Teoreticky by sa prepínanie dalo zoptimalizovať prepínačom na nohu (napríklad http://www.amazon.com/USB-Foot-Switch-Keyboard-Pedal/dp/B008MU0TBU )

Jimm

« Odpověď #21 kdy: 05. 02. 2015, 16:58:59 »
Pocitam ze ma doma kazdy druhy volant s pedaly, napriklad ja pedaly casto vyuzivam presne na klavesove zkratky, na ktere si v Linuxu uz dodefinuji co je tteba... Nejcasteji ale na hry, na klavesnici jsem to jeste nepouzil. :)
Ja stále prepínam. Inak to proste nejde. Skúšal som rôzne alternatívy, ale neišlo to. Používam a ovládam slovenskú, anglickú, občas aj českú klávesnicu všetkými desiatimi (skôr deviatimi, pravý palec na medzerník nepoužívam). Rýchlosť mám dosť dobrú, bez ohľadu na prepínanie.
Začiatky boli ťažké, ale po rokoch si už ani neuvedomujem, že prepínam klávesnicu.
Teoreticky by sa prepínanie dalo zoptimalizovať prepínačom na nohu (napríklad http://www.amazon.com/USB-Foot-Switch-Keyboard-Pedal/dp/B008MU0TBU )

karel

Re:psaní všemi deseti - rozložení klávesnice
« Odpověď #22 kdy: 05. 02. 2015, 17:13:37 »
Umím všemi deseti a po zjištění že je to prakticky jen pro lidi kteří bezhlavě přepisují texty, jsem to prakticky přestal užívat. Pokud tvrdíš že jsi takový borec že programuješ takovým tempem aby se vyplatilo všech 10, kecáš a každý kdo programuje to ví. Problém je v hlavě, ne v prstech. Pokud jsem psal všemi deseti e-maily, neustále jsem něco mazal a přepisoval, protože jsem si rozmyslel formulaci. Navíc mít prsty připravené na klávesnici dle předpisu pro psaní všemi deseti je neskutečně únavné a utahá mě to dvakrát dřív než na to kašlat. Ve výsledku jsem dospěl k jistému vlastnostylu psaní, kde spoustu písmen mačkám prsty kterými se má, ale ruce u toho mám ledabyle položené na klávesnici, některé klávesy si vypomohu jiným prstem a podobně, někdy se dokonce podívám na klávesnici. Ale ano, když mi někdo něco diktuje nebo přepisuji, to používám všech deset. Naposledy tedy před půl rokem...

naprosty souhlas, vzal si mi to primo z prstu
na programovani staci v podstate jeden prst

Kit

« Odpověď #23 kdy: 05. 02. 2015, 17:28:30 »
Viz IVyjimka versus IVýjimka versus IVyjímka a deset tisíc podobných průse*ů a to nehovořím o nemožnosti přibrat na projekt zahraniční kolegy, kteří diakritiku nenapíšou a rozdíl mezi i a í nechápou.

Psaní "I" na začátku názvu interface je také na facku. Maďarské notaci už dávno odzvonilo.

K>

« Odpověď #24 kdy: 05. 02. 2015, 17:35:52 »
By me zajimalo, jestli vsichni ti, co pouzivaji ALT+neco pro specialni znaky, pisou deseti prsty. Pri standartnim 10ti prstem rozlozeni je ALT, nebo CTRL strasne neprijemna, tezko dosazitelna klavesa.

A ten argument, ze programovani je v hlave, ne v prstech, a proto netreba umet rychle psat je taky imho nesmysl. Castokrat clovek nepise jenom zdrojak, taky se pisou poznamky, popisy funkci, a na to napr. muj mozek mysli dost rychle, aby dokazal dodavat 10 prstum praci. Taky etsina emailu nepotrebuji vypilovany sloh, takze tady je 10 prstu taky vyhra.

Psani deseti prsty se mi vytecne osvedcilo pri psani diplomky a disertacky.

Osobne prepinam mezi us a qwerty cz klavesnici. Pokud je clovek schopen se naucit psat 10 prsty, hrave zvladne i dve ruzne klavesnice.

Kolemjdoucí

« Odpověď #25 kdy: 05. 02. 2015, 17:49:00 »
Maďarské notaci už dávno odzvonilo.

