Začnem trochu zoširoka. Linux na desktope používam už od roku 2000 (cca - v tom čase to bolo ešte o dosť silnom chcení a dosť veľkej miere tolerancie, ale dalo sa), prvé pokusy som mal už od konca 1992, na serveroch komerčne od 1996. Dnes je situácia vo všetkých oblastiach podstatne lepšia.
V čom je stále problém - potreba používania konkrétneho SW, ktorý nie je na linux portovaný, resp. ho nie je možné prevádzkovať vo wine / virtualizovanom prostredí, resp. nemá v linuxe adekvátnu náhradu. Sám som takto už roky nútený mať firemný desktop (aktuálne Win7 Ent.) vo virtuálke (aktuálne virtualbox), pretože niektoré firemné tooly jednoducho linux ignorujú. Sem spadá aj MS Office, pretože kompatibilita zložitejšie formátovaných dokumentov je zlá (sem patria ako formáty xlsx, tak docx - pptx je na tom podstatne lepšie, aj keď nie dokonale, Sharepoint je dosť hrôza). Ale zaujímavé je, že niektoré ignorujú Internet Explorer (fungujú len v Chrome / Firefox). MS Outlook nepoužívam ani v ohrození života ...
Musím podotknúť, že v živote som nepotreboval Photoshop (na bežné úpravy fotografií mne osobne postačuje Gimp, resp. Rawtherapee), nerobím s CAD a nehrám hry. Pokiaľ je toto neprekonateľný problém, sú len dve možnosti - buď na linux desktop zabudnúť, alebo potrebný SW prevádzkovať vo virtuálke. Osobne som vyskúšal najprv Virtualbox, potom (kvôli problémom s USB) som prešiel na Vmware player a potom (kvôli výkonovej strate) som sa vrátil ku Virtualboxu. Nejaký čas som skúšal Proxmox a viem, že kolega k spokojnosti používa KVM (Virtual manager). Už si nespomínam, prečo som pri Proxmoxe neostal ...
Čo sa týka budúcnosti - už dávno som sa nestretol s problémom podpory (resp. nepodpory) nejakého HW v linuxe a predpokladám, že tento stav sa bude len zlepšovať (ale niektoré lacné scannery a tlačiarne nie sú a asi ani nebudú sú podporované, napr. ScanJet D300, či ako sa volá). To nájsť v roku 2000 notebook, ktorý nerobil s inštaláciou linuxu problém, bola dosť výzva. Dnes - spustím inštaláciu, klik next, next, next a je vymaľované ... Vo Windows som musel spravidla ešte doinštalovávať kopec driverov, doinštalovať kopec aplikácií, ktoré mám v linuxe hneď v základe (firemný desktop ma tohto ušetril samozrejme - hovorím o inštalácii Windows pre niekoho iného). Ale registrujem, že podpora silných grafík má stále určité rezervy.
Celkovo sa vo svete dosť začína tlačiť na náklady a interoperabilitu, takže ja by som to vo všeobecnosti nevidel s linuxovým desktopom až tak zle. Pod nákladmi nemyslím len cenu licencií - nákladom je aj support, či výpadky kvôli nefunkčnosti, náklady na ďalšiu nevyhnutnú infraštruktúru pre beh (antivíry, firewally, ...), vendor lock-in, ... Čísla o počtoch používateľov ma nechávajú chladným - každý nech používa to, čo mu vyhovuje. Ak je spokojný s Windows a vyhovujú mu / spĺňajú jeho potreby, tak Windows, ak mu vyhovuje Linux, tak Linux (podobne iOS / MacOS, Android, AIX, ...) ...