Presny zdroj hodin pre kalibrovanie sa da vytiahnut z GPS, aliexpress "GPSDO" alebo "gps clock source".
Davnejsie som riesil nepresnost digitalneho budika... Ku 32KHz oscilatoru som namiesto jedneho zatazovacieho kondiku pripojil kapacitny trimer (cca 5-30pF). Osciloskopom som kuskom drotika "zachytil" naznak hodinoveho signalu (kapacitne, prikladanie okolo hlavneho cipu v hodinach - nemerat priamo sondou na krystale, lebo zmeni frekvenciu), s aktivnou sondou by to islo jednoduchsie, tu ale nemam.
Druhy kanal osciloskopu bol pripojeny na CLK vystup z GPS Modulu (BN880Q). Na GPS module treba cez Ublox software nastavit vystup 32.738KHz. CLK vystup z GPS modulu ma pri necelociselnom deliteli intenych clk velky fazovy sum, ale pre zladenie posunu faz "okom" na osciloskope to staci.
Nepamatam uz ci som na hodinach menil krystal za nejaky presnejsi, alebo nechal povodny. Vysledok toho laborovania je, ze po polroku (ked sa meni cas) minuty stale sedia s mobilom (sekundy budik neozbrazuje, tie neviem). Budik je v izbe v sklenenej vytrinke +- stabilna teplota.
Pokial nieje moznost chytat radiovy signal, alebo velky doraz na cenu a nejedna sa o stovky kusov tak by som to riesil asi takouto "rucnou" kalibraciou krystalu. Ci ten krystal bude priamo na procesore, alebo externom rtc obvode je viacmenej jedno. Akurat vybrat krystal s co najlepsou stabilitou vzhladom k teplote, casu... Ak oscilator, tak VCXO (Voltage-Controlled Crystal Oscillator) aby sa dal kalibrovat napatim.