Skvělé, díky moc, tvůj popis mluví mně srozumitelnou řečí linuxu, narozdíl o Cloveru, který zdá se je především pro OSX (a tomu odpovídá i ta defaultní konfigurace, co failnula ACPI patche).
Nemám problém v tom PC nechat SATA SSD i přidat další, portů je dost a volných SSD taky (dnes se vše překlápí na NVMe).
Cílem je přesunout stávající instalaci win, neinstalovat nové.
Z
https://arstechnica.com/civis/threads/moving-windows-10-from-sata-ssd-to-nvme-easy.1471770/#post-39395636 jsem pochopil, že na načtení NVMe driverů by mělo stačit jen bootnout do stávajících windowsů s připojeným NVMe diskem (v PCI-e adaptéru), je to tak?
Do kompu mohu přidat další malé SATA SSD jen pro EFI partišnu s grubem, nemusí to být na USB.
Takže by to šlo následovně? Prosím když tak mě oprav, s UEFI válčím už spoustu let a pořád je to vždycky boj a tentokrát budu mít jen jeden pokus (to PC není mé a musí zůstat plně funkční :-) )
1) Přidat NVMe do kompu
2) Boot stávajících windows SATA disk (SATA-W), zařídit instalaci NVMe ovladače ("Microsoft NVM Express Controller" present in the Storage Controllers category of Device Management)
3) Nabootovat z USB live linuxu (používám Mint)
4) Naklonovat SATA-W -> NVMe (používám klasicky dd)
5) Přidat další SATA do kompu pro grub (SATA-G), vyndat SATA-W
6) Nabootovat z USB Mint, nainstalovat na SATA-G Mint, grub na SATA-G, grub-setup sám nastaví i záznam pro boot NVMe windows
7) Grub přepnout na boot z toho menuentry pro win
8 ) V biosu nastavit boot grubu ze SATA-G
A po rebootu by to mohlo najet rovnou do původních win na NVMe ... možná :-)
Šlo by to takhle? Je tam něco, co by třeba šlo zjednodušit? Nakonec celý ten linux by se mohl hodit pro troubleshooting, instalace je rychlá.
Jak by to pak bylo s aktualizacemi windows? Nerozhodí se ten setup při prvním updatu? Aktualizuje windows při updatu i EFI adresáře? To které EFI partišny by případně při updatu zapisovaly - do nepoužívané na NVMe, nebo do používané na SATA-G? Jak update na win11 (až přestanou vyžadovat TP2.0)?
Díky moc!