SFP ethernetový transceiver modul 10Gb nebo 5Gb?

Zvyšuji doma síť na 2.5Gb, rozvod je cat6A. Mám dva switche Horatio, ty mají navíc každý SFP+ port 10Gb. Přemýšlel jsem, že ty dva switche spolu propojím rychleji, tedy dám do SFP transceiver modul na RJ45 a propojím stávajícím cat6A kabelem.

Teď otázka: mám tam dát 10Gb? Slyšel jsem, že se obecně ty 10Gb dost přehřívají. Nemám tam teda dát spíš 5Gb? Cenový rozdíl není velký. Nějaké zkušenosti? Nějaké ověřené značky?

RDa

• 3 125
    • Zobrazit profil
Re:SFP ethernetový transceiver modul 10Gb nebo 5Gb?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 13:01:22 »
pokud switch neumi 2.5/5G na SFP tak je mozne osadit jen 10G ... na to si dej pozor.

Osobne bych tam prdnul DAC nebo optiku.

Pokud nelze, tak venuj svuj cas vyberu spravneho 10G RJ45 sfp+ ... existuje novejsi generace ktera je energeticky efektivnejsi (0.7-0.8w namisto 1.5-2w), ale je mozne ze to bude drazsi.

CPU

• 1 222
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 13:03:58 »
SFP 10Gbit na metalice hnusně hřeje, nebrat!

Bral jsem 2.5Gbit SFPčka z alíku po 130 Kč a nevím o nich, nehřejí, neházi chyby, linkují s každou deskou, co má 2.5Gbit net...
můžu se tiv pondělí podívat na označení.

5Gbit jsem taky zvažoval, ale byly drahé a už to nebylo tak plug&play.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 14:00:23 »
SFP 10Gbit na metalice hnusně hřeje, nebrat!

Trochu si zaspal dobu.
Ako pisal RDa, tak nove su o dost efektivenjsie a oproti optickej verzii je tam maly rozdiel v spotrebe.
Treba si dat na to pozor a prestudovat specifikaciu.

CPU

• 1 222
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 14:36:16 »
Trochu si zaspal dobu.

Nové SFP na metaliku nehřeje, nestojí kotel, spolehlivě linkuje 10gbit na 50-60m a nevadí mu patch panel+zásuvka....a mohla bych ho vidět?

Zahřívání je jen část problému strašení na metalickém 10gigu. Naopak 2.5gbit je bezproblémový.
« Poslední změna: Dnes v 14:38:06 od CPU »

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 14:43:39 »
Bral jsem 2.5Gbit SFPčka z alíku po 130 Kč ...

2.5Gb není úplně potřeba, protože ten Horaco má 8x2.5Gb RJ45, jedině jako zvětšení o jeden port.

A ten Horaco skutečně asi nemá podporu 5Gb, jen 10M/100M/1G/2.5G/10G.

CPU

• 1 222
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 14:54:24 »

A nešla by tam protahnout optika? Nějaké 10gbit MM SFP+ bych možná našel i zadarmo. Jako MM není výkřik moderní techniky, ale dost spolehlivě to funguje. Na rozdíl od metalického 10 GbE, na který jsem nechtěně šlápl a bylo z něj 5GbE...

Jedno šlápnutí a SPFčka pindají i na 5GbE o crc chybách a kolísání signálu...
« Poslední změna: Dnes v 14:57:42 od CPU »

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 15:40:57 »
Pro: Jan Fikar

Proč tam budeš dávat SFP+ RJ45 a patchcord????

Kup rovnou propojovací kabel (metalický nebo optický) s koncovkami SFP+.
Stojí to pár stovek.
Kup 10Gbit, i když myslím že tam to nehraje roli, protože SFP+ funguje pouze na 1Gbit nebo 10Gbit.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 16:35:42 »
Proč tam budeš dávat SFP+ RJ45 a patchcord????

Třeba protože ty dva switche má po baráku každý na jiném místě, a mezi nimi nějaký stávající metalický kabel.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 22:12:40 »
Pokud nelze, tak venuj svuj cas vyberu spravneho 10G RJ45 sfp+ ... existuje novejsi generace ktera je energeticky efektivnejsi (0.7-0.8w namisto 1.5-2w), ale je mozne ze to bude drazsi.

Jak najít ty se spotřebou pod Watt? Vidím stále ty z druhé kategorie 1.5-2W, to budou ty žhavící.

Dvě zařízení, co budou u sebe, spojím asi přímo tím krátkým SPF+ patch kabelem, jak navrhl honzako a RDa, to je dobrý nápad. Je to v podstatě ten DAC, ne? Toto nežhaví?

Další dvě zařízení nejsou ve stejné místnosti a je natažený dostatečně nový rozvod cat6a včetně zásuvek a patch panelu. Tam to pojede po RJ45 a další kabel tam určitě nebudu tahat. Ono to tak jede už teď, jen na 2.5Gb.

CPU

• 1 222
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 22:24:43 »
Je to v podstatě ten DAC, ne? Toto nežhaví?

Pasivní DAC je na pár metrů a je studený, jako pasivní kabel - pasivní spojka s minimem elektroniky.
Aktivní DAC je propojený často optikou a to hřeje jako každé jiné SFPčko, ale aktivní DAC koupíš i na 7-10-15m bez problémů.

Pasivní DAC funguje i jetý nebo laciný z Číny, je to pasivní propoj do několika metrů (cca do 5).
Aktivní DAC to chce už omrknout, po 10+ letech slábne laser...ale pořád s tím máš 1/5 starostí co s RJ45, kterou je lepší aktivně monitorovat...

Doplnění: rozdíl 1W na SFP+ RJ45 by se neměl dát poznat, protože i SFP+ šachta má rozvádět teplo atd. realita je taková, že to hodně hřeje...takže jestli ty původní nehřály mnohem víc (??? 4-10W???), mimo to zůstávají nevýhody RJ45 při 10Gb, kdy kabel musí být prostě perfektní, jinak to není pěkný čtení číst výstupy z SFPčka...