Upgrade na Windows 11 se změnou hardware

MKzB

Upgrade na Windows 11 se změnou hardware
« kdy: 28. 11. 2024, 08:00:11 »
Zdravím,
po 12 letech chystám subtotální upgrade PC, na kterém provozuji Windows 10. Licenčně se jedná se o krabicové W7 Ultimate, upgradované na W10 Pro v době, kdy to Microsoft poskytoval zdarma. Nyní mi sice nabízí upgrade na W11, ale ten není možný kvůli nevyhovujícímu HW.
Předpokládám, že by mělo jít tu licenci, když je krabicová, přenést na nový HW a udělat upgrade (spíš čistou instalaci), ale vůbec bych se nedivil, kdyby to MS už nepovolil.

Máte s tím nějaké zkušenosti, nebo budu muset spolu s HW koupit i novou licenci?

Re:Upgrade na Windows 11 se změnou hardware
« Odpověď #1 kdy: 28. 11. 2024, 09:08:09 »
Zdravím,
po 12 letech chystám subtotální upgrade PC, na kterém provozuji Windows 10. Licenčně se jedná se o krabicové W7 Ultimate, upgradované na W10 Pro v době, kdy to Microsoft poskytoval zdarma. Nyní mi sice nabízí upgrade na W11, ale ten není možný kvůli nevyhovujícímu HW.
Předpokládám, že by mělo jít tu licenci, když je krabicová, přenést na nový HW a udělat upgrade (spíš čistou instalaci), ale vůbec bych se nedivil, kdyby to MS už nepovolil.

Máte s tím nějaké zkušenosti, nebo budu muset spolu s HW koupit i novou licenci?

Hele, asi takhle...
- MOHLA BY fungovat i intalace rovnou 11ek s číslem z těch 7ek, ale nejsem si jist, jestli na to nebudeš potřebovat starší ISO, protože jsem někde zahlídnul informaci, že to bylo umožněno jen po přechodnou dobu. Každopádně to můžeš napřed zkusit na virtuální mašině, třeba to půjde.
- s jistotou v souladu s EULA budeš tak, že bys na nový HW nainstaloval ty sedmičky a postupně je upgradoval na 10ky. Mělo by to normálně projít, ale možná už bude problém s aktivací těch 7ek a pak bys musel po telefonu.
- trochu problém je, že podle mojí zkušenosti tyhle inplace upgrady fungují hůř, než čistá instalace nejnovější verze. Nevím proč, ale když jsem ze zvědavosti porovnával pod HyperV čistou instalaci 11ek s čistou instalací 8.1ek postupně upgradovaných taky na 11ky, tak přestože ty virtuálky měly podle výpisu stejný build a teoreticky i sestavu využívaných aktualizací, tak prostředí vypadalo jinak a ty upgradované byly sice jen trochu, ale měřitelně pomalejší, a při startu jim na asi 3 minuty tuhnul explorer.
- v souladu s EULA budeš i tak, že upgrade HW uděláš na tom sytému s 10kami a eventuálně projdeš reaktivací (nebo pustíš MassGrave), ale pro tenhle scénář platí s nenulovou pravděpodobností předchozí bod.

Doporučil bych zvážit, jestli vůbec za téhle situace Windows skutečně potřebuješ. Tzn jestli nový HW je Win-only a pod linem by měl nějaký problém s kompatibilitou, jestli na nich chceš hrát nějakou Win-only pecku, nebo jestli nutně potřebuješ nějaký SW, který bezproblémově funguje jen pod Windows a nemá alternativu, nebo jestli máš nějakou nákladnou periférii, která chodí JEN s Windows (typicky skenery a GDI laserové multifunkce; pod linem s oblibou chodí jen tiskárna a většinou ještě blbě a omezeně). A jestli v tom případě nejde tu Win-only část zapouzdřit do virtuálního stroje nebo oddělit na pouze dle potřeby zapínaný HW (levný a s malou spotřebou, např tinyPC nebo repasovaného tenkého klienta / k tomu účelu postavené malé a levné PC), nebo připojit prostřednictvím třeba NASu tento HW podporujícího.
Jen pozor na to, že pokud bys tu FPP licenci Windows dal do virtuálu a provozoval to výdělečně (tzn pro svoje podnikání nebo ve firmě), měl bys za ni platit VDI licenci, což je nějakých 100 USD ročně, jestli si to pamatuju správně. Reálně tam žádný zámek není a funguje to i bez ní, ale pokud by ti na to při kontrole finančák přišel, mohl bys mít docela nákladný problém.
« Poslední změna: 28. 11. 2024, 09:10:46 od Marek Staněk »

Karmelos

• 1 065
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 28. 11. 2024, 09:31:30 »
Upgraduj HW na těch W10, měly by fungovat. Já jsem takhle s woknama přešel 2 kompletní upgrady HW (deska, procesor paměti) - a to dokonce amd-intel-amd. Upgrade na W11 udělej pak.   
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #3 kdy: 28. 11. 2024, 13:34:20 »
Přihlaš ten systém do účtu Microsoftu (původně live). Po nainstalování čistého systému na nový hardware stačí i ten přihlásit do stejného účtu, pak dát vyřešit problém s aktivací a vybrat ten starý počítač (něco jako vyměnil jsem HW počítače blablabla).
Licence se přenese ze starého na nový bez ohledu na hardware PC.
Samozřejmě to funguje jen s krabicovkou digitálně aktivovanou, Windows aktivované z BIOSu apod. vůbec tuhle volbu nenabídnou.

Digitální licence se na původním systému tímto deaktivuje asi po prvním připojení na internet.
« Poslední změna: 28. 11. 2024, 13:40:09 od Jan Forman »
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci