Zvažuji přechod z Linuxu na FreeBSD

Re:Zvažuji přechod z Linuxu na FreeBSD
« Odpověď #30 kdy: 23. 03. 2025, 10:21:01 »
Jako souborový systém pro databázi volím na freebsd ufs.

Tak hlavně často zálohuj a modli se, aby neklekla UPS.  :-X ::)

« Odpověď #31 kdy: 23. 03. 2025, 21:00:31 »
Jako souborový systém pro databázi volím na freebsd ufs.

Tak hlavně často zálohuj a modli se, aby neklekla UPS.  :-X ::)
Alze databáze se zálohuje přes clonování. Clon lze snadno změnit na hlavní node.
Clon také mohu pravidelně zastavovat a dělat z něj zálohy jak je libo. Překvapivě rsync záloha není ani pomalejší než kopírování zfs snapshotu na jiný disk a počítač.
Ač se o tom skoro nepíše, pro databáze kde se hodně zapisuje nebo updatuje, zfs a obecně copy on write  není úplně nejlepší. Je ale pravda, že  ten overhead by teoreticky měl být mnohem menší než co jsem zaznamenal já. Žádná rada výrazně nepomůže. Jsem zvědavý jaký bude na freebsd.

Pro nastartování klonování, nebo noční zálohy, UFS umí nativně snapshot. Copy on write je ale jen dočasné, než se snapshot zazálohuje třeba přes rsync a zruší. Pokud to dělám mimo zátěžovou špičku v podstatě vůbec to nevadí. Také bych si mohl postavit něco jako raid  přes síť. Ve freeBSD se to jmenuje HAST. Linux to umí také, ale je to jako obvykle přesložitělé a špatně dokumentované a jmenuje se to DRDB.
ZFS budu používat jen na jiné než databázové jaily, ale vyzkouším to i na clon  hlavní databáze, abych porovnal výkon a opotřebení disku s tím co dosáhnu na Linuxu. Kdyby to bylo výrazně lepší než pod Linuxem, tak by některý clon mohl běžet na ZFS a tím by zálohování zjednodušilo. Pokud to bude podobně, musí to zůstat jak to je a zálohy dělat z dočasně zastaveného clonu.  Hlavní uhlavního databázového jailu bych chtěl vysokou dostupnost zajistit právě pomocí toho HAST. Dobré je, že vyzkoušet si to mohu naprosto bez rizika na clonech.

« Odpověď #32 kdy: 23. 03. 2025, 21:39:35 »
Ač se o tom skoro nepíše, pro databáze kde se hodně zapisuje nebo updatuje, zfs a obecně copy on write  není úplně nejlepší. Je ale pravda, že  ten overhead by teoreticky měl být mnohem menší než co jsem zaznamenal já.
...
ZFS budu používat jen na jiné než databázové jaily, ale vyzkouším to i na clon  hlavní databáze, abych porovnal výkon a opotřebení disku s tím co dosáhnu na Linuxu.

Asi jsem to varování měl napsat explicitněji - já nějaký overhead, výkon a opotřebení vůbec neřeším. UFS jsem viděl tolikrát neopravitelně zhavarovaný (včetně jeho nefunkční parodie na fsck), že se tomu žádný jiný filesystem nevyrovná.

Příšerný bazmek, už nikdy to nechci ani vidět. Není to použitelné ani na router.

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 24. 03. 2025, 00:10:09 »
Vida, jak to lítá tam a zpátky. My zase cca 50 serverů (ostré, ale i testovky) s BSD budeme rušit. Dozrálo to, když i člověk, co se o to staral řekl, ze komunita vadne.
Místo toho se jde na placený RedHat.

Osobně proti BSD vůbec nic nemám. Blivno mi je z W11, programů "všechnovcludu", předplatného místo trvalých licencí a všudypřítomného šmírování. Ne z BSD, to mi přijde poněkud chcíplé, ale ne ošklivé.

BTW...proč jezdit na jednorožci, když tu je Debian nebo ten RedHat? Pro levicově smýšlející i RedFlag :-D
« Poslední změna: 24. 03. 2025, 00:16:09 od CPU »

« Odpověď #34 kdy: 24. 03. 2025, 00:49:04 »
Vida, jak to lítá tam a zpátky. My zase cca 50 serverů (ostré, ale i testovky) s BSD budeme rušit. Dozrálo to, když i člověk, co se o to staral řekl, ze komunita vadne.
Místo toho se jde na placený RedHat.

Osobně proti BSD vůbec nic nemám. Blivno mi je z W11, programů "všechnovcludu", předplatného místo trvalých licencí a všudypřítomného šmírování. Ne z BSD, to mi přijde poněkud chcíplé, ale ne ošklivé.

BTW...proč jezdit na jednorožci, když tu je Debian nebo ten RedHat? Pro levicově smýšlející i RedFlag :-D
Můžete trochu lépe rozvést ty důvody?  Jedna z věcí, které jsou mi na freeBSD sympatické je právě to, že se to již moc nevyvíjí.  Linux se vyvíjí, ale z mého pohledu vůbec ne k lepšímu.  Nejraději bych používal Linux na úrovní z roku cca 2011 + patche openvz. Ale kvůli bezpečnosti a kompilaci novějších programů to moc nejde. Začínal jsem na virtualizaci s vserver, pak přišlo vylepšení s openvz a od té doby se to z mého pohledu spíše zhoršuje.
Samozřejmě ten kdo potřebuje módní nástroje jako docker, musí jít s Linuxem, ale to není můj případ.

« Odpověď #35 kdy: 24. 03. 2025, 01:03:47 »
UFS umí nativně snapshot

Tady bych jen upozornil, že UFS snapshoty fungují pouze pokud NEJSOU zapnuté journaled soft-updates. A standardně je newfs zapne.
Na to jsem náhodou narazil, když jsem se snažil zálohovat dumpem.

