V mém okolí se linux na desktopu naopak množí. Možná je to dané skladbou uživatelů, kteří chcou aby se to nekazilo, neotravovalo. A nebo také tím, že jim dám na výběr. Buď linux zdarma s mojí podporou (není potřeba) a nebo wokna za peníze ještě s tím, že si budou muset sami shánět sklenáře na rozbitý wokna.
Pokud mají něco špéci, tak to ošéfuju ve virtualboxu a hotovo 20. Jedině ve virtuálu neběží doktorské programy a i doktoři mají woken plný zuby (najmě W10 a samostatně hospodařících antivirů v systému).
Sám jedu na linuxu 14 let a nedávno mě nakrkla Fedora, když fakt zrušila ikony na ploše. Pokud se toho chytí jiná distra, tak toto spolehlivě na desktopu zabije linux.
Pak jsem jednak kvůli Gnome začal znovu používat Ubuntu. A druhak kvůli LTS. Lamky však vyžadují Cinnamon.
Je fakt, že nedávno mě linux čímsi pohnul dobrotou a letěl z disku. S tím, že si tam dám W10 a budu mít klid. Haha. Já tam nedošel na to, kde a jak nastavit wifi.
Pak mě tam vylekal takový divný obraz na monitoru. Tak jsem v systému trapasil s nějakými, nic neříkajícími nastaveními a zas nic. To už byl na čase použít návod. Naštěstí se na scéně objevila poslední přeživší šedá buňka, co pamatovala wokna a že by nebylo od věci stáhnout ovladače. Holt jsem odvykl za ty roky na linuxu se s takovými podružnostmi zabývat.
Takže z5 linux, promrskat všechny distra, tentokrát už jen s LTS a Gnome a přísahám věrnost Tuxovi na dlouhé roky.
Začínal jsem na Mandrivě, Ubuntu, Debian, OpenSuse, Mint, Slax, Knoppix a jiné minoritní distra.
Ale tak nějak si také kladu otázku, jaká je budoucnost linuxu na desktopu. Totiž za ty roky s linuxem na desktopu mám pocit, že nám linux (grafické nadstavby) povšechně woknovatí. Zejména tím, že už nám dorostla generace programátorů, co si myslí, že sami ví nejlíp, co uživatel potřebuje. Viz M$, Masox, Gůgl...
Toto by mohlo také zabít linux na desktopu.