Jste připraveni na život offline?

Re:Jste připraveni na život offline?
« Odpověď #180 kdy: 22. 04. 2026, 18:12:54 »
Jen taková malá poznámka na téma věda vs. náboženství, případně víra: Věda, pokud je to opravdu věda, se řídí čistě důkazy a je si vědoma toho, že pokud něco nade vší pochybnost neprokáže nebo nevyvrátí, pořád pracuje s nějakou více či méně pravděpodobnou hypotézou a určitým aktuálním stavem poznání. A zároveň, pokud přijde poznatek, který by to aktuální poznání třeba převrátil vzhůru nohama, věda to prostě přijme a bude zkoumat dál, místo toho, aby se tomu za každou cenu bránila. A navíc bude ve svém zkoumání důsledná a upřímná.

To ovšem tak úplně není to, co se dnes často jako věda prezentuje. Důvody jsou jednoduché - typicky potřeba shora něco protlačit, na něčem vydělat peníze, nebo ovlivnit lidi (např. proto, aby se vzdali něčeho, čeho by se jinak nevzdali nebo aby zaplatili něco, co by jinak nezaplatili a podobně). Typicky se to pozná podle frází jako "dle vyjádření expertů" nebo "vědecký konsensus je" nebo "všichni vědci se shodují, že". A když se proti tomu nějaký jiný vědec (!) vymezí, je namísto dalšího zkoumání problematiky a věcné diskuze pouze dehonestován, případně i jinak ostrakizován.  A to potom není věda, to je jen náboženství pojmenované jako "věda".
Hmm. To je pravda. Jak o vědě, tak o náboženství. "Lidi jsou už holt takový", jak mi řekl jeden člověk, když jsem se ho zeptal, proč jsou lidi na sebe tak zlí.

Svoje si o tom zažil i tento (jiný) člověk (netuším, zdali je vědec nebo ne):

https://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Behe

Knihu "Darwinova černá skříňka" jsem sice celou přečetl, ale rozuměl jsem jen prvním kapitolám, kde téma vysvětluje lidem, kteří nerozumí biochemii. Zbytek knihy jsem nerozuměl, tam už je to v podstatě jen biochemie. Ale ty první kapitoly mi bohatě stačily, abych tu myšlenku pochopil.
« Poslední změna: 22. 04. 2026, 18:16:44 od novomente »

Kit

• 984
    • Zobrazit profil
« Odpověď #181 kdy: 22. 04. 2026, 19:09:25 »
Někdo prohlásil, už nevím kdo to byl, že Bůh schoval své tajemství do vědy.

Až věda potvrdí neexistenci boha, tak někdo prohlásí, že bůh to tak chtěl.

Existenci boha není třeba dokazovat. Buh je pouze o víře a ta buď je, anebo není. S vědou nesouvisí.

« Odpověď #182 kdy: 22. 04. 2026, 22:00:37 »
Já bych vědu i víru nazval "tvorba modelů". Snažíme se popsat svět okolo nás pomocí zjednodušujících přirovnání a pak zkoumáme, jestli nám to dává použitelné výsledky. Ten model může obstojně fungovat stovky let a pak najednou přijde něco nového, co ten model rozbije nebo ukáže hranice, za kterými ten model nefunguje. Tak se lidé snaží zjednodušit různé složité procesy, jak materiální, tak duchovní.

Někdy se takové modely používají k manipulaci s lidmi. Ta manipulace může být ve prospěch úzké skupiny lidí (ty mi musíš sloužit, protože...). Jindy může manipulace sloužit všem - například: "umyj si ruce, protože jsou na nich takové malé potvůrky" versus "umyj si ruce, protože to chce Bůh".

Člověk se také snaží pochopit a popsat zlo, třeba zdánlivě bezdůvodnou agresi, kdy jeden ubližuje druhému aniž by z toho měl nějaký prospěch. Náboženství to vysvětlí satanem, biologie úchylkou a přitom to nemusí být v rozporu, jen každý ten přístup je přijatelnější pro jiný typ lidí.

« Odpověď #183 kdy: Dnes v 10:08:54 »
...
Až se tak stane, tak se stanu ateistou. Do té doby budu věřící.

