Identifikace volajícího v telefonech Samsung

Identifikace volajícího v telefonech Samsung
« kdy: 09. 01. 2026, 16:33:43 »
Aplikace Telefon na Samsung mobilu nabízí v nastavení identifikaci volajícího.

Telefon → 3 tečky → Nastavení -> Identifikace volajícího a ochrana proti spamu

Dosud jsem nic takového nepoužíval, ale pochopil jsem to tak, že jde o to, že pokud je tato funkce zapnuta, aplikace zobrazí pro neznámé číslo hodnocení zda jde o spam, případně zobrazí jméno a fotku volajícího, který není v kontaktech.

Číslo se zřejmě posílá přes internet firmě Hyia (https://www.hiya.com) když někdo volá, firma je zmíněna v popisu i podmínkách použití.

Příjde mi, že je zbytečné posílat všechny telefonní čísla co volají neznámé firmě.

Dá se ta funkce odinstalovat nebo je pevnou součástí One UI od Samsungu, který má s Hyia nějakou spolupráci?

Používáte někdo tuto funkci, a funguje to vůbec?

Re:Identifikace volajícího v telefonech Samsung
« Odpověď #1 kdy: 09. 01. 2026, 17:35:57 »
Ano, často se mi zobrazí něco jako "podezření na podvodné volání", a je to skutečně nějaký marketingový hovor nebo nabídka. Na scammery je to neúčinné, ti často mění čísla skrz spoustu SIM karet, nebo spoofují číslo.

Ale má to i své stinné stránky, kromě posílání čísla kamsi to občas špatně zobrazí, kdo vlastně volá, možná kvůli tomu, že se čísla po nějaké době "rotují".

« Odpověď #2 kdy: 10. 01. 2026, 13:14:28 »
Supr, dík za sdílení zkušenosti. Nechám to teda radši vypnuté.

« Odpověď #3 kdy: 11. 01. 2026, 17:02:50 »
Mám to zapnuté a naprosto v pohodě, aspoň se tím částečně eliminují otravové s různými nabídkami atd.

Pokud jde o spoofovaná čísla, tak u těch mobilních a pevných to již to nejde u nikoho z velké trojky (O2, T-Mobile, Vodafone a ani u virtuálů, jenž jsou pod nimi) a v podstatě tak zbývají pouze čísla pevných linek malých VoIP operátorů, ale to je naprostá minorita a nemá smysl se tím zabývat.

Stejně tak "často mění čísla skrz spoustu SIM karet" není úplně jednoduché, protože ke každé takové SIM kartě musí dotyčný scammer nahodit nějaké neomezené volání (jinak by prodělal gatě), což se sice dá realizovat u řádově stovek SIM (a to ještě s obtížemi), ale nejde to dělat nijak na veliko, aby to mělo zásadní vliv. Ostatně ta čísla scammerů jsou v podstatě pořád stejná, stačí kouknout na webové portály typu KdoMiVolal a jsou tam vidět závadná čísla i spoustu let zpátky, protože scammeři prostě nová nepořizují a spíš doufají, že někoho nachytají i s tím číslem, které mají (což se jim bohužel občas zadaří, když někdo zbytečně vypíná v mobilu ochranu typu Hiya, případně ji vůbec nemá implementovanou/instalovanou).