Potřebné znalosti pro pozici Java junior

davkol

Re:Potřebné znalosti pro pozici Java junior
« Odpověď #30 kdy: 12. 07. 2016, 23:10:58 »
Ta otázka v OP není špatná.

Totiž, člověk si může přelouskat Cracking the Coding Interview a projít třeba časté dotazy nashromážděné na místech jako /r/cscareerquestions, ale zakopaný pes je v tom, jak se liší český trh.

PepaN

« Odpověď #31 kdy: 13. 07. 2016, 08:14:34 »
Java byla špičkou vždy a zatím konkurenci nemá. Bych zapomněl na luxusní CRM, které je pokaždé úplně jiné a pak další cool zkratky, které jen znamenají zase nějakou píčovinu s DB a k tomu nějaký frontend. Tomu říkám vývoj :D

Pokud bych se odpíchl od Javamanovského vyzvedávání Javy ve smyslu, že tento jazyk nemá konkurenci, tak bych toto tvrzení upřesnil ve smyslu, že Java umožňuje za rozumnou dobu vytvořit jediný projekt pro více platforem. A je pravda, že právě tento znak Javy hrál hlavní roli, proč jsem se rozhodl se nejvíc věnovat Javě.

Dám příklad - udělal jsem si o vánocích aplikaci pro Linux. Běžela i na Windows. A hele - při velmi malém množství modifikací běžela i na Symbianu! A při trochu větším množství úprav běžela na silvestra na Androidu! A TOTO JE DŮVOD, PROČ JE JAVA SKVĚLÁ.

Vlastně jediné, co mě pořádně zdrželo při migraci aplikace na Androida a Symbian byla příprava vývojového prostředí. To bylo opravdové sadomaso. Udělejte to samé s jiným progjazykem... za podobné časové náklady.... a se zdarma vývojovým prostředím. A vůbec, zajímalo by mě, jestli lze podobné zadání splnit s jiným progjazykem.  ???

Juro

« Odpověď #32 kdy: 13. 07. 2016, 13:25:46 »
Vobec sa tym netrap, nevies si predstavit, co vsetko chodi na pohovory. Mal som uchadzacov na junior java poziciu, ktori nevedeli rozdiel medzi public a private metodou. Je fakt, ze nepresli, ale len aby si vedel, aku mas konkurenciu.

Mozno ocaris aj bez znalosti 3 zo 4 technologii v inzerate. Kto vie, kto ho pisal a ao vazne to myslel.

Tak to je strašnej problém! Jak vůbec mohli, co? Proč tě taková blbost zajímá u juniora? Uměl CS? Vyznal se v tom trochu? Dokázal řešit problémy?

Nie, nevyznal. Postupne som daval coraz jednoduchsie otazky az som dospel k tomuto... Ked uz toto niekto nevie, znamena to, ze sotva precital nejaku knizku o OOP. Ake problemy chce riesit, ked neovlada zaklady jazyka nad ramec if a for?

Jurdo

« Odpověď #33 kdy: 13. 07. 2016, 13:59:06 »
My v podstate sme sa dozvedeli, ze javaman nic neovlada, jemu staci byt chytry. :D Pokial mi pride na pohovor absolvent, co nevie ani zaklady, tak takeho tam nepotrebujem. to by bol trest

iwtu

« Odpověď #34 kdy: 13. 07. 2016, 14:04:44 »
Ahoj, neboj sa toho. Posudenie svojej hlavy nechaj inym na pohovoroch ale aj ked spadnes, znova vstan a skus inde.. Ja som si svoju prvu pracu zhanal mesiac aj to som nakoniec vzal, co mi ostalo. Dnes som a tom tak, ze pred pol rokom som omylom zverilnil zivotopis na jobs.cz a za den ma kontaktovalo 30 ludi..