To ma celkom zaujalo... cize Vasa viera je flexibilna a dokazete ju zmenit podla aktualnych udalosti? (uprimne sa pytam, netrolujem, to je dost odlisne od typov veriacich s ktorymi sa bezne stretavam...)
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

Karmelos

• 1 317
    • Zobrazit profil
« Odpověď #184 kdy: Dnes v 10:54:14 »

Drtivá většina života (duší) je tady na Zemi. Další obrovská část lidských duší je v očistci, kde jsou duše dočasně různě dlouhou dobu, než odejdou do Nebe. Zbytek je v Nebi. Všechen ostatní život (duše) jdou přímo do Nebe.

Jasně, že se můžeme zeptat otázku, jestli je duše stvořena a jestli také někdy zanikne. Na tuhle otázku není lehké odpovědět. Prostě to nevím, ani nemám jasno v tom, jestli tomu věřím, nebo ne. Nechávám to na "černé krabičce" (kterou zmínil Lukas1500), jejíž obsah je lidstvu skryt před poznáním. Není mu dáno to ještě poznat. Možná, aby se z toho nezbláznil.

Někdo prohlásil, už nevím kdo to byl, že Bůh schoval své tajemství do vědy.

Hele povídka o duších na zemi,  o očistci, pekle, nebi,  wtf???? Proč by to někdo vůbec řešil? Proč by někdo chystal nějaký nebe, nebo peklo? Na co tvl očistec????

Hele (já) tvrdím, že všechny kalkulačky, když se porouchaj, jdou jejich duše do křemíkového nebe. 
Ty se tomu zasměješ, protože víš, že to je legrační kravina a je to vtipný. Tvl, jak by mohlo existovat křemíkový nebe, že, dyť je to blbost, hahaha. No ale jenže úplně stejný kravině u lidí údajně věříš.  Proč?
Gréta je nejlepší.

Kit

• 984
    • Zobrazit profil
« Odpověď #185 kdy: Dnes v 11:37:45 »
Hele povídka o duších na zemi,  o očistci, pekle, nebi,  wtf???? Proč by to někdo vůbec řešil? Proč by někdo chystal nějaký nebe, nebo peklo? Na co tvl očistec????

Nebe, peklo nebo očistec můžeš vnímat jako kolektivní vědomí o dané osobě a začne ti to dávat logiku. O některých lidech hovoříme, že za svého života udělali mnoho pozitivního (nebe), jiní jsou proklínáni (peklo) a pak jsou lidé, kteří byli proklínáni, ale z nějakého důvodu jim bylo odpuštěno nebo dokonce byli blahořečeni (prošli si očistcem). I pro ateisty tedy existuje způsob, jak se s tím vypořádat.

« Odpověď #186 kdy: Dnes v 11:52:15 »
Otázkou je proč? Protože se někteří jedinci odmítají smířit s absolutním koncem, tak vymýšlejí podobné ptákoviny.

« Odpověď #187 kdy: Dnes v 12:11:51 »
Kardinál: "Za to, jak jste mi pomohl, vám prozradím největší církevní tajemství všech dob."
Rozhlédne se okolo sebe, přiblíží se ústy k jeho uchu a zašeptá: "Očistec neexistuje."

« Odpověď #188 kdy: Dnes v 13:10:40 »
Otázkou je proč? Protože se někteří jedinci odmítají smířit s absolutním koncem, tak vymýšlejí podobné ptákoviny.

Vis co by ty lidi delali za zverstva kdyby nemeli ten rad a ty noticky od duchovnich jak se maji chovat?
Ja ackoli ignorant jsem celkem rad ze je kolem spousta vericich.. drzi to moralku v rozumnych mezich. A to ze to mozna funguje na nejakych iluzich a lzich mi zily netrha (sem si to nechal zkontrolovat od doktorky).
Co ziskam kdyz nekoho od viry odradim?

« Odpověď #189 kdy: Dnes v 13:16:26 »
...
Až se tak stane, tak se stanu ateistou. Do té doby budu věřící.

