Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN

mark42

• 142
    • Zobrazit profil
Re:Přípojení starého PC přes RS-232 do LAN
« Odpověď #15 kdy: 26. 02. 2025, 14:21:22 »
*) Tak zaprvé když jsme používali LPT/COM port při propojení 2 počítačů tak to nebyla LAN jak je to známo dneska. Šlo vždy provést spojení pouze 2 počítačů. Nikdy více.
Zalezalo, co podporoval konkretny OS, ktory si tam mal. Linux bez problemov routoval PC1 -serial- PC2 -eth- LAN/inet. Windows v tych casoch boli castokrat rady ze mali vobec TCP/IP stack (do 3.1 bol volitelny dokonca 3rd party)
*) Když se pak objevily první sítové karty a nějaké primitivní switche tak se používal standard IPX/SPX a nikoliv TCP/IP. V tomto případě šlo provést spojení více počítačů, prostě těch co měly kabel přímo do switche. Ale toto je už prakticky LAN jak ji známe dneska, kdy se to nastavovalo přes OS a daly se sdílet adresáře, apod..
Zalezi, v akej sieti si fungoval - IPX/SPX bol Novell Netware, teda jeden z viacerych paralelnych standardov, ktore bojovali o prezitie. Ak si mal stastie, narazil si na Token Ring od IBM alebo Ethernet ako ho dnes poznas (10BASE-T alebo novsi), v horsom pripade boli pocitace pospajane 10BASE-2 alebo 10BASE-5 koaxialnymi kablami a rychlost klesala s poctom pripojenych stanic na jednom kabli.
Takže pokud chceš provést připojení přes RS232 což je COM port a připojit se do LAN např. běžící na TCP/IP tak to by nemělo ani fungovat/ani to nefungovalo. Nemáš MAC adresu a ani IP adresu.
Nepravda. Zalezi na tom, co umoznuje OS a dostupne ovladace.

« Odpověď #16 kdy: 26. 02. 2025, 14:27:20 »
Jak jsem jednou psal, tak Rakušáci to používají pomocí převodníku RS-232 / LAN, sám jsem našel v Linux dokumentační projekt pomocí paralelního/seriového portu viz. foto
V knížce od p. Krčmáře o síťařině, je tam nastavení pomocí paralelního kabelu plip, v dokumentačním projektu je i seriový kabel a slip....Zatím mi jde hlavně o to, dostat na ten starý komp dva textové soubory cca 5MB velké, aniž bych něco musel rozebírat, nebo předrátovávat (rozuměj za provozu) a časem to zvládl i míň technický zdatný člověk...Na CNC používám floppy to usb převodník, ale to je komplikovaný, právě pro potřebu manipulace se soubory a technolog má problémy ty NC kódy dát do kupy, aby neudělal chybu a v půlce programu mu to někam neulítlo....Ale to bude až další krok, až se naučím tu komunikaci mezi počítačem1 a PC2 pomocí seriového káblu...

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 26. 02. 2025, 15:24:19 »

Mňo, já se trochu bojím, že v tom máš hrozný zmatek.

Většina těch převodníků funguje takhle:
- převodníku PŘEDEM nastavíš nějakou IPv4 adresu
- ten převodník má svůj řídící počítač, který o převodníku musí vědět a komunikuje s ním přes ethernet, počítač připojený k RS232 převodníku je zatím zcela pasivní a co mele nikoho nezajímá
- řídící počítač toho převodníku pak vytáčí IP adresu svého převodníku a komunikuje s převodníkem standardně přes ethernet
- v tomto řídícím počítači se vytvoří virtuální COM port (např. COM22)
- co do tohoto virtuálního portu v řídícím počítači strčíš (nějakým úplně jiným programem), to se pošle přes ethernet a vyleze z fyzického rozhraní COM toho převodníku

Viz třeba: https://papouch.com/prevodniky/rs232/

Fakticky se nejedná o síť, ale o komunikaci po seriové lince, byť je částečně posílána po ethernetu, protože limit pro seriovou linku je často třeba jen 5-7-15 metrů, byť se s nějakýma chytrostma používají i delší, ale obvykle ty porty dají jen tohle.

