Redukce USB-C na USB-A

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
Redukce USB-C na USB-A
« kdy: 16. 12. 2024, 09:35:58 »
Mám čtečku které má na konci kabelu usb c konektor a k němu páskem přidělanou sundávací redukci na usb a. Jsou tam i šipky naznačující správnou orientaci - což úplně nechápu, protože jsem si myslel, že u usb c je orientace jedno.

Můžu použít tuhle redukci k jinému usb c kabelu (jiné čtečce) bez obav, nebo tím můžu něco odpálit?

Něco takového mám:
https://www.alza.cz/axagon-eem2-sg2-m-2-nvme-sata-screwless-raw-box-gray-superspeed-usb-c-10-gbps-d6894271.htm
« Poslední změna: 16. 12. 2024, 09:38:02 od Karmelos »
Gréta je nejlepší.

Re:redukce usb c na usb a
« Odpověď #1 kdy: 16. 12. 2024, 09:50:16 »
Mám čtečku které má na konci kabelu usb c konektor a k němu páskem přidělanou sundávací redukci na usb a. Jsou tam i šipky naznačující správnou orientaci - což úplně nechápu, protože jsem si myslel, že u usb c je orientace jedno.
Pasivní redukce se zásuvkou typu C jsou specifikací USB zakázané, protože umožňují uživatelům sestavit nebezpečné kombinace, například konektor A - zásuvka C - kabel C - C - zásuvka C - konektor A. Navíc tu i problém funkčnosti, vzhledem k tomu, že konektor typu C má 4 SuperSpeed linky, zatímco konektor typu A má jen dvě, funguje rychlost SuperSpeed jen v jedné orientaci konektoru. Něco málo jsem k tomu psal v článku o přenosných monitorech.

Můžu použít tuhle redukci k jinému usb c kabelu (jiné čtečce) bez obav, nebo tím můžu něco odpálit?
Velice pravděpodobně ano. Pravděpodobně neexistuje víc způsobů, jak redukci A-C zapojit, takže redukce bude nejspíš fungovat univerzálně. Jen bych pro jistotu nezkoušel výše uvedená nebezpečná zapojení.

« Odpověď #2 kdy: 16. 12. 2024, 09:58:32 »
Pasivní redukce se zásuvkou typu C jsou specifikací USB zakázané, protože umožňují uživatelům sestavit nebezpečné kombinace, například konektor A - zásuvka C - kabel C - C - zásuvka C - konektor A. Navíc tu i problém funkčnosti, vzhledem k tomu, že konektor typu C má 4 SuperSpeed linky, zatímco konektor typu A má jen dvě, funguje rychlost SuperSpeed jen v jedné orientaci konektoru. Něco málo jsem k tomu psal v článku o přenosných monitorech.

Díky za užitečné info!

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
Re:Redukce USB-C na USB-A
« Odpověď #3 kdy: 16. 12. 2024, 13:26:57 »
Ok díky moc za odpověď.
Takže, jestli to dobře chápu, když to zapojím "špatně", tak to pojede pomalu, ale nic by nemělo shořet.
To je dobrá zpráva :)
Gréta je nejlepší.

Zopper

• 805
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 07:44:39 »
Pasivní redukce se zásuvkou typu C jsou specifikací USB zakázané, protože umožňují uživatelům sestavit nebezpečné kombinace, například konektor A - zásuvka C - kabel C - C - zásuvka C - konektor A.
A jak se pozná pasivní vs aktivní redukce?

Já koupil dvě A/C redukce, takové ty miniaturní, co jsou v podstatě jen dva konektory, jen s prohozeným male/female u každé redukce. Zapojil jsem je do sebe a udělal si 3 cm krátkou "prodlužku" s C-A-A-C. Protože standardy možná říkají C, jenže výrobci zařízení bezostyšně nacpou C konektor bez doprovodné elektroniky. Na krabičku dají "nabíjení přes USB-C," které ale funguje, jen když je na druhém konci Ačková nabíječka. Protože to je jen Cčkový konektor, ale nabíjecí "protokol" je tam nejspíš jen rezistor v Ačkovém stylu, nebo možná ani to ne, a jakákoliv USB-C nabíječka to odmítne nabíjet.

Naštěstí když se mezi takový Cčkový konektor a Cčkovou nabíječku vrazí redukce na A a zase zpátky, tak nemusím s sebou tahat Ačkovou nabíječku a C-A kabel, stačí přibalit navíc jen tuhle bastard redukci. Horší, než kdyby tam nechali to mikro usb, co tam měli předtím - to by mi stačila jedna c-mikro redukce.

A nejde jen o věci z Alíka, dělá to třeba i LG (BT repro), nebo Lidl (aku šroubovák).

