Chytrý telefon pro běžné používání

Re:Chytrý telefon pro běžné používání
« Odpověď #30 kdy: 22. 03. 2024, 11:17:15 »
Vyhni se většině čínských telefonů, který nenabízí čistý nebo skoro čistý Android podobný Pixelu. Root už většina telefonu dneska ani nedovolí, navíc většina těch rom má nějaká omezení a dost často v nich něco nefunguje. Paradoxně nejvíc udržovaný jsou prémiovky typu řada S od Samsungu, kde i alternativní rom fungují velice dobře a dlouho.
Zrovna třeba Xiaomi je etalon balastu a bordelu, ale nezaostávají ani ostatní značky jako Realme a podobně. Výjimka je třeba Motorola (ve skutečnosti čínský Lenovo), tuším, že to ještě dodržuje Nokia. Z nečínských pak Google a nevím, jak poslední Sony, ale ty starší byli taky celkem čistý. A určitě bude ještě pár dalších slušných značek, dokonce i Xiaomi dělalo řadu se skoro čistým Androidem, ale myslím, že už je nedělá.
Další věc je, zkus vybrat mobil s nějakou variantou OLED, líp se to čte na slunku. A ideálně ať to má Gorilla glass, ať to aspoň trochu vydrží. To nesplní Motorola Edge 30 Neo, ale Pixel jo.
Já mám tu Motorolu, hlavní důvod byl velikost, oproti Pixelu nemá Gorilla glass, ale na druhou stranu má bezdrátový nabíjení, což je velice příjemná funkce a kvůli tomu jsem si ji vybral. Předinstalovanýho bordelu je tam celkem málo a hlavně jde odinstalovat a většina Google balastu jde aspoň zakázat, přes ADB by šla určitě i odinstalovat.

« Odpověď #31 kdy: 22. 03. 2024, 11:48:17 »
A Xiaomi dělá koloběžky a podpora taky nulová.

Však Xiaomi je jen další laciný čínský šmejd, ať už se jedná o koloběžku či telefon.

Vše co jsem od Samsungu koupil vždy mělo nějaký zásadní nedostatek.

Kvůli ledničkám, které nechladí, Samsung čelí v USA i hromadné žalobě.
https://eu.usatoday.com/story/news/investigations/2022/11/04/samsung-refrigerator-complaints-key-takeaways/10619194002/

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 22. 03. 2024, 11:56:05 »
Proč bych měl řešit chlazení v ledničkách? Leda v mobilech a tam má Samsung lepší odpařovací komory u letošních modelů, takže cajk :P

« Odpověď #33 kdy: 22. 03. 2024, 12:54:29 »
Tedy můj náhled na Samsung je taky špatný. Je to tím, že jsem s ním měl několikrát špatnou zkušenost(s více věcmi).

SW
Co se týče mobilu, tak to na vás začne štěkat, že věci od Googlu né, a máte použít jejich. Spamuje to do centra oznámení zpočátku tak, že to máte chuť prohodit oknem. Nutno umravnit.
Ideální je to nedoporučovaným způsobem vypreparovat.
Jejich nadstavba/menu občas blbne (Android 12).

HW
Špatně funguje čtečka otisků.
Popřemýšlet o poloze ostatních tlačítek, zda vyhovuje jejich umístění.

Jako plus mohu uvést, že mi v čínském obalu, který asi milimetrem zasahuje i do displeje, spadl v garážích na beton přímo na sklo asi z metru. A přežil bez škrábnutí.
A další věci tu jsou již napsány.

Pokud budu brát v potaz koupě nového přístroje, je poměr cena/užitečnost, tragický.
Jiné to je v případě, že koupíte od firmy(viz. např Buldr) levně vyřazený kus.

Distribuce do EU bývá ohudlaná.
« Poslední změna: 22. 03. 2024, 12:59:44 od Rovano _ »

« Odpověď #34 kdy: 22. 03. 2024, 13:37:07 »
Proč bych měl řešit chlazení v ledničkách? Leda v mobilech a tam má Samsung lepší odpařovací komory u letošních modelů, takže cajk :P
Protože ta firma není schopná vyrobit nic, co by se neposralo dřív, než je běžné u jiných výrobců. Navíc si Samsung účtuje prémiové ceny a srovná se s Applem, a přitom není schopný vyrobit ani ledničku, která by udržela nastavenou teplotu. Telefony jsou prolezlé jejich spywarem. Nafouklá baterie v telefonu už se taky stala typickým znakem zařízení této značky.