To ma celkom zaujalo... cize Vasa viera je flexibilna a dokazete ju zmenit podla aktualnych udalosti? (uprimne sa pytam, netrolujem, to je dost odlisne od typov veriacich s ktorymi sa bezne stretavam...)
Zajímavý dotaz. Jednou již jsem uvěřil, a u víry již zůstanu. Až věda prokáže neexistenci Boha, tak to bude jen jediná událost, která může ovlivnit mé přesvědčení. Já ale věřím, že se tak nestane, neboť pokud bude chtít věda prokázat neexistenci Boha, musí připustit možnost, že by Bůh mohl existovat.

V Boha jsem uvěřil hlavně proto, že víra v Boha prostě a jednoduše funguje, stejně jako funguje třeba filosofie, matematika, fyzika, atd. na úrovni materiálního světa. Tak, jak fungují všechny vědy na naší realitu, pak víra v Boha funguje na nemateriální (nadpřirozenou) "realitu".

Spousta lidí věří na UFO a mimozemšťany. Také sice věřím na mimozemšťany, ale nevěřím, že jsou to ti malí, šedí, s velikýma mandlovýma očima a telepatií. Pro mě mimozemšťan je jednoduše duše bez těla na onom světě, pobývající mimo-Zemi.

Věřím totiž, že existují pouze dva paralelní vesmíry, nebo chcete-li světy. Jeden svět je naše realita, druhý paralelní svět je onen svět, kde pobývají duše zemřelých.

Když Gagarin vyletěl do vesmíru a vystoupil z kosmické lodi ven, prohlásil něco jako: "Boha tady nevidím." No jak by mohl vidět Boha, když Bůh pobývá v tom druhém paralelním světě (vesmíru).

« Odpověď #190 kdy: Dnes v 13:39:17 »
Když Gagarin vyletěl do vesmíru a vystoupil z kosmické lodi ven,
Gagarin nevystoupil z kosmické lodi ven. To až Leonov.  ;)

« Odpověď #191 kdy: Dnes v 13:53:31 »
Podle historiků byly tyhle "ptákoviny vymyšleny" ještě před existencí vědy. Lidé totiž měli s nadpřirozenem zkušenost, kterou každý den vnímali a která určitým způsobem fungovala. Ovšem ne tak, jak si pozdější věda představovala.

Například modlit se za to, aby Bůh seslal déšť na obilí a byla dobrá úroda, nefungovala a nefunguje takto 100%-ně. Lidé si zkrátka museli počkat, až Bůh ten déšť seslal. Jinými slovy až Bůh vyslyší jejich modlitby. Dneska vám vědci sešlou déšť, kam chcete. Nefunguje jim to zatím 100%-ně, ale už teď si obchodníci mnou ruce, jak určité země budou platit za to, aby jim zapršelo na obilí.

V Americe udělali takový pokus. Vzali určité lidi, které natrénovali, tak aby byli dobří v meditacích. Pak tyto lidi rozprostřeli v určité oblasti a zadali jim úkol, aby se v určitý konkrétní čas modlili, nebo chcete-li meditovali, po dobu jedné hodiny. Asi po měsíci tohoto snažení, vědci zjistili, že právě v době, kdy se ti trénovaní lidé modlili, klesla o určité procento v té oblasti kriminalita, předčasná úmrtnost a lidé se tam cítili lépe, než předtím. V čase, kdy se tam ti trénovaní lidé nemodlili/nemeditovali, kriminalita atd., se vrátili na původní hodnoty.

Ještě dodám, že tito američtí vědci přišli na to, že v oblasti musí být minimálně tuším 1% modlících se oproti 99% ostatních obyvatel, aby to fungovalo. A dále přišli na to, že když zvýší počet modlících se na více jak 1%, jevy jako kriminalita atd., zůstali stejné, jako při modlení pouze 1% trénovaných lidí.

« Odpověď #192 kdy: Dnes v 14:09:19 »
Podle historiků byly tyhle "ptákoviny vymyšleny" ještě před existencí vědy. Lidé totiž měli s nadpřirozenem zkušenost, kterou každý den vnímali a která určitým způsobem fungovala. Ovšem ne tak, jak si pozdější věda představovala.

