Predpokladam ze podla domeny si ziskam MX zaznamy kam sa napojit a pri odoslani cez smtp protokol len spravne podpisat spravy s dkim/spf klucmi a to je asi vsetko?
Citace: hknmtt 06. 09. 2022, 09:01:31Predpokladam ze podla domeny si ziskam MX zaznamy kam sa napojit a pri odoslani cez smtp protokol len spravne podpisat spravy s dkim/spf klucmi a to je asi vsetko?V zásadě to tak je. Ostatně MTA sloužící jen k odesílání pošty v zásadě nic moc jiného není. Je ale nutně třeba mít minimálně nastaven reverzní záznam pro IP adresu, ze které hodláte kontaktovat cizí MTA vedoucí na tu doménu. Navíc pokud půjde o IP adresu nějakého běžného ISP, počítejte s tím, že mnoho serverů (včetně třeba Gmailu) bude vaše zprávy i přes to rutinně odmítat a časem se nejspíše dostanete do blacklistů, ze kterých je pak celkem dřina nechat se zase vyškrtnout.
Citace: Martin Poljak 06. 09. 2022, 09:25:37Citace: hknmtt 06. 09. 2022, 09:01:31Predpokladam ze podla domeny si ziskam MX zaznamy kam sa napojit a pri odoslani cez smtp protokol len spravne podpisat spravy s dkim/spf klucmi a to je asi vsetko?V zásadě to tak je. Ostatně MTA sloužící jen k odesílání pošty v zásadě nic moc jiného není. Je ale nutně třeba mít minimálně nastaven reverzní záznam pro IP adresu, ze které hodláte kontaktovat cizí MTA vedoucí na tu doménu. Navíc pokud půjde o IP adresu nějakého běžného ISP, počítejte s tím, že mnoho serverů (včetně třeba Gmailu) bude vaše zprávy i přes to rutinně odmítat a časem se nejspíše dostanete do blacklistů, ze kterých je pak celkem dřina nechat se zase vyškrtnout.Nevznikne mi tam potom nejaky problem s tym ze cudzie servery si budu mysliet podla DNS ze moja mikrosluzba na odisielanie funguje aj ako prijemca posty?
Jinak provozovat vlastní MTA je dneska hrozná otrava, protože kde kdo nastavuje šílená antispam pravidla [...]
Programovat celý MTA určitě nechcete.
Viz třeba tohle čerstvé vlákno na Twitteru: https://twitter.com/cfenollosa/status/1566484145446027265
Citace: Filip Jirsák 06. 09. 2022, 09:31:20Programovat celý MTA určitě nechcete. Ano, on taky programovat celé MTA nechce. Vždyť to píše. Napsat skript, který prostě resolvne MX záznamy a použije SMTP protokol, případně zprávu podepíše, je celkem triviální. To má do "celého MTA" daleko asi jako bicykl do parní lokomotivy.
jenomze musite resit i napr takove stavy, ze cilovy mailserver ma nastaveny greylisting, takze vasi zpravu neprijme a vy musite resit nejakou retry logiku. At nevymysli kolo a pouzije existujici MTA, ktere tohle vsechno umi.
Programovat celý MTA určitě nechcete. Nainstalujte si na server nějaký MTA, třeba Postfix, a e-maily předávejte k odesílání jemu. Postará se o frontu zpráv a opakované odesílání, správné zjištění cílového serveru, napojíte do něj DKIM… Jenom s provozem toho MTA si užijete spoustu „zábavy“, natož kdybyste to celé chtěl programovat.Jinak provozovat vlastní MTA je dneska hrozná otrava, protože kde kdo nastavuje šílená antispam pravidla, velké hráče jako GMail, Outlok či v ČR Seznam dá na allow list a tváří se, jak mu to funguje, protože přece zablokuje spoustu spamu a od velkých serverů e-maily dostává. Viz třeba tohle čerstvé vlákno na Twitteru: https://twitter.com/cfenollosa/status/1566484145446027265
Citace: Filip Jirsák 06. 09. 2022, 09:31:20[...]Jinak provozovat vlastní MTA je dneska hrozná otrava, protože kde kdo nastavuje šílená antispam pravidla, velké hráče jako GMail, Outlok či v ČR Seznam dá na allow list a tváří se, jak mu to funguje, protože přece zablokuje spoustu spamu a od velkých serverů e-maily dostává. Viz třeba tohle čerstvé vlákno na Twitteru: https://twitter.com/cfenollosa/status/1566484145446027265Že je to hrozná otrava píšete všude, já na to napíšu, že to není problém a téměř na to nesáhnu a vy mi v diskusi vysvětlíte, že jsem si jen nevěšiml, že mi nechodí pošta.
[...]Jinak provozovat vlastní MTA je dneska hrozná otrava, protože kde kdo nastavuje šílená antispam pravidla, velké hráče jako GMail, Outlok či v ČR Seznam dá na allow list a tváří se, jak mu to funguje, protože přece zablokuje spoustu spamu a od velkých serverů e-maily dostává. Viz třeba tohle čerstvé vlákno na Twitteru: https://twitter.com/cfenollosa/status/1566484145446027265
Citace: veskotskujehnusne 06. 09. 2022, 12:31:58Citace: Filip Jirsák 06. 09. 2022, 09:31:20[...]Jinak provozovat vlastní MTA je dneska hrozná otrava, protože kde kdo nastavuje šílená antispam pravidla, velké hráče jako GMail, Outlok či v ČR Seznam dá na allow list a tváří se, jak mu to funguje, protože přece zablokuje spoustu spamu a od velkých serverů e-maily dostává. Viz třeba tohle čerstvé vlákno na Twitteru: https://twitter.com/cfenollosa/status/1566484145446027265Že je to hrozná otrava píšete všude, já na to napíšu, že to není problém a téměř na to nesáhnu a vy mi v diskusi vysvětlíte, že jsem si jen nevěšiml, že mi nechodí pošta.Jo, pan Jirsák na tohle téma podobné nesmysly píše všem. Taky mi to jednou vysvětloval, že já vlastně o vlastních mailech nic nevím a nechodí mi pošta. Jsem rád, že nejsem sám. Dnes to kupodivu vynechal. Chtělo by to pochvalu.
Vidím, že vložit do komentáře odkaz na detailnější informace je perfektní způsob, jak před vámi něco skrýt. Akorát kdybyste ten dotaz rozklikli, tak sem prosím nevyjmenovávejte všechny, kdo píšou ty nesmysly.
K představě o tom, jak vám pošta funguje, myslím úplně stačí vědět to, že si pletete příchozí a odchozí poštu.