Zapojení a nastavení HDD

Malkovic66

Zapojení a nastavení HDD
« kdy: 02. 03. 2013, 06:17:40 »
Dobrý den

Mám disk WD20EFRX a zapojil jsem ho přes:
http://www.alza.cz/qcp-konvertor-redukce-usb2-d66597.htm

Inicializoval jsem disk a vše funguje...

Ale když disk zapojím do počítače přes SATA kabel do základní desky tak to disk najde ale chce ho to znova inicializovat a když zase disk zapojim přes konvektor tak zase vše funguje...

Neví někdo jak disk správně inicializovat

Aby mě disk fungoval když ho napojím do základní desky i přes konvektor ?

Předem děkuji za odpověd :-)

Malkovic66

Re:Zapojení a nastavení HDD
« Odpověď #1 kdy: 02. 03. 2013, 11:05:33 »
NOVE POZNATKY:

Hard Disk "WD20EFRX" Napojený přes SATA kabel do základní desky
Spouštěcí záznam MBR, systém souborů NTFS, velikost alokační jednotky 4096
HDD se tváří uplně normálně

Když HDD zapojím přes USB konektor ukazuje mě systém souborů RAW a systém mě píše že je potřeba disk naformátovat
Když disk naformátuju vše se zdá být normální tak disk zase zapojím dopočítače přes sata kabel do základovky

A ukazuje mě to zase systém souborů RAW

232,88GB přiřazeno a 1630,14GB nepřiřazeno
A systém píše že disk musí být naformátován...

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 02. 03. 2013, 11:13:24 »
To je málo informací. Jakou máš základní desku, co používáš za konvektor, jakým způsobem to formátuješ, zkontroloval si, jestli disk má nejnovější firmware? Bez toho se nehneme.

« Odpověď #3 kdy: 02. 03. 2013, 11:14:43 »
To je málo informací. Jakou máš základní desku, co používáš za konvektor, jakým způsobem to formátuješ, zkontroloval si, jestli disk má nejnovější firmware? Bez toho se nehneme.
Ja bych spíš odkázal na http://support.microsoft.com/?ln=cs :)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 02. 03. 2013, 11:39:00 »
Ja bych spíš odkázal na http://support.microsoft.com/?ln=cs :)
To bys sice mohl, ale jestli by mu to bylo něco platné ...  ;D

Malkovic66

« Odpověď #5 kdy: 02. 03. 2013, 11:46:28 »
Tak za první nevím jak by mě support Microsoftu s tímto mohl pomoc...
A můj osobní názor je ten že racionalní člověk nenapíše abych tam psal protože tohle není chyba systému...

Za další víc číst mín psát je tam odkaz rovnou na ten konvektor.
Omlouvám se moderátorům ale posílám link znova
http://www.alza.cz/qcp-konvertor-redukce-usb2-d66597.htm
Aby zase nenastal problém že zde není nějaká informace...

Základní deska je: ASUS P5Q Deluxe
Fimware disku je: 80.00AB0

Formátuji vždy přes systém OS: Windows 7 (WIN + R, diskmgmt.msc)

Předem děkuji za odpověd :-)

ondro

« Odpověď #6 kdy: 02. 03. 2013, 12:10:09 »
podobnu redukciu pouzivam bezne a s danym problemom som sa este nestretol. Tipol by som to na windows 7 a ovladace. Skus pohladat ovladace. Problem by mohol byt aj velkost disku. Vyskusaj to s mensim diskom. Ta moja podobna redukcia ma v manuale uvedeny limit tusim 500GB. Vecsi sim tam nikdy nepripajal, tak neviem ako je to s tymi limitmi.
Osobne by som tu redukciu rozobral, zistil si aky chip tam je a hladal ovladace a obmedzenia daneho chipu na stranke vyrobcu.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 02. 03. 2013, 12:10:30 »
Tak za první nevím jak by mě support Microsoftu s tímto mohl pomoc...
A můj osobní názor je ten že racionalní člověk nenapíše abych tam psal protože tohle není chyba systému...
.... no to bych si netroufasl tak jasně tvrdit. Ale budiž ...

Nicméně, s velkou pravděpodobností bude chyba v tom konvektoru, protože se u něj píše, že zvládá SATA i SATA II, ale o SATA III ani zmínka. Nicméně, abychom měli jistotu, zkusil bych disk naformátovat jiným FS, třeba exfat, ten má také podporu velkých souborů.

k3rn3l3rr0r

• *
  • 36
  • K3rn3l Ultras
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 02. 03. 2013, 12:15:00 »
Tak nevím... Uniklo mi něco? Já si připojit k PC konvektor, tak mám strach že se mi buď usmaží nebo nastydne...  :o Nejde tu spíš o konvertor ve smyslu konverze / redukce??? Nebo je to nějaký  mě neznámý žargón?  :D

« Odpověď #9 kdy: 02. 03. 2013, 12:21:05 »
Jestliže systém nerozpozná správně data na disku, tak je to buď chyba hw, nebo ovladače, nebo systému.

Každopádně můj osobní názor je ten, že když někdo na linuxový server píše dotaz na chování něčeho pod windows a ani nenapíše, že se jedná o windows, měl by být odkázán na podporu firmy, které za ten OS zaplatil :)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #10 kdy: 02. 03. 2013, 12:25:17 »
Tak nevím... Uniklo mi něco? Já si připojit k PC konvektor, tak mám strach že se mi buď usmaží nebo nastydne...  :o Nejde tu spíš o konvertor ve smyslu konverze / redukce??? Nebo je to nějaký  mě neznámý žargón?  :D
Močící tučňáku, tomu bys nerozuměl, to je svět windows.  ;D ... ale že i já to opsal blbě, s tím bych mohl do cirkusu.

jarda.j

« Odpověď #11 kdy: 02. 03. 2013, 12:41:05 »
Já používám tento https://www.discomp.cz/?cls=stoitem&stiid=19236 a nemám s ním žádné problémy. Na dělení a formátování disku používám gparted nebo linuxovou distribuci

Malkovic66

« Odpověď #12 kdy: 02. 03. 2013, 12:44:32 »
Teď mohu napsat že jsem to schválně napsal blbě abych věděl kdo se nachytá  ::) ::) ::)

Mám pocit že existuje nějaký PHY mód který se nastavuje pomocí jumperu a ovlivňuje nějak rychlost sata3 a sata2
Kdyby o tom někdo něco věděl tak napište...

Jinak naformátovat to jinak není špatnej nápad ale nevím jak do toho dostanu exfat...
Mě to ukazuje jenom možnost NTFS...

Malkovic66

« Odpověď #14 kdy: 02. 03. 2013, 13:11:49 »
Možná to tam nemám protože to je zapojený do základovky a nebereto jako externí disk ale interní...

Ještě bych se chtěl zeptat to bych mohl udělat i přes UBUNTU jestli se nepletu??