Můžeš zkusit Lubuntu. Pokud ti nebude vyhovovat LXDE, můžeš si tam dát co chceš, třeba XFCE.
Minimalistické je i liveCD LFS s vestavěným XFCE.
Myslim, ze hlavnou poziadavkou bola cistota distra (nezabordelenost a moznost orientovat sa v nej, kde co je). Hocico co je postavene nad ubuntu tomuto kriteriu podla mojho nazoru nevyhovuje. Kopa patchov, kopa neprehladnych skriptov, ktore bud funguju a nikto nevie preco alebo nefunguju a nikto nevie preco.
K teme: TinyCoreLinux, Arch alebo Slackware.
TinyCoreLinux je velmi light, obsahuje vsetko potrebne pre normalny desktop, veci sa dokonca aj daju naklikat (bez akehokolvek prznenia). Jedine v com moze byt problem su ovladace (nepouziva normalny X server, nechcem si predstavit ako by som kompiloval niektore velmi specificke veci co nie su v repozitaroch). Treba vyskusat a ak nemate nejake specificke pozadavky, tak myslim ze bude vhodny. Ako bonus je rychly a vsetko viac menej bezi bez namahy. Skripty su prehladne, ma celkom v pohode wiki a komunita je na urovni (taky opak k tej ubuntackej).
Arch je viac "standardny" (clovek tam urobi vsetko co potrebuje), trochu viac prace ako s TCL, ale clovek tu vyriesi vsetko. Je potrebne si ho postavat od zakladov, ale to je celkom fajn, take oboznamenie sa a potom vsetko bezi (plus dobra wiki - aj lokalizovana, skvela komunita). Arch je samozrejme rychly, moderny (nech to slovo uz znamena cokolvek) a urcite nenauci zlym navykom. Ako bonus AUR, rolling updates atd.
Slackware je najviac hardcore, co si clovek nespravi, nema. Potrapi, nauci. Pobezi stabilne a rychlo, ale najnovsie balicky by som necakal.
Distra, ktore bezia vseobecne out of the box aj s grafickym rozhranim vseobecne su v pozadi zabordelene roznymi patchmi a vacsinou maju vyhradene "specialne utility" (hlavne klikatka), bez ktorych neurobite nic (pretoze k veciam pod kapotou nie je dokumentacia).