Ze zvědavosti se v posledních dnech zajímám, jak udělat pracovní stanici s linuxem, nebo jak udělat řešení v rámci osobního macbooku, které by skrylo moji identitu a nikdy neudělalo leak. Resp. ne úplně skryl moji identitu, ale dokonce třeba pomohl vytvořit nový Google účet, Facebook účet, a další věci - v rámci whistleblowerské činnosti při vývoji mé webové recenzovací platformy, jejiž url tady mám zakázáno od amina znovu zmiňovat.
Nejprve jsem experiementoval s TORem. V TOR browseru jsem zjistil, že je to nepoužitelné pro Google a pro Youtube, protože mě okamžitě zablokujou, takže není možné udělat třeba nový Gmail účet.
Pak jsem zkusil použít klasický Firefox a nastavit mu jako proxy TOR, tedy službu, která běží díky TOR browseru. A hle, Google mě už nezablokoval a nevadil jsem mu.
Mimochodem TOR skvěle funguje pro ssh
Tak jsem podezíral TOR Browser, že je moc restriktivní, a z toho se vyvrbil nápad - udělal jsem si mašinu s Debianem, nastavil jsem zcela přesně restriktivní nftables tak, aby všechno šlo jen a pouze přes TOR, a ověřil jsem přes tcpdump, že nic neleakuje. Nějakou dobu to zabralo, ale povedlo se.
Pak jsem na ten Firefox aplikoval nastavení, aby to byl tzv. "hardened Firefox", tedy snížuje otisk. No a bylo to tu zase, Google mě okamžitě zablokoval. Takže jsem dostal stejný výsledek jako s TOR browserem na macovi a nemusel jsem to tedy celé vůbec dělat.
Z toho mi vyplývá, že pokud by někdo chtěl mít zcela anonymní účet na Google a na to třeba navázaný Facebook a další služby, tak se neobejde bez toho, aby si rozjel Linux stroj jen pro tento účel, a ten by musel mít nějakou placenou VPNku.
Jenže dávat třeba 80,- Kč měsíčně za Proton VPN, to je dost blbé, když je to jen k tomu, abych se prárkrát za rok připojil a něco na tom dělal.
Tak si říkám, jestli není ještě nějaká jiná cesta, a proto zakládám tenhle topic.