« Odpověď #36 kdy: 24. 03. 2025, 01:23:10 »
Můžete trochu lépe rozvést ty důvody?  Jedna z věcí, které jsou mi na freeBSD sympatické je právě to, že se to již moc nevyvíjí.
No, k tomu vyvíjení/nevyvíjení bych poznamenal toto:
Trochu se hrabu v programovaní jaderných modulů a device driverů. Protože fušuji do telekomunikací, mám Asterisk a DAHDI. Když jsem se snažil vytvořit vývojové a testovací prostředí, kde bych tytéž věci dělal na BSD i Linuxu (mj. studium jak a proč ty věci fungují), potřeboval jsem zvolit správnou verzi DAHDI, která bude stejná v obou systémech. To abych prostudoval v čem spočívá portace DAHDI z Linuxu na FreeBSD.
V Linuxu jsem zkoušel spoustu verzí DAHDI a spoustu verzí kernelu, resp. různých dister s nějakou specifickou verzí kernelu.
No, jak to říct, prostě v kernel API Linuxu je neskutečný bo*del. Občas se změní jméno nějaké funkce, nějaká funkce je nahrazená jinou, u funkce se změní počet a pořadí parametrů...
Snažil jsem se použít kernel řady 4, ale to se prostě nedalo. Takže teď mám obstarožní Centos 6 s  kernelem 2.6 a tam jsem schopen dělat, co potřebuji.
Ve FreeBSD jsou věci, cca od verze 9, pořád stejně. A předtím to tak bylo do verze 8.

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 24. 03. 2025, 08:18:27 »
Můžete trochu lépe rozvést ty důvody?  Jedna z věcí, které jsou mi na freeBSD sympatické je právě to, že se to již moc nevyvíjí. 

A taky to znamená, že tikety zůstávají dlouho otevřené, dlouho čekáš na radu, komunita se zmenšuje a nevznikají na tom nové projekty.

« Odpověď #38 kdy: 24. 03. 2025, 08:45:05 »
Trochu OT, ja pouzivam pfSense a tom to tiez nejak drhne.

« Odpověď #39 kdy: 24. 03. 2025, 08:48:07 »
Ač se o tom skoro nepíše, pro databáze kde se hodně zapisuje nebo updatuje, zfs a obecně copy on write  není úplně nejlepší. Je ale pravda, že  ten overhead by teoreticky měl být mnohem menší než co jsem zaznamenal já.
...
ZFS budu používat jen na jiné než databázové jaily, ale vyzkouším to i na clon  hlavní databáze, abych porovnal výkon a opotřebení disku s tím co dosáhnu na Linuxu.

Asi jsem to varování měl napsat explicitněji - já nějaký overhead, výkon a opotřebení vůbec neřeším. UFS jsem viděl tolikrát neopravitelně zhavarovaný (včetně jeho nefunkční parodie na fsck), že se tomu žádný jiný filesystem nevyrovná.

Příšerný bazmek, už nikdy to nechci ani vidět. Není to použitelné ani na router.

Dík. Vypadá že je to fakt podstatná slabina. Ne každý je až tak kritický, ale vypadá, že to fakt nemají moc dořešené.
Je fakt, že výpadek napájení se v minulosti přihodil tak jednou za 10 let, nebo spíše méně, ale tak je třeba být připraven.

Je zajímavé pozorovat, jak se o zásadních problémech málo píše.  O tom jak je něco dobré je spousta článků a "dokumentace" a tom jak je něco špatné se jakoby všichni stydí psát dokumentovat to. A z toho pak vznikají různé pasti a hypes, kdy je něco populárnější než si zaslouží.

« Odpověď #40 kdy: 24. 03. 2025, 10:21:06 »
Dík. Vypadá že je to fakt podstatná slabina. Ne každý je až tak kritický, ale vypadá, že to fakt nemají moc dořešené.

...

Je zajímavé pozorovat, jak se o zásadních problémech málo píše. O tom jak je něco dobré je spousta článků a "dokumentace" a tom jak je něco špatné se jakoby všichni stydí psát dokumentovat to.

Naprosto smrtící byla kombinace SU+J, tam to zhavarovalo se spolehlivostí snad 99%, pokud neproběhlo korektní vypnutí, přičemž pokud si dobře pamatuju, tak to byl default u newfs při instalaci.  ::) 

Mimochodem v OpenBSD ty soft updates zlikvidovali jako významnou překážku při dalším vývoji vfs vrstvy s tím, že to je neudržovatelná věc.

Tom5

• 113
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 24. 03. 2025, 10:41:51 »

nojo, hackeři vymírají a pojídači koláčů neznají nic než Linux

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 24. 03. 2025, 10:58:20 »
Trochu OT, ja pouzivam pfSense a tom to tiez nejak drhne

Proč OT? Nemí pfSense postavené na BSD?

« Odpověď #43 kdy: 24. 03. 2025, 11:05:22 »

nojo, hackeři vymírají a pojídači koláčů neznají nic než Linux

Nj, ale tam to drhne především proto, že zájem o vývoj (relativně) open-source "komunitní" varianty je již drahně let pod bodem mrazu.

hknmtt

• 250
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 24. 03. 2025, 11:20:33 »
Ja by som oponoval, ze ak na freebsd v open source robi menej ludi, tak je to naopak lepsie, lebo viacej veci sa da spravit bez toho okoliteho ruchu. Navyse, co som sledoval, tak netflix, sony a dalsie firmy dotuju vyvoj dost slusne, i ked casto nie verejne(firmy nechcu aby ludia vedeli, ze im bezi v nejakej konzole bsd), co je priamo z ust hlavneho vyvojara.