Nemám sice FVE ohřev, ale mám ohřev termickými panely. Takové ty "obyčejné" (ne-vakuové). Pomáhá to dohřevu TUV BRUTÁLNĚ (2/3 roční spotřby na TUV).
Já tenhle systém nevybral, byl součástí baráku už od investora, ale mám s tím dobrý zkušenosti - přijde mi, že to musí mít vyšší účinnost než fotovoltaika - přecejenom je to prostě černá deska, kde se může většina energie využít, na rozdíl od FVE, kde je účinnost kolem 20% (FVE samozřejmě může ale elektřinu využíít i jinde). Taky cena panelů není zase tak šílená, myslím že jsem viděl snad 17tisíc za panel (něco přes 2m^2). Panely mám dva. K tomu je potřeba Cu potrubí a pak čerpadlo s kontrolérem (pokud je teplota v panelu vyšší než teplota v zásobníku AND jsou splněný další podmínky (max/min teplota...), tak zapni
Jinak reálná data o spotřebě na dohřátí TUV v roce po měsících:
01:270kWh
02:170kWh
03:100kwh
04:100kWh
05:40kWh
06:5kWh
07:0kWh
08:0kWh
09:17kWh
10:70kWh
11:170kWh
12:280kWh
Očividně to dost pomáho i mimo léto (ono se pozná totiž jestli pak dohříváte vodu co má 12°C nebo 29°C)
Ten prosinec - leden to je prakticky čistě dohřev elektřinou, to opravdu jsou třeba 2 týdny, kdy čerpadlo vůbec nesepne a nedohřeje to vůbec nic. Jednak bývá zataženo a pak druhá věc - hlavní nevýhoda těch panelů: ty panely mají velké teplotní ztráty do okolí, pokud je zima. Ta slabá intenzita záření je třeba při okolní teplotě 0°C nahřeje na 15°C. Což je ale prostě málo, jelikož studená voda v zásobníku má třeba 13°C a hystereze sepnutí je 5°C. Takže to nedohřeje vůbec nic. Když takto málo svítí na podzim nebo na jaře, kdy je v okolí 15°C, tak panel dosáhne v pohodě 30°C a je schopný třeba na těch 25-30°C tu vodu aspoň trochu předehřát.
V létě jsou ty panely schopny ohřát celý studený 300l zásobník bez problému na 60-65°C, takže je dost vody i pro děti do nafukovacích bazénků a podobně.
Přehřátí panelů - pokud je člověk někde pryč a zásobník už má prostě max teplotu, tak by mohlo dojít k přehřátí buď panelů nebo toho zásobníku. Já to řeším tak, že při 75°C se mi sepne oběhové čerpadlo na TUV. Při tak velkém teplotním spádu to ty blbě izolované trubky v podlaze a stěnách zvládnou uchladit, aniž by ta taplota vzrostla. Ale s tímhle reálně moc problém není, jelikož zase: čím vyšší teplota panelů, tím nižší účinnost. Pokud mám v zásobníku 75°C, tak panely mají třeba 90°C a to prostě vyzařuje hodně tepla samo o sobě.