Souhlas.

JSH

« Odpověď #26 kdy: 05. 02. 2015, 18:06:59 »
By me zajimalo, jestli vsichni ti, co pouzivaji ALT+neco pro specialni znaky, pisou deseti prsty. Pri standartnim 10ti prstem rozlozeni je ALT, nebo CTRL strasne neprijemna, tezko dosazitelna klavesa.
CTRL je nepříjemný, ale na alt stačí jen kousek posunout palec z mezerníku. Jak nad tím přemýšlím, tak je ALT příjemnější než SHIFT.

Jestli používám standardní rozložení ale nevím. Píšu všemi deseti, ale učil jsem se to tak, že jsem se kouknul co má který prst mačkat a začal jsem tak psát.

ava

« Odpověď #27 kdy: 05. 02. 2015, 18:14:50 »
Jimmm: Souhlasím, že v programování není důležité psaní všemi 10ti kvůli rychlosti, ale to je asi tak všechno. Pro mě je to důležité hlavně pro soustředění, nemusím pořád koukat nahoru na monitor a dolu na klávesnici. Vidím před sebou kód, jsem na něj soustředěný, a vůbec nemusím myslet na psaní, když mi hlavou prolétne nějaká myšlenka, jen můžu pozorovat, jak přibývá kód na pozici kurzoru. Když vidím jiné programátory, jak (nevědomky) chvíli dumají, a pak se mikrorozpýlí pohledem na klávesnici, kde hledají písmenka, přijde mi to škoda.

Možná, že máš lepší motoriku a přes svůj ledabylismus se na klávesnici dívat nemusíš. Já jsem musel, a nelituju toho, že jsem se 10ti naučil. Můžeš si na sebe někdy při programování namířit kameru, uvidíš sám.

Tonda: Mě na češtině v kódu nevadí znaky s diakritikou, ale čeština. Zdrojáky co jdou do světa musí být komplet anglicky, o opaku mě nikdo nepřesvědčí. Nikdy nevíš, kdy budeš potřebovat třeba jen kousek zdrojáku, o kterém sis myslel, že je jen do šuplíku, venku - a pak je spousta práce s přejmenováním. Kolize s klíčovými slovy je tak vzácná, že to pro mě téměř nikdy nebyl problém. A opět, naučí tě to lépe psát anglicky.

Proti unicode znakům ve zdrojáku naopak nic nemám, programuji ve scale, a tam běžně používám ⇒, ← (v podstatě součást syntaxe, mě se to líbí víc než alternativní =>, <-), do matematiky ρ, φ (polární souřadnice), atp. Uznávám, že je to diskutabilní, ale zatím jsem nenarazil. Líbí se mi, když zdroják vypadá na monitoru pěkně, dokonce používám i na programování proporcionální písmo.

mr. frown

« Odpověď #28 kdy: 05. 02. 2015, 18:28:10 »
Možná, že máš lepší motoriku a přes svůj ledabylismus se na klávesnici dívat nemusíš. Já jsem musel, a nelituju toho, že jsem se 10ti naučil. Můžeš si na sebe někdy při programování namířit kameru, uvidíš sám.

Ja treba nemam zadny prstoklad, pisu v podstate jak me to prijde pod ruku. Pritom mam nejakych 80 words-per-minute, a na klavesnici se nedivam...

Rychlost psani jsem nikdy moc neresil. Myslim ze po par letech programovani to tak nejak prijde samo...

Jimm

« Odpověď #29 kdy: 05. 02. 2015, 18:32:05 »
Co to kecáš? Také necpu do identifikátorů diakritiku protože tam nemá co dělat, ale těžko může někdo napsat "vyjímka", když takové slovo neexistuje, že? Takže pokud bych si určil že budu definovat vše malými a s diakritikou, byla by to prostě "výjimka" a nebylo by co řešit, tvé argumenty jsou zcestné. Ovšem stejně v kódu nem diakritika co dělat, protože by se mohl dostat k někomu kdo nemluví česky...

Shift je zdvojený, velký a ergonomicky umístěný.

Použití českých identifikátorů

Diakritika v identifikátorech je rovnou na facku.