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 09:35:03 »
A já myslel, že normální USB-C nabíječky dávají pořád 5V při nějakých max 500mA, kdy všechny ostatní napěťový úrovně a nabíjecí protokoly se musí vykomunikvat.

Ano, né všechny nabíječky mají vyšší napěťové úrovně, ale 5V je tam imho vždy.

Samozřejmě, od nabíječek za dolar nelze očekávat nic.

PCnity

• 698
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 14:20:18 »
A já myslel, že normální USB-C nabíječky dávají pořád 5V při nějakých max 500mA, kdy všechny ostatní napěťový úrovně a nabíjecí protokoly se musí vykomunikvat.

POZOR dnes su nanestastie dostupne lacne cinske adaptery BEZ datovych pinov co maju priamo 19/20V na vystupe s USB-C konektorom. Jeden taky (100W akoze PD) mam pichnuty do docku ktoremu to je jedno...

Zopper

• 805
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 15:36:41 »

Nevím, co přesně tomu vadí. Ale u řady zařízení, které se přes USB-C jen nabíjí, prostě C-C kabel s C normálními zdroji nefunguje. Pokud se to downgraduje na Ačko, tak ano, i pokud se z toho pak zas udělá C konektor. A nebavíme se o nabíječce za dolar z Číny, tohle je chování všech USB-C zdrojů od Alza brand, přes různé levnější v českých obchodech, přes Samsung po Apple (jak iPhonové tak Macbookové zdroje). A myslím, že ani nabíjení z PC nefunguje. Kabely dtto - od PremiumCordu přes kabely dodávané k zařízením, po originál Apple.
Trvalo mi nějakou dobu přijít na to, proč se mi něco někdy nabíjí a někdy ne. :D

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 16:32:10 »

Nevím, co přesně tomu vadí. Ale u řady zařízení, které se přes USB-C jen nabíjí, prostě C-C kabel s C normálními zdroji nefunguje. Pokud se to downgraduje na Ačko, tak ano, i pokud se z toho pak zas udělá C konektor. A nebavíme se o nabíječce za dolar z Číny, tohle je chování všech USB-C zdrojů od Alza brand, přes různé levnější v českých obchodech, přes Samsung po Apple (jak iPhonové tak Macbookové zdroje). A myslím, že ani nabíjení z PC nefunguje. Kabely dtto - od PremiumCordu přes kabely dodávané k zařízením, po originál Apple.
Trvalo mi nějakou dobu přijít na to, proč se mi něco někdy nabíjí a někdy ne. :D

Je to součástí specifikace konektoru typu C. Právě proto, že jde o univerzální konektor, který umožňuje propojení s jiným konektorem typu C, vyžaduje standard výstup napájení VBUS až po detekci zapojení zařízení připraveného proud odebírat. Tím se mimo jiné eliminuje nebezpečný stav, kdy kabelem C-C propojíme dvě nabíječky. Detekce zařízení, stejně jako handshake USB PD probíhá po samostatném drátu CC, tedy nikoli po datových vodičích D+ a D-, které jsou k signalizaci zneužívány u proprietárních standardů typu QuickCharge. Drát CC je na straně zásuvky připojen buď ke kontaktu CC1, nebo ke kontaktu CC2 - tím se detekuje orientace zapojení konektoru. Zařízení, které má v plánu odebírat proud, musí mít oba kontakty CC1 a CC2 zapojené na dva samostatné pull-down rezistory. Pokud tyto chybějí, nebo pokud jsou chybně spojené dohromady k jednomu sdílenému rezistoru jako u první revize Raspberry Pi 4, z nabíječky žádný proud neteče.

Výrobci skutečně hřeší na to, že pokud zařízení připojíme kabelem A-C, proud z konektoru poteče vždy, protože v konektoru typu A není žádný signalizační drát CC - kabel má ve skutečnosti vestavěný jeden pull-up rezistor na kontakt CC v konektoru, aby pro zařízení se zásuvkou typu C signalizoval zapojení a orientaci konektoru.
« Poslední změna: Dnes v 16:34:26 od Ondřej Caletka »

Zopper

• 805
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 17:46:47 »
Je to součástí specifikace konektoru typu C. Právě proto...
Díky, tohle je krásně shrnuté.

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 18:47:04 »
Zajímavé téma.
Dovolím si otázku: dá se koupit (resp. je běžnému smrtelníkovi dostupné) zařízení, které se připojí k něčemu, co si říká "USB PD nabíječka" a přehledně zobrazí, zda se nabíječka chová tak, jak podle specifikace má, jaké jede napětí a případně i odběr proudu? Protože kolikrát koupím něco, co se nějak tváří, ale jako laik nemohu prodejci ten krám omlátit o hlavu, protože nemám jak dokázat, že je to opravdu krám. A složité pokusy typu "sehnat správnou nabíječku, která opravdu dělá, co má", je celkem nákladná loterie.
Díky.