Modem od UPC a Wi-Fi

kleff

Re:Modem od UPC a Wi-Fi
« Odpověď #15 kdy: 31. 07. 2013, 13:47:24 »
Mě se toto povedlo. Kábl jde z UPC modemu do "výstupu" O2 modemu a wifina normálně vysílá. Ale jdou na wifi připojit max. 2 mašiny, obsadí si adresy a třetí už nepřipojíš. Něco se nastaví normálně v tom Huawei, tuším že to bylo strašně primitivní, snad stačilo vypnout dhcp? Jakmile se to nastaví a připojí tak se už nelze dostat do konfigurace modemu, jen restartem a jiným připojením, takže se nepodívám, jelikož se mi do toho nechce. Ale v EN na nějakém fóru jsem na to našel návod...
Jo to je vlastně fakt, zapomněl jsem, že před AP musí být ještě router, takže pokud tazatel má od UPC jen modem, musí mít ještě router :)
Jinak do konfigurace modemu se i pak dá dostat, jen je nutné si na připojeném počítači nastavit ručně ip adresu.

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 31. 07. 2013, 14:35:16 »
Nemusí mít router, UPC přiděluje jednu veřejnou IPv4 adresu, u vyšších tarifů dokonce 3 veřejné IPv4 adresy, takže při použití switche/čistého AP prostě prostě připojená zařízení až do počtu 1 nebo 3 podle tarifu dostanou veřejnou adresu.

Ten Huawei by teoreticky po vypnutí DHCP, NAT a WAN rozhraní (lze-li to) takto mohl fungovat, je otázka jestli to stojí za to, pokud je to takový šrot jak se tu píše.

kleff

« Odpověď #17 kdy: 01. 08. 2013, 12:48:05 »
No jasně, že router nutně nepotřebuje, ale kdo dneska připojuje jen jedno zařízení :-)
Jinak takovej šrot to zase není, dřív jsem je používal v kancelářích našich poboček a zvládal NAT i wifi třeba pro pět současně připojených kompů. Maximálně občas restart :-)
Jinak pochopitelně je lepší si koupit normální wifi router a nebo pokud tomu člověk nerozumí rovnou wifi router od UPC.
Tam sice skoro nic nejde nastavit, ale lidem to stačí :-D

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 01. 08. 2013, 13:07:52 »
Dříve to bylo ve specifikaci služby, teď to nemůžu najít, ale mám pocit, že tarify od Power 30 nahoru mají tři veřejné IP, otázka je, jestli si ten huawei nevezme jednu pro sebe.

« Odpověď #19 kdy: 01. 08. 2013, 14:25:54 »
2 možnosti:
1) kup si Wi-fi router (ne ADSL). Připoj lan kabel do zdířky Wan v tomto routeru, nakonfuguruj Wi-fi

2) požádej UPC o modem společně s Wi-fi routerem

Za variantu 2 si něco připlatíš na měsíčním paušálu, ale měl bys něco ušetřit na elektrice (1 zařízení bude mít nižší spotřebu) i když asi ne tolik, aby se ti to vyplatilo, proto doporučuji variantu 1)

brk

« Odpověď #20 kdy: 01. 08. 2013, 14:54:01 »
2) požádej UPC o modem společně s Wi-fi routerem

Za variantu 2 si něco připlatíš na měsíčním paušálu, ale měl bys něco ušetřit na elektrice (1 zařízení bude mít nižší spotřebu) i když asi ne tolik, aby se ti to vyplatilo, proto doporučuji variantu 1)

Není tomu tak. Už neřeknu z hlavy čísla, ale tohle jsem řešil před půl rokem a má počáteční úvaha byla stejná. WiFi router od Cisca, kterou UPC nabízí, je ovšem docela žravý kousek. Koupil jsem WiFi router s nízkou spotřebou a kombinace stávájící modem plus nový WiFi router vyšla líp na spotřebě i nákladech na zařízení. Navíc když si nechá stávající Motorolu, tak je schopen v případě potřeby získat více veřejných IP adres. To s tím kabelovým WiFi routrem už ne.

Docela problém té Motoroly byl napájecí adaptér ještě s transformátorem. Koupil jsem pulsní napájecí zdroj a tím "spotřebu modemu" ještě snížil.