Zaciatky su tazke ale kazdy si tym musel prejst.. Prajem stastie a silu :)

« Odpověď #35 kdy: 13. 07. 2016, 14:38:59 »
Ty vole javamane, ty si pako ako vysity, hotovy troll. Asi toho moc nepoznas a nevies, ale DB vyuzivaju aj rozne ine systemy, napr . embedded zariadenia, nie len webiky, ako si napisal. Fakt troll na ntu.

Mozna by Te mohlo zajimat toto, hledej nadpis "Why Java?"
http://deeplearning4j.org/compare-dl4j-torch7-pylearn.html

Jazyk, teda lepe receno platforma neni lepsi, nebo horsi, ale lepsi nebo horsi pro dane pouziti v danem kontextu, ktery mame kazdy jiny. Bylo by dobre na toto myslet a nepsat tady takova silna prohlaseni.
Analogie k autum je zde velmi vhodna. Moje auto je nejlepsi volba pro me, ale to neznamena, ze je to nejlepsi auto.

C# je urcite nejlepsi volba v pripade, ze nikdy neopustite platformu windows. To se ale muze zmenit, stejne jako muj pohled na moje auto kdyby se mi narodila patercata :).

Na druhou stranu Java(ted myslim Java SE) zacina byt slozitejsi a slozitejsi. Kdyz jsem v roce 2004 potreboval napsat diplomku, zacinal jsem v c++, ale slo to moc pomalu. Knihu od Pavla Herouta Ucebnice Jazyka Java jsem mel prectenou za jeden den, druhy den jsem uz byl schopny psat kod v jave (tehdy 1.4), nasel jsem ANT a za par dni jsem si napsal i nejake ty unit testy.

btw. java byla puvodne vytvorena pro domaci spotrebice :)
 "Green Team" believed that the next wave in computing was the union of digital consumer devices and computers.
zdroj zde http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/overview/javahistory-index-198355.html

« Odpověď #36 kdy: 13. 07. 2016, 14:54:33 »
Zdravím, chtěl bych se zeptat, co zhruba by měl umět člověk, který by chtěl jít na pozici jako java junior developer/tester. Neuvádím konkrétní náplň práce, je toho spousta, ale velice často chtějí znalosti různých frameworky a testování, např. Spring, JUnit... a k tomu navíc třeba SQL. Jde mi o to, zda bych takovou pozici zvládl, protože např. s žádným frameworkem jsem nikdy nedělal, navíc jsem čerstvým absolventem FEKTu na VUT (jen Bc.) a uvědomuju si, že na to může potenciální zaměstnavatel skrze programování koukat jako na odpad. Javu jsem měl na střední (IT), pak jeden semestr tady, ale stejně se musím přiznat, že při programování třeba projektu anebo bakalářky jsem se naučil mnohem víc, než za celou střední + 1 semestr. Chtěl bych při studiu aspoň na částečný úvazek to zkusit, ale holt nechci jít na pohovor s tím, že žádný framework neumím a prohlašovat o sobě, že jsem talentovaný, nadaný a nevím jaký student je na můj vkus moc sebevědomé.
Pokud jste někdo na nějakém podobném pohovoru byl a víte, jak to s tou náročností na juniora bude, byl bych moc vděčný za jakýkoliv příspěvek :-)
Děkuji, D.

Zalezi co chces delat. Vyber si spis domenu a snaz se pochopit jak funguje. Muze to byt prinosnejsi, nez si myslis.

Prvni prace Te ovlivni a nsmeruje na hodne dlouho. Kazda dalsi prace bude o tom, ze se budou snazit vyuzit, to co umis a kdyz budes hledat novou, tak nejvice sanci mas u podobnych firem.

Ja jsem se dostal po skole do firmy Berit v Brne a celou svoji profesni karieru delam GIS systemy. Hlavni je aby Te to bavilo, jen tak tomu budes schopen venovat tolik hodin, aby jsi byl dobry. Ted mluvim o domene, ne jen o programovacim jazyku /platforme. Nezapomen taky na jazyky jako anglictina a nemcina a na matematiku. Znalost HW taky neni k zahozeni, aspon vedet proc 1  se nemusi vzdy rovanat presne jedne:).

