Já jsem si nedávno krásně přisedl ruku:
Stroj zůstával viset při startu, na displeji zůstaly hlášky od kernelu cca do chvíle, kdy se přimountuje kořenový svazek. Několikrát jsem ho restartoval přes CTRL+ALT+DEL.
Byla to už hotová instalace. Pak mi kolegové řekli, že ve chvíli, kdy ten stroj je na VGA "zaseklý", tak ve skutečnosti po síti reaguje na ping a dá se do něj dostat přes SSH.
Řešení: ve stroji je kvůli výpočtům přidaná nějaká výkonná NVidia. A do ní byl taky píchnutý kabel (tuším DP nebo HDMI). A když nastartovalo grafické prostředí (patrně X) tak další výstup už jel do toho digitálního kabelu. Na onboard VGA ale zůstal výpis raných fází bootu. K monitoru vedly oba kabely, a protože VGA výstup oživl jako první a pak už nezhasl, tak se monitor držel VGA, přestože na stroji později naběhl i digitální videovýstup...
Jasně - hezká trapná historka z natáčení, ale Vás se nejspíš netýká, pokud jde stroj do resetu :-(
Souhlas - mohl by pomoci update BIOSu. Možností, co v BIOSu může být blbě, je spousta. Třeba něco deklarováno jako volné v e820 memory map (přičemž BIOS ve skutečnosti do té paměti nějak sahá), dvojí metr pro různé OS (podle
acpi_osi, v Linuxu můžete zkusit nafintit nějakou verzi Windows) a ve výsledku něco blbě v ACPI tabulkách, např. DSDT...
Taky je možné, že je nějaká nesrovnalost v ovladači pro grafiku. Jak psal Jenda, zkusit instalátor v textovém režimu. Případně jsou teoreticky způsoby, jak
vyřadit HW-specifický ovladač ("radeon" ?) a přidržet se VESA ovladače. Nebo bych třeba zkusil zaklínadlo
nomodeset . A taky by se dalo rovnou vypnout "quiet" a "splash".
Jinak kolem grafiky bývá cosi konfigurovatelného v BIOSu... jednak obecně bývá možnost, povolit/zakázat mapování PCI IOMEM nad hranici 4 GB. Kromě toho relativně nedávno přibyla možnost, šíbovat s velikostí PCI MMIO windows i po skončení BIOS POSTu = za běhu operačního systému. Toto opět hlavně kvůli grafice, aby bylo možno, namapovat do adresního prostoru hostitelského CPU větší kus dedicated videoRAM z přidané grafické karty.
Možná bych taky zkusil nějaké nepatrně starší distro, které netlačí Wayland. Doufám že nemluvím z cesty, pokud zmíním Debian 11.
Pokud se týče testu RAM, tak čerstvý memtest86+ 6.20 už umí nastartovat i v UEFI režimu a je
ke stažení ve skupenství ISO image, nebo jako EXE instalátor pro Windows, který opracuje podstrčenou USB flašku.
A jinak... flashky jsou potvory. Zkuste dvě-tři. Aby náhodou nebyl problém ve vadném médiu.
A ještě mě napadá, že instalátor se dá bootnout taky přes PXE. K tomu stačí na druhém stroji rozjet TFTP+DHCP server. Třeba pod Windows
Jounin TFTPD. Zprovoznit bootování vyžaduje nějaké know-how v konfiguraci bootloaderu a dalších věcí, co žijí v "exportním adresáři" TFTP serveru, ale jakmile to jednou dáte (případně podrobněji poradím), tak se Vás potom netýkají ošoupné diskety, ohmataná CDčka a nahnilé USB flashky. V zásadě by měl stačit instalátorový kernel + initrd, zbytek se dotahá přímo z internetů. Což mi připomíná, že pokud už v LANce DHCP server máte, patrně se budete muset vloudit také do jeho konfigurace (Jouning TFTP má sice svůj DHCP server, ale ten by se tloukl s DHCP co servíruje obvykle domácí router.) Nebo byste musel ze svého stroje servírovat ještě taky distribuční repo :-)