Vezme AI ajťákům práci?

Re:Vezme AI ajťákům práci?
« Odpověď #90 kdy: 06. 01. 2026, 11:01:03 »
Ach jo. Zajímalo by mě, kdy do tohohle přestanou mluvit lidé, co evidentně nikdy nic nevyvíjeli.

U AI bych si tipnul, že vývoj a IT obecně půjde "na řadu" jako jeden z prvních. Psaní kódu, ať už jakéhokoli, už AI umí dobře a čím dál tím víc se v tom zlepšuje.
Ne, vývoj softwaru opravdu není to "psaní kódu". Ani na úrovni jednotlivého vývojáře. To je jako tvrdit, že spisovatelem je ten, kdo umí psát. Ježkovy voči. Jedna z hlavních věcí, kterou AI reálně odhalila je, jak málo lidí tuší, co vlastně vývojáři reláně dělají. Tak jen pro vaší informaci: napsat ten kód je zhruba to poslední podstatné a asi ta nejjednodušší část. A tak 30 % téhle práce. A to ještě občas se štěstím.

Ono se to bude lišit firma od firmy. Někde je vývojář skutečně vývojář, někde navíc devops, tester, někde dělá i architekturu a komunikaci se zákazníkem... a jinde je spíš úředník.

Ale zpět k AI - očekávání lidí ohledně AI by se dalo do pořádku, pokud by se věci nazývaly pravým jménem. AI je statistický model, který dokáže porovnat realitu s typickým stavem na trénovaném datasetu anebo z něj takový stav generovat. Je to statistický nástroj programátora, nikoli jeho náhrada!

Stav software je dnes opravdu velmi tristní na úplně všech frontách. Vůbec není jasné, zda příchod AI tento stav zlepší nebo zhorší. Samozřejmě bude záležet na lidech. Na jakém datasetu budou AI trénovat, jak ji použijí a v neposlední řadě jak spolknou háček i s navijákem co se týče tvrzení AI firem a případně dalších subjektů.

« Odpověď #91 kdy: 06. 01. 2026, 21:34:53 »
Ještě jeden shameless plug v té mé neuro-bio lajně: dneska jsem zaslechl v rádiu tenhle rozhovor. Hostem byl neurolog Prof. Vladimír Komárek, emeritní přednosta Kliniky dětské neurologie 2 LF UK a FN Motol. Jasně, celé to bylo laděné do edutainmentové roviny pro široké publikum, přesto tam padlo pár poznámek, ke kterým by mě zajímaly odkazy na zdroje / další detailnější čtení. Konkrétně co všechno už vědecká obec dokázala zjistit. Jenom letmo naznačená témata:
- známe význam některých konkrétních genů (pro vývoj mozku prentální i post-natální, a pro jeho poruchy)
- zmínil, že na moderním FMRI lze přibližně identifikovat množinu drah zodpovědných za základní "proud vědomí"
- různé "druhy" epilepsie = různé mechanismy její emergence
- zmínil hypotézu o "mikrotubulách" (nevím jestli v synapsích nebo dendritech) = možnost, že uvnitř synapsí a snad cytoplazmy neuronu existuje detailnější struktura, která se chová jako paralelní komunikační sběrnice (nevím zda hypotéza tvrdí i něco o funkci zpracování takto proudících dat) - o tomhle nápadu jsem četl před pár lety, ale nevím o tom, že by se s tím někam pohnuli.
...a další.
Zmiňoval třeba taky myší hippocampus a place-map neurony = je to další člověk, který to na myších zkoumal, tady v ČR.

jjrsk

• 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #92 kdy: Dnes v 17:25:22 »
Stav software je dnes opravdu velmi tristní na úplně všech frontách. Vůbec není jasné, zda příchod AI tento stav zlepší nebo zhorší. ...
To prave zcela jasne je, ostatne i tady kolem se vali spousta ukazek. Bude to mnohem ale nasobne mnohem horsi. Presne a prave proto, ze drtiva vetsina kodu vypada tak jak vypada. Pridej k tomu AI halucinace a zlepsit se to proste nemuze.

Osobne sem zvedav kdy se nekomu povede presvedcit nejakou AI plechovou hubu k tomu, aby mu pripsala prachy na ucet ... napriklad. Zrovna vcera mi tu dodavatel popisoval, jak resil s AIckem pojistnou udalost ...

Zopper

• 963
    • Zobrazit profil
« Odpověď #93 kdy: Dnes v 18:14:41 »
Stav software je dnes opravdu velmi tristní na úplně všech frontách. Vůbec není jasné, zda příchod AI tento stav zlepší nebo zhorší. ...
To prave zcela jasne je, ostatne i tady kolem se vali spousta ukazek. Bude to mnohem ale nasobne mnohem horsi. Presne a prave proto, ze drtiva vetsina kodu vypada tak jak vypada. Pridej k tomu AI halucinace a zlepsit se to proste nemuze.
Tak ono toho kódu bude hlavně mnohem, mnohem víc. Ale s hodnocením kvality a podobných metrik jsem opatrnější. Ono totiž záleží na kontextu a úhlu pohledu:

Vezměme si třeba ten častý scénář "doplněk do [prohlížeče|jiného programu] začne dělat bugr." S AI výrazně klesá potřeba instalovat si náhodný kus něčeho od kdo ví koho, který někdy ani nejde auditovat (a i pokud existuje repo, musel bych replikovat build...), protože potřebuju něco, co autoři původní stránky/aplikace neudělali.
Teď tomu stroji normálně lidsky řeknu, co to má dělat, vybleje mi nějakých 200 řádků javascriptu, manifest, ikonu... a s trochou tam-a-zpátky to do půl hodiny funguje, aniž bych tušil něco o addon manifestech a znal aktuální API, co můj prohlížeč nabízí. Je to kvalitních 200 řádků? Asi ne. Ale přesto je to pro mě mnohem bezpečnější a užitečnější, než ten "lepší" kód od kdo ví koho.

« Odpověď #94 kdy: Dnes v 18:31:33 »
Je to kvalitních 200 řádků? Asi ne. Ale přesto je to pro mě mnohem bezpečnější a užitečnější, než ten "lepší" kód od kdo ví koho.
A to je právě to. Ono nejde o kvalitu. Ta kvalita nemůže být samoúčelná. Jde o udržitelnost a spravovatelnost řešení. Na což jsou požadavky v různých případech užití různé. Požadavek na nějaké malé soukromé rozšíření vašeho prohlížeče má zcela určitě diametrálně odlišné požadavky na spravovatelnost a udržitelnost než jádro bankovního systému. Proto jsou i pohledy na AI různé protože každý předpokládá jiné požadavky na tyhle dvě věci. A někteří je navíc nejsou schopni rozpoznat.