Minimální hardware pro Adobe Inventor pro školáka

Karmelos

• 1 317
    • Zobrazit profil
Re:Minimální hardware pro Adobe Inventor pro školáka
« Odpověď #15 kdy: 22. 04. 2026, 10:46:24 »
Já jen k věci monitorů.
FullHD bych dneska vnímal jako velmi nekomfortní, když 1440p už jsou levné a oproti fullHD to vzhledem k přerostlosti toolbarů moderních CADů užitnou plochu téměř zdvojnásobí. Kdyby se doma válelo 1920x1200, tak už to hraničí s použitelností, ale 1920x1080 bych určitě nahradil.

Mladý oči určitě nepotřebují při 1440p víc než 27'', leda že by to člověk s oční vadou chtěl používat bez brejlí, ale menší bych taky nebral, 24'' 1440p už se nedá rozumně provozovat na 100% scaling.
U 4K se člověk frakcionálnímu scalingu nevyhne, takže výpočetní výkon a cena se plýtvá "jen" na hezčí jemnější zobrazení, ale na pracovním prostoru to nepřidá, pokud nemá jako monitor televizi. U starších strojů může být problém, aby to vůbec umělo 4K60p výstup - práce na 30Hz LCD je masochismus nejhoršího kalibru.

Kde vidíš problém s toolbary ve fullhd? https://damassets.autodesk.net/content/dam/autodesk/www/products/autodesk-inventor-family/fy24/features/images/key-features-of-inventor-large-1920x1038.jpg

Za mě je to naprosto použitelné, creo ve 2x fullhd provozuju denně. stejně tak ve fullhd dělají i FEMaři, a ti jsou taky úplně v pohodě a to narozdíl odemě musej každou chvíli klikat na stovky nodů v meši... akorát maj stanici a ty 24 nebo 27 fullhd monitory 3 vedle sebe.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #16 kdy: 22. 04. 2026, 12:06:18 »
Už několik let používám na Autodek Inventor (aktuální verze 2026) ThinkPad E15 (ryzen 5 5500U). Tenkrát jsem ho koupil spíš na doma a na přenášení s velkou výdrží na baterku . Postupně jsem z toho udělal pracovní stroj. Běžně k tomu mám připojené 2 monitory. Mám v tom pouze doplněnou ram na 24GB. Když k tomu připojím powerbanku, tak to dá v inventoru 8 h+.  Efektivně se na tom dají dělat sestavy do 20 000 komponent. Pak už to začíná být bolest. Limit je tak 40 000. Na střední škole ale nepředpokládám, že by vůbec dělali se sestavama většíma než pár set komponent, a to si myslím, že jsem o řád přestřelil.

jfeg

« Odpověď #17 kdy: 22. 04. 2026, 14:57:01 »
Už několik let používám na Autodek Inventor (aktuální verze 2026) ThinkPad E15 (ryzen 5 5500U). Tenkrát jsem ho koupil spíš na doma a na přenášení s velkou výdrží na baterku . Postupně jsem z toho udělal pracovní stroj. Běžně k tomu mám připojené 2 monitory. Mám v tom pouze doplněnou ram na 24GB. Když k tomu připojím powerbanku, tak to dá v inventoru 8 h+.  Efektivně se na tom dají dělat sestavy do 20 000 komponent. Pak už to začíná být bolest. Limit je tak 40 000. Na střední škole ale nepředpokládám, že by vůbec dělali se sestavama většíma než pár set komponent, a to si myslím, že jsem o řád přestřelil.

Našel jsem namátkově pár těchto notebooků a všechny s integrovanou grafikou, vy žádnou grafiku ve výpisu nezmiňujete, tak to bude asi i Váš případ.
Já bych se rovněž přikláněl řešit to nějakou repasí a držet se toho, že to je školní pomůcka, ale kluci jsou šikovní a s jídlem může růst i chuť.

« Odpověď #18 kdy: 22. 04. 2026, 15:41:38 »
Ano gpu to má jen integrovanou. Obecně ty CAD modeláře nejsou nijak extrémně náročné aplikace (pro běžnou konstrukci, co se střední školy týče).  Ovšem pokud by si syn chtěl vyzkoušet třeba nějaké rendry, tam už je to jiná kapitola. Tam buď zvolit třeba nějaký bazarový s dedikovanou gpu, která má jádra přímo pro raytracing. A nebo až by na to došlo a výkon přestane stačit, postavit stolní, který bude výkonově úplně někde jinde než ntb.