Nicméně přes nullmodem snadno pošleš pár texťáků, ostatně jsem ti ukázky poslal.
Pokud bys chtěl posílat binární data, už to chce ty chytřejší programy.
« Poslední změna: 26. 02. 2025, 15:29:27 od CPU »

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 26. 02. 2025, 15:38:46 »
A doplním to, pokud by ses chtěl vyhnout používání programu laplink a chtěl posílat binární data pomocí příkazů echo "blábol" > COM1 na straně odesilatele a copy COM1 > soubor.txt na straně příjemce, můžeš použít nějaké standardní featury typu Bin2Base64 před odesláním a pak obráceně.

Zakóduje:
Citace
54686520717569636b2062726f776e20666f78206a756d7073206f766572203133206c617a7920646f67732e
-> Base64
Citace
VGhlIHF1aWNrIGJyb3duIGZveCBqdW1wcyBvdmVyIDEzIGxhenkgZG9ncy4=
Přeneseš jako text.

No a pak to překonvertuješ zpátky na Bin pomocí standardních nástrojů ve widlích.
certutil -f -encode raw.txt encoded.txt
A teď nevím, jestli jedeš přes -decode nebo certutil -encodehex -f raw.txt encoded.txt 0x40000001

Prostě, i když na tom cílovém počítači nic nemáš, po seriové lince do toho vždy dostaneš co potřebuješ včetně binárek.

Ale plnotučnou síťovou kartu z toho snadno nevymáčkneš. Ne snad, že by to nešlo vůbec.
« Poslední změna: 26. 02. 2025, 15:43:28 od CPU »

« Odpověď #19 kdy: 26. 02. 2025, 15:56:09 »
Takže pokud chceš provést připojení přes RS232 což je COM port a připojit se do LAN např. běžící na TCP/IP tak to by nemělo ani fungovat/ani to nefungovalo. Nemáš MAC adresu a ani IP adresu.

Slyšel jsi někdy o SLIP a PPP?

« Odpověď #20 kdy: 26. 02. 2025, 16:00:25 »
Kopevi2: co presne chces dosiahnut? Ked si tam spomenul Sinumerik az sa mi pred ocamy zahmlelo. Ak chces riesit automatizaciu tak dobra rada. Taketo stare sunty sa zasadne prestavuju na nove a len blazon by povedal ja tam nieco

Ty nevíš co je Sinumerik, že?

A ver mi zivim sa tym 15 rokov.

Tak určitě...  ;)

« Odpověď #21 kdy: 26. 02. 2025, 16:13:23 »
chan_hfc predstav si ze viem ale ked povie chlapec ze cez disketu tak placem. Bude to 20 rocna "vytahana hajtra". Ale ako povies si pan a riesil si to 100x a prehodil si minimalne 20 kontrolerov robil x prerabok a vies o tom prve posledne. A hlavne s PRAXE. Isto si chodil po fabrikach a debugoval co nejde. A urcite ovela viac. A swapoval si kontrolery za 10 minut len co si to vysroboval a nahodil uz to slo. A este skus tu ze Ukrajina napadla Rusko a si cisty. Ale kkt :D Ono take tie veci kupil som linku ale za par korun a ma to S5 ale to nebude problem v roku pana to behalo v Nemecku som si prezil a ty isto tiez.

mhepp

• 180
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 26. 02. 2025, 16:13:34 »

Neříkej, že je něco nemožné! Vždy se najde blbec, který to neví a udělá to.

Kdysi jsem toto provozoval... 

PC1 --RS232--> PC2 --LAN-->

PC2 fungovalo jako brána, takže byla možná obousměrná komunikace s PC1. Bylo to pomalé, moc si nepamatuji, už je to dávno. Věci jako nullmodem, point-to-point, slip, ppp - to jsou pojmy, které se mi vytanou na mysli kolem toho.

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 26. 02. 2025, 16:15:24 »
Slyšel jsi někdy o SLIP a PPP?

To mu rovnou poraď jak nahrávat na audiokazety Turbem 2000.
Tady si za kilo koupí PCMCIA kartu s RJ45 nebo USB 2.0 a redukcí k tomu připojí standardní síťovou kartu.