Nez pujdes na pohovor, tak se zeptej jak bude probihat, at se muzes pripravit. Ucit se jen tak neco na sucho bych nedelal, najdi si zajimavy ( pro tebe zajimavy ) open source projekt a zkus hledat chyby a reportovat je. Nebo je zkusit rovnou opravit a poslat pull request nebo diff.

Pokud Te vylozene netlaci finance, tak se venuj vice skole a zkus pracovat v jinych oborech (telekomunikace ...) da Ti to do budoucna vetsi rozhled nez kdyz budes porad jen programovat. Toho si uzijes po skole dost!

« Odpověď #37 kdy: 13. 07. 2016, 20:39:15 »
Zalezi co chces delat. Vyber si spis domenu a snaz se pochopit jak funguje. Muze to byt prinosnejsi, nez si myslis.

Prvni prace Te ovlivni a nsmeruje na hodne dlouho. Kazda dalsi prace bude o tom, ze se budou snazit vyuzit, to co umis a kdyz budes hledat novou, tak nejvice sanci mas u podobnych firem.

Ja jsem se dostal po skole do firmy Berit v Brne a celou svoji profesni karieru delam GIS systemy. Hlavni je aby Te to bavilo, jen tak tomu budes schopen venovat tolik hodin, aby jsi byl dobry. Ted mluvim o domene, ne jen o programovacim jazyku /platforme. Nezapomen taky na jazyky jako anglictina a nemcina a na matematiku. Znalost HW taky neni k zahozeni, aspon vedet proc 1  se nemusi vzdy rovanat presne jedne:).

Nez pujdes na pohovor, tak se zeptej jak bude probihat, at se muzes pripravit. Ucit se jen tak neco na sucho bych nedelal, najdi si zajimavy ( pro tebe zajimavy ) open source projekt a zkus hledat chyby a reportovat je. Nebo je zkusit rovnou opravit a poslat pull request nebo diff.

Pokud Te vylozene netlaci finance, tak se venuj vice skole a zkus pracovat v jinych oborech (telekomunikace ...) da Ti to do budoucna vetsi rozhled nez kdyz budes porad jen programovat. Toho si uzijes po skole dost!

Díky moc za vyčerpávající odpověď! Na jazyky nezapomínám, z němčiny jsem jezdil na olympiády, ale jak to člověk nepoužívá, tak zapomene... :-) Matematika - záleží co konkrétně, ale matematika mi rozhodně nevadí, zvažoval jsem učitelství matematiky na SŠ, ale učitelka mi řekla, ať na to prdím :-D Na druhou stranu matematický génius ani náhodou nejsem.
Co mě ale zajímá, proč myslíš, že telekomunikace jsou lepší, nebo dá mi to větší rozhled? Protože tu teleinformatiku studuju, komunikace se do nás tlačí v snad každým druhým předmětu (ok, navíc ještě elektro, popř. signály). Moc si ale nedovedu představit, co bych s tím mohl dělat, protože dělat někde správce nebo konfigurovat routery mě moc neláká. Alespoň ne tak jako programování, který musí podle mě být zábavnější... A tudíž bych raději programoval, pokud teda dostanu aspoň 60 až 70 na hodinu :-D
Ještě jednou dík.

javaman

« Odpověď #38 kdy: 13. 07. 2016, 21:33:50 »
My v podstate sme sa dozvedeli, ze javaman nic neovlada, jemu staci byt chytry. :D Pokial mi pride na pohovor absolvent, co nevie ani zaklady, tak takeho tam nepotrebujem. to by bol trest

Tak neumíš nabírat a nemáš co v HR dělat :D Lidi by neměla vybírat nějaká lopata.

Ahoj, neboj sa toho. Posudenie svojej hlavy nechaj inym na pohovoroch ale aj ked spadnes, znova vstan a skus inde.. Ja som si svoju prvu pracu zhanal mesiac aj to som nakoniec vzal, co mi ostalo. Dnes som a tom tak, ze pred pol rokom som omylom zverilnil zivotopis na jobs.cz a za den ma kontaktovalo 30 ludi..

