Tady je největší problém ve vyžilé základní desce a grafice už bez nových ovladačů.Grafika má cenu tak 1500 Kč a je to druhá věc, kterou má smysl obratem vyměnit, tou první je zdroj a je ho potřeba vyměnit za opravdu kvalitní s cenovkou 2000+ Kč.
Problém je se základní deskou, nová se dá koupit, ale bude to stát tak desítku.
Základní desky jsou osazené elity a ty mají nějakou předpokládanou dobu životnosti a co hůř, kromě životnosti elitů je problém i bezolovnatý cín, který má tendenci se odtrhnout od základní desky.
Rozuměj:
Součástka se ohřeje, ohříváním se roztahuje a samozřejmě jinak než zatím studené PCB. To roztahování je samozřejmě malinké, ale pravidelné, při každém cyklu se každý kontakt malinko napne. No a protože to je kovový spoj, jednou to povolí. Proto grafické karty z těžby, které jely při konstantní teplotě, mohou být v lepším stavu, než grafické karty z herního PCčka. Na těžebních grafikách kondíky trpěly, hřálo se to, ale neprobíhalo tam to cyklování ohřev/chladnutí.
Zajímavost: Výfuk v autě se při jízdě (po ohřátí a rozpálení) prý prodlouží třeba o centimetr, extrém je snad až o 10 cm v nějakých speciálech nebo formulích.
U té základní desky není tedy otázka jestli, ale kdy chcípne. Možná za rok a možná za tři. Já to nevím, ale odhadem dáš za to desítku, pak dvojku za nový zdroj, pak peníze za GPU s podporou v ovladačích a pak ještě desítku za novou desku...dostat to zadarmo, tak mám radost, ale platit za to by se mně osobně nechtělo.
A proč ten výkon není nic moc?Každá generace AMD v podstatě přidává 2-4 virtuální jádra, osmijádrový procesor tak má výkon jako desetijádrový procesor minulé generace nebo 12tijádrový předminulé...14tijádrový té předchozí...někdy to je méně, někdy i mnohem více.
Myslím, že si takový Ryzen 7 9800X3D namaže 32jádrový AMD Ryzen Threadripper 3970X (3.7/4.5GHz) na chleba a to při podstatně menší spotřebě.
Tyto "podivné" benchmarky nemám rád, ale tady se píče, že si ho namaže na chleba i Ryzen 9600...
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-TR-3970X-vs-AMD-Ryzen-5-9600X/m970030vs4170Ve hrách to tak bude určitě, ve specializovaných výpočtech netuším.