« Odpověď #24 kdy: 26. 02. 2025, 16:19:04 »
Tohle zní jako úkol pro STM32/ESP32, přes web nacpat soubor a poslat ho do seriáku. S trochou snahy by to mohlo být i skrz metalickou LAN. A vlastně i nějakej blbej TP-Link s USB portem a OpenWrt by to dokázal.

Co jít tímto směrem?

Jak staré je to PC, co na něm běží za systém?
« Poslední změna: 26. 02. 2025, 16:22:07 od metabug »

« Odpověď #25 kdy: 26. 02. 2025, 17:34:10 »
Zatím mi jde hlavně o to, dostat na ten starý komp dva textové soubory cca 5MB velké, aniž bych něco musel rozebírat, nebo předrátovávat (rozuměj za provozu) a časem to zvládl i míň technický zdatný člověk...

Mám v tom trochu zmatek. Měl jsem dojem, že potřebuješ připojit k síti ten Sinumerik, který ale nemá Ethernet. A na PC to chceš jenom natrénovat, než půdeš hrabat do mašiny.
Nebo je to tak, že máš PC s Win95, kde je program, který přes DNC nahrává programy do Sinumeriku. Ten PC ale nemá Ethernet, takže ho potřebuješ přes RS-232 připojit k IP?

Já Sinumerik neznám, v mojí bublině jsou Heidenhain a Fanuc. Tam ale operátorský panel běží na Linuxu resp. Win8, takže se tam síťuje běžným způsobem.

« Odpověď #26 kdy: 26. 02. 2025, 17:46:43 »
Zalezalo, co podporoval konkretny OS, ktory si tam mal. Linux bez problemov routoval PC1 -serial- PC2 -eth- LAN/inet. ..
..
Nepravda. Zalezi na tom, co umoznuje OS a dostupne ovladace.

Nechce se mě reagovat na všechny tvé bláboly. Pokud tvrdíš že to jde nikdo ti nebrání napsat mu pořádný a kvalitní návod tak aby tazatel nebyl zmaten a svůj "testovací projekt" udělal hned napoprvé.

PS. v úvodním příspěvku "mluvil pouze" o COM portu a ty uvádíš "ethernet" jako příklad že to jde. Někdo z nás dvou má zjevně problém s chápáním psaného textu či trpí vrozeným kreténismem a já se domnívám že to já nejsem.  Prosím o zveřejnění v úvodním příspěvku že se chce připojit do LAN přes ethernet. Díky.

mhepp

• 180
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 26. 02. 2025, 18:17:11 »
PS. v úvodním příspěvku "mluvil pouze" o COM portu a ty uvádíš "ethernet" jako příklad že to jde. Někdo z nás dvou má zjevně problém s chápáním psaného textu či trpí vrozeným kreténismem a já se domnívám že to já nejsem.  Prosím o zveřejnění v úvodním příspěvku že se chce připojit do LAN přes ethernet. Díky.

Ehm... Z úvodního příspěvku (trochu jsem si to dovolil zvýraznit):

Citace
chtěl bych se zeptat, jestli někdo pamatuje, jak se dalo pomocí rs-232 připojit do lan na Win95 nebo Win98. Sám jsem to už nezažil(jsem r.v. 91 :-) ), tak se zkouším zeptat zde.

« Odpověď #28 kdy: 26. 02. 2025, 18:26:21 »
Je to tak, na tom noťasu si to trénuju, než budu šahat na stroj.
Díky všem za nakopnutí (hlavně CPU)!
HMI-panel, stejně jako noťas má pouze seriovou konzoli a stejný systém, tak proto.
V prvním kroku chci rozchodit Win9X NTB rs-232 <-> rs-232 linux komp, v dalším kroku už přes ten převodník. Časem, jestli  to zákazník bude chtít, a budu na to mít čas, tak udělám rs-232<->ttl <->RPi(nebo ESP) "AP"

« Odpověď #29 kdy: 26. 02. 2025, 19:07:38 »
Jestli to chceš fakt jen na posílání souborů, tak se podívej, jestli máš v tom noťasu Hyperterminál, ten umí přenos souborů pomocí XMODEM a Kermit protokolu. Na Linuxu ti bude stačit minicom a lrzsz.