Cek

« Odpověď #21 kdy: 01. 08. 2013, 15:25:58 »
Nejak jsem nepochopil jak je s Motorolou schopen ziskat vic adres.....

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 01. 08. 2013, 15:30:18 »
Normálně, když přes switch připojí více zařízení, tak ta na své DHCP požadavky dostanou u vyšších tarifů až tři veřejné IPv4 adresy současně, u nejvyššího tarifu z nabídky Business dokonce až 10.

Cek

« Odpověď #23 kdy: 01. 08. 2013, 15:50:30 »
a to jako na tom routeru neni schopen nastavit vic externich adres, ktere proroutuje dovnitr kam bude chtit?  :o
Pokud je nema pevne, jsou mu stejne skoro k prdu.
A pokud je ma pevne, tak jsou mu na routeru mnohem vic platne nez "probridgovane" nekam dovnitr....
No nic, asi na to koukam moc jako firemni admin a malo jako domaci uzivatel :-)

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 01. 08. 2013, 16:05:32 »
Nevím co umí ten router uvnitř wifi modemu, ale aby si router na WAN rozhraní líznul více DHCP adres a ty 1:1 natoval dovnitř IMO není u domácích routerů typická vlastnost.

Já mám dynamickou a používám DunDNS, v proxi pokud to zařízení běží změní se mi IP jednou za několi měsíců, typicky v situaci kdy zařízení několik hodin nejelo z důvodu výpadku proudu nebo když sem to měl odpojené a štrachal se v tom.

brk

« Odpověď #25 kdy: 01. 08. 2013, 16:12:36 »
Já to Cisco na vlastní oči taky neviděl a z důvodů výše popsaných se držím staré Motoroly, takže s jistotou nemůžu říct, co umí, či neumí.

Nicméně kolega řešil situaci, kdy doktor má více ordinací a doma na domácí přípojce UPC server, na který se mu terminálové přihlašují sestry a on. Odešel mu starý modem a dostal současně nabízený kabelový router. Jelikož tam nenašel v konfiguraci možnost, jak tu veřejnou dostat na server, jako dřív, tak se obrátil na technickou podporu a tam mu byli schopni poradit maximálně DMZ, takže to vážně asi neumí.

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 01. 08. 2013, 16:22:43 »
Tak to je dost hloupé, vypnout routing a bridgovat bylo u ADSL modemů celkem běžné. Ale ten wifi modem je dražší (koupě i pronájem), takže pokud na tom bude trvat, měl by dostat obyčejný modem, mě po přechodu na ED 3.0 tarif dali nějaké Ubee, předtím jsem měl Scientific atlanta (ten sem kvůli telefonu) a začínal sem právě s tou Motorolou.

Cek

« Odpověď #27 kdy: 01. 08. 2013, 16:24:30 »
....jak verejnou dostat na server....
No pokud ma cestou router, tak to moc nejde, pokud to neni L2 router :-D, ale melo by jit NATovat 1:1, prinejhorsim. Natolik orezane to zase nebude. Ohledne technicke podpory UPC bych si nedelal marne nadeje, ti budou umet tak poradit kde se to zapina. Nez se dostane k nekomu, kdo poradi s NATem a routovanim, tak tam stravi mladi.
Dost me prekvapuje, ze ta Motorola je nastavena jako switch, takze predtim mel proste stroj rovnou do internetu.....radsi se neptam jak byl zabezpecenej  ;D

Jirka1

« Odpověď #28 kdy: 01. 08. 2013, 21:05:05 »
...Dost me prekvapuje, ze ta Motorola je nastavena jako switch, takze predtim mel proste stroj rovnou do internetu.....radsi se neptam jak byl zabezpecenej  ;D
To je naprosto standardní nastavení. Obyčejný modem ani NAT neumí, ať už jde o Motorolu nebo Cisco.

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 02. 08. 2013, 13:36:26 »
Dost me prekvapuje, ze ta Motorola je nastavena jako switch, takze predtim mel proste stroj rovnou do internetu.....radsi se neptam jak byl zabezpecenej  ;D
Naopak, kabelové modemy jsou typicky skutečně pouze modemy, nebo-li konvertory média, z jedné strany se tam strčí koax s docsis a na druhé straně z toho leze ethernet, Cisca s wifi a routerem začalo UPC nabízet relativně nedávno.