Například modlit se za to, aby Bůh seslal déšť na obilí a byla dobrá úroda, nefungovala a nefunguje takto 100%-ně. Lidé si zkrátka museli počkat, až Bůh ten déšť seslal. Jinými slovy až Bůh vyslyší jejich modlitby. Dneska vám vědci sešlou déšť, kam chcete. Nefunguje jim to zatím 100%-ně, ale už teď si obchodníci mnou ruce, jak určité země budou platit za to, aby jim zapršelo na obilí.

V Americe udělali takový pokus. Vzali určité lidi, které natrénovali, tak aby byli dobří v meditacích. Pak tyto lidi rozprostřeli v určité oblasti a zadali jim úkol, aby se v určitý konkrétní čas modlili, nebo chcete-li meditovali, po dobu jedné hodiny. Asi po měsíci tohoto snažení, vědci zjistili, že právě v době, kdy se ti trénovaní lidé modlili, klesla o určité procento v té oblasti kriminalita, předčasná úmrtnost a lidé se tam cítili lépe, než předtím. V čase, kdy se tam ti trénovaní lidé nemodlili/nemeditovali, kriminalita atd., se vrátili na původní hodnoty.

Ještě dodám, že tito američtí vědci přišli na to, že v oblasti musí být minimálně tuším 1% modlících se oproti 99% ostatních obyvatel, aby to fungovalo. A dále přišli na to, že když zvýší počet modlících se na více jak 1%, jevy jako kriminalita atd., zůstali stejné, jako při modlení pouze 1% trénovaných lidí.
:D
Nemám nic proti víře. Ale zase věřit kdejaké hlouposti, to není úplně nejlepší nápad.  ;)

« Odpověď #193 kdy: Dnes v 14:12:48 »
Když Gagarin vyletěl do vesmíru a vystoupil z kosmické lodi ven,
Gagarin nevystoupil z kosmické lodi ven. To až Leonov.  ;)
Díky za opravu.  :) Viděl jsem to v dokumentu v TV, když jsem ještě televizi sledoval. OK, Gagarin nevystoupil do volného prostoru. Ale to prohlášení udělal podle všeho až po přistání na Zem. Ale kdo ví. V tom samém dokumentu bylo i to, že prvním člověkem ve vesmíru byl o den dříve letec Iljušin, syn známého konstruktéra letadel. Ale vrátil se z kosmu v nedobrém stavu, tak to zamítli a druhý den letěl Gagarin, aby byla sláva úměrně dokonalá. Je to fakt dávno, co jsem ten dokument viděl, tak kdyžtak mě někdo zase opravte.

Karmelos

• 1 317
    • Zobrazit profil
« Odpověď #194 kdy: Dnes v 16:09:34 »

Vis co by ty lidi delali za zverstva kdyby nemeli ten rad a ty noticky od duchovnich jak se maji chovat?
Ja ackoli ignorant jsem celkem rad ze je kolem spousta vericich.. drzi to moralku v rozumnych mezich. A to ze to mozna funguje na nejakych iluzich a lzich mi zily netrha (sem si to nechal zkontrolovat od doktorky).
Co ziskam kdyz nekoho od viry odradim?

Ano, v primitivních dobách fungovalo náboženství jako morální i právní kodex.  Takový návod na život, včetně určení smyslu toho života. Fungovalo to tehdy a určitým způsobem to funguje i dnes.
A (imho) bohužel, některá náboženství se to snaží aplikovat a rozšiřovat nejen jako relikt minulosti, ale jako alternativu pro fungování člověka v moderní společnosti a to i tam kde jsou tyhle primitivní a dogmatické narativy dávno nahrazeny.

Co bys získal kdybys některé lidi odradil od náboženství? Třeba by nebyly určité současné války.  Třeba by se miliardy lidí nevymezovaly vůči několika desítkám milionů jiných lidí. Třeba by několik desítek milionů lidí nebylo přesvědčeno, že jsou vyvolenými.  Třeba by několik miliard lidí nevěřilo v nadřazenost jednoho pohlaví.  Třeba by pro miliardy lidí nebylo narození holčičky neštěstím.  A tak dále.

Gréta je nejlepší.