Vyhni se většině čínských telefonů, který nenabízí čistý nebo skoro čistý Android podobný Pixelu. Root už většina telefonu dneska ani nedovolí, navíc většina těch rom má nějaká omezení a dost často v nich něco nefunguje. Paradoxně nejvíc udržovaný jsou prémiovky typu řada S od Samsungu, kde i alternativní rom fungují velice dobře a dlouho.
Zrovna třeba Xiaomi je etalon balastu a bordelu, ale nezaostávají ani ostatní značky jako Realme a podobně. Výjimka je třeba Motorola (ve skutečnosti čínský Lenovo), tuším, že to ještě dodržuje Nokia. Z nečínských pak Google a nevím, jak poslední Sony, ale ty starší byli taky celkem čistý. A určitě bude ještě pár dalších slušných značek, dokonce i Xiaomi dělalo řadu se skoro čistým Androidem, ale myslím, že už je nedělá.
Další věc je, zkus vybrat mobil s nějakou variantou OLED, líp se to čte na slunku. A ideálně ať to má Gorilla glass, ať to aspoň trochu vydrží. To nesplní Motorola Edge 30 Neo, ale Pixel jo.
Já mám tu Motorolu, hlavní důvod byl velikost, oproti Pixelu nemá Gorilla glass, ale na druhou stranu má bezdrátový nabíjení, což je velice příjemná funkce a kvůli tomu jsem si ji vybral. Předinstalovanýho bordelu je tam celkem málo a hlavně jde odinstalovat a většina Google balastu jde aspoň zakázat, přes ADB by šla určitě i odinstalovat.