No a přístup Samsungu ke všem těmhle kauzám? Zatloukat...

Zde je video, kde technik Samsungu úmyslně poškodí TV, aby se vyhnul záruční opravě.
https://www.youtube.com/watch?v=cyWlACuhqNg

« Odpověď #35 kdy: 22. 03. 2024, 14:55:56 »
Další věc je, zkus vybrat mobil s nějakou variantou OLED, líp se to čte na slunku. A ideálně ať to má Gorilla glass, ať to aspoň trochu vydrží.

Jo, OLED mi taky přišel free, cool a in. Dokud jsem i v praxi nezjistil, že je podstatně méně fyzicky odolný než IPS LCD (když dojde k poškození displeje) a taky než taky v praxi viděl rozdíl mezi průměrným OLED a kvalitním IPS LCD, které je nesrovnatelně ostřejší o jemnějším podání barev ani nemluvě. Přitom kontrast je dnes už takový, že mezi tím nekonečnem u OLED a fakt černou u kvalitního IPS LCD prakticky není poznat okem rozdíl.

A toho balastu u Xiaomi taky není až tolik. Minimálně neotravujte jako mě dřív otravoval jinde (Huaweii, Sony  a další).

« Odpověď #36 kdy: 22. 03. 2024, 19:55:04 »
Předchozí telefon Redmi 4X jsem měl rootnutý, bylo tam TWRP, verze FW od Miuios.cz a žádný problém s bankovními aplikacemi jsem nezaznamenal - RB i mBank fungovaly bez problémů (dokud nepřišla aktualizace mBank, která chtěla Android 8+).
Současný Edge 30 Neo rootovat nepotřebuju, není důvod. Mám ho od října 2023 a už přišly 2 velké aktualizace (Android 13 a Android 14) + spousta menších. A rychlonabíjení 65W (+5W bezdrátové - mám v autě MagSage držák s integrovaným bezdrátovým nabíjením) je docela návykové.  :)
Pozeral som recenziu a chlapil to tam celkom chvali. Ale zase povedzme si na rovinu, ze v takychto recenziach chvalia vsetko.
Vsimol som si, ze chlapik spominal led asi 2 roky podpora od vidania a 3 roky bezp. aktualizacie. Neviem sice kedy ten telefon prisiel na trh, ale toho roku asi aktualizacie skoncia.
Je dobre kupovat tel. kde uz aktualizacie nebudu (ale zase ja bezim na android 6  :P ) ?
Pises, ze rootovat telefon neni treba. A co napr. reklamy, ako sa ich zbavis ?

BTW je rozdiel medzi Edge 30  a Edge 30 Neo ?

« Odpověď #37 kdy: 22. 03. 2024, 23:19:41 »
BTW je rozdiel medzi Edge 30  a Edge 30 Neo ?
Edge 30 je běžná 6,5" placka, Edge 30 Neo je menší.
Reklamy jsem na mobilu nikdy neřešil, na brouzdání internetem mobil používám spíš výjimečně.
Běžně používám pořád dokola ty samé aplikace: telefonování, sms, mapy, navigaci, foťák, počasí, banku, svítilnu, authentikátor, messenger, poštu a občas hudbu a placení parkování.
Hry nehraju, náhodné aplikace neinstaluju, takže nové verze Androidu a bezpečnostní aktualizace neodmítám, ale když nebudou, tak mě to zase tak moc netrápí. Předchozí telefon mi fungoval bez jakékoliv aktualizace přes 5 let.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 23. 03. 2024, 12:30:34 »
Protože ta firma není schopná vyrobit nic, co by se neposralo dřív, než je běžné u jiných výrobců. Navíc si Samsung účtuje prémiové ceny a srovná se s Applem, a přitom není schopný vyrobit ani ledničku, která by udržela nastavenou teplotu. Telefony jsou prolezlé jejich spywarem. Nafouklá baterie v telefonu už se taky stala typickým znakem zařízení této značky.

Zde je video, kde technik Samsungu úmyslně poškodí TV, aby se vyhnul záruční opravě.
Píšeš naprosté nesmysly, ale naštěstí je každého volba, co si koupí. Já mám telefon Samsung už spoustu let, stejně jako je mají takřka všichni u mě v rodině a naprostá pohoda.

Mlocik97

• 895
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 23. 03. 2024, 14:19:08 »

Píšeš naprosté nesmysly, ale naštěstí je každého volba, co si koupí. Já mám telefon Samsung už spoustu let, stejně jako je mají takřka všichni u mě v rodině a naprostá pohoda.

Ako Samsung je práve z pohľadu kazivosti hardware na tom veľmi dobre. (Napríklad SSD disky by som iné ako Samsung či Crucial ani nekúpil). A súhlasím že GPU tára čo sa kazivosti týka. Zas na druhú stranu som proti Samsung u telefónoch, pretože tie fóny sú strašne vendor-lock, ich nadstavba je príšerná, a mnoho bloatware čo žere výkon.

« Odpověď #40 kdy: 23. 03. 2024, 17:16:46 »
Ja mam tiez SSD samsung evo a v jednom eshope boli podozrivo lacne tak som si ich kupil a spravil mirror ZFS. Do 2 mesiacov bol disk v zadeky. Potom som neskor cital, ze sa predavali u nas nejake fake samsung evo ssd (zrejme som mal stastie)  ;D.
Ale podme k veci.
Uz som uvazoval nad motorolou, co tu niekto nadomnou spominal, ale otravovat sa s reklamami ma nebavi.
Od 2016(17) mam redmi note 3 SE a pohoda, ale Android 6.x uz je asi celkom na nic. Takze znova zvazujem nejaky redmi note 13 a budem ho mat do 2030. Ktovie ci  po roku 2030 budu este vobec existovat smartfony (verim, ze nebudu).

Mlocik97

• 895
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 23. 03. 2024, 18:30:48 »
Ja mam tiez SSD samsung evo a v jednom eshope boli podozrivo lacne tak som si ich kupil a spravil mirror ZFS. Do 2 mesiacov bol disk v zadeky. Potom som neskor cital, ze sa predavali u nas nejake fake samsung evo ssd (zrejme som mal stastie)  ;D.
Ale podme k veci.
Uz som uvazoval nad motorolou, co tu niekto nadomnou spominal, ale otravovat sa s reklamami ma nebavi.
Od 2016(17) mam redmi note 3 SE a pohoda, ale Android 6.x uz je asi celkom na nic. Takze znova zvazujem nejaky redmi note 13 a budem ho mat do 2030. Ktovie ci  po roku 2030 budu este vobec existovat smartfony (verim, ze nebudu).

Systém nemá žiadne reklamy... iba web stránky a aplikácie, ktoré to ale zobrazujú na každom mobile... na to je riešenie. Nainštalovať AdBlocker akým je napríklad AdGuard alebo uBlock Origin.

« Odpověď #42 kdy: 23. 03. 2024, 19:36:36 »
Ano ale pokial sa nemylim, tak na ad blockery potrebujes root
Neviem ako na inych tel, ale mne ziadna aplikacia nikdy nezobrazovala reklamy a ni na webe nemam reklamy.
Nemam ziadnu platenu app.
« Poslední změna: 23. 03. 2024, 19:38:40 od darebacik »

Mlocik97

• 895
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 23. 03. 2024, 19:45:25 »
Ano ale pokial sa nemylim, tak na ad blockery potrebujes root
Neviem ako na inych tel, ale mne ziadna aplikacia nikdy nezobrazovala reklamy a ni na webe nemam reklamy.
Nemam ziadnu platenu app.

Nepotrebuješ root. Aplikácie a weby zobrazujú reklamy furt... dokonca aj Root.cz samotný má reklamy. Ak sa ti nezobrazujú, znamená to že máš nainštalovaný adblocker, alebo filtrovanie skrz DNS, virtuálne VPN, alebo hosts file.

« Odpověď #44 kdy: 23. 03. 2024, 20:41:01 »
Mam nainstalovany adaway a reklamy nemam nikde (ani na root.cz nevidim nikdy reklamy) ani na webe ani v apps. Ale ak sa dobre pamatam, tak adaway sa dal nainstalovat len na rootnuty telefon.