Shodou okolností mám čerstvé zkušenosti s DS216play i s dvěma stejnými disky koupenými najednou, co odešly taktéž najednou a to během 24h. Kdybych dnes pořizoval stejný server, beru tři disky, třetí od jiného výrobce a dám je do RAID1 + hotspare. Minimalizuje se tím čas, po který je pole jen s jedním diskem a cenově to je přijatelné.
Nicméně na domácí NASení jsem si koupil DS216play, protože se o to nemusím starat, software je odladěnej, přes síť dává kolem těch 100 MB/s, má procesor na realtime encodování videa ve 4k, má kupu aplikací mimo jiné i na spravování fotek a v klidu žere 8W. Navíc si to hraje na úložiště typu Dropbox, které je automaticky dostupné za hranicemi zaNATované domácí sítě. Záloha do Amazonu byla na pár kliků.
Kdybych koupil normální server, třeba od HP, tak bych postavil mašinu s výkonem vysoko nad potřeby mé rodiny. Krabice by by někde stála, dělala bordel, každou hodinu projela pětkrát víc proudu a musel bych ji složitě instalovat. Cena by se vyšplhala k těm 7k + dva disky za Synology a čas co bych na tom strávil by byl minimálně dvakrát tolik.
Ale pamatuji si svá mladá léta, takže bych se spíš rozhodoval podle toho, zda si to chci nastavit sám a něco se naučit nebo zda chci spolehlivé řešení, o které se mi zdarma stará někdo jiný.