Mam aktivne pouze WhatsApp a FB-messenger z IM. Pasivne viber a skype, kvuli poslednim 2-3 specifickym lidem.
WA jsou lepsi sms (sent/recv/seen), s obrazkama ci prilohama, bez financni penalizace pro mezinarodni vztahy. Stve me, ze nativni WA klient neni nadale rozvijen a posledni verze nejde nainstalovat na starej MacOS.
FB je s presahem na socialni sit v jeji ryzi podobe - rad se podivam jak se kamaradi maji, co resi a broadcasti za vyzvy - a kde lze, pomaham. Plus samozrejme oborove/zajmove skupiny. Tady me stve nasazovani E2E, ktere rozbiji historii i synchronizaci skrze vicero zarizeni.
Ani jedno neni na pracovni zalezitosti, ty musi jit na email. A diky volani do sveta v ramci tarifu, pouzivam telefon, kdyz je treba neco resit interaktivne. Jsem asi starej dedek v tomto.. po kratke zkusenosti s Teams/Slack jsem zjistil ze takovy zpusob prace neni pro me. Pre-FB skupiny jako IRC byly taky fajn, chvili jsem mel vlastni Jabber server (post-ICQ doba).
Na nejake "zabezpecene / p2p ne-cloudy" dlabu. Obsah komunikace v mem IM neni o nic jinacsi nez by byl v hospode u piva, ci caje v cajovne - takze existence dalsich naslouchajicich a rizika z toho plynouci jsou stejne jako IRL.
Jestli chcete byt paranoidni, nelezte na net.