Zase pohádky. Kolik z těch 30 byly zajímavé a dostal bys nabídku? A kolik bys dostal?

javaman

« Odpověď #39 kdy: 13. 07. 2016, 21:35:14 »
Kdyz jsem v roce 2004 potreboval napsat diplomku, zacinal jsem v c++, ale slo to moc pomalu. Knihu od Pavla Herouta Ucebnice Jazyka Java jsem mel prectenou za jeden den, druhy den jsem uz byl schopny psat kod v jave (tehdy 1.4), nasel jsem ANT a za par dni jsem si napsal i nejake ty unit testy.

A teď tu vo karkulce. Co se tu člověk všechno nedozví :D

javaman

« Odpověď #40 kdy: 13. 07. 2016, 21:38:24 »

To je dost speciální případ. Neznám nikoho, kdo by to tak měl a nedává to smysl. To je jako kdybych začal s GIS a pak to dělal třeba 5 let :D A proč jako? Když jsi mladý, tak se snad musí zkusit všechno, ne?

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 13. 07. 2016, 22:13:07 »
Javaman: Už to nehul, s tvým přístupem by jsi u každé IT firmy skončil nejpozději na konci zkušebky, většinou dřív. V době, kdy se všechno točí kolem dat a ve velkým frčí big data, tak se tvářit, že databáze jsou na nic... tak určitě. A to luxusní CRM, který jsi nevím proč nadhodil, který je pokaždé jiný, je jiný proto, že každá firma má svoje specifické potřeby a postupy a budeš se divit, žádná větší firma se bez něj dnes neobejde, respektive nechce obejít. Evidentně nevíš, o čem je řeč a dost to vypovídá o tvých zkušenostech. A ještě jsi nám v tomto tématu zapomněl říct, jak vyděláváš 300k měsíčně za 3 hodiny práce denně.

javaman

« Odpověď #42 kdy: 13. 07. 2016, 22:20:20 »
U každé ne, ale stává se mi to často :D

Databáze jsou OK, ale nikdy jsem s nima moc dělat nemusel, i když je umím. Většinou jsou to nějaké lopaťácké věci - ne pro mě.

To s tím CRM byl vtip. Pokaždé je to úplně stejné a všichni se tváří, že staví kosmickou loď. To zvládneš i se základkou. Trochu DB, nějaký ty tlačítka na webu a máš aplikaci za miliony :D

O výdělku jsem nic neříkal ani vedle. Ale že 80k je pro lopaty, to je jasná věc.

Zdenek Henek nereg

« Odpověď #43 kdy: 13. 07. 2016, 22:23:59 »

Díky moc za vyčerpávající odpověď! Na jazyky nezapomínám, z němčiny jsem jezdil na olympiády, ale jak to člověk nepoužívá, tak zapomene... :-) Matematika - záleží co konkrétně, ale matematika mi rozhodně nevadí, zvažoval jsem učitelství matematiky na SŠ, ale učitelka mi řekla, ať na to prdím :-D Na druhou stranu matematický génius ani náhodou nejsem.
Co mě ale zajímá, proč myslíš, že telekomunikace jsou lepší, nebo dá mi to větší rozhled? Protože tu teleinformatiku studuju, komunikace se do nás tlačí v snad každým druhým předmětu (ok, navíc ještě elektro, popř. signály). Moc si ale nedovedu představit, co bych s tím mohl dělat, protože dělat někde správce nebo konfigurovat routery mě moc neláká. Alespoň ne tak jako programování, který musí podle mě být zábavnější... A tudíž bych raději programoval, pokud teda dostanu aspoň 60 až 70 na hodinu :-D
Ještě jednou dík.

Telekomunikace byl jen priklad. Studoval jsem FEI/FIT na VUT, takze programovani jsem mel dost ve skole. Posledni rok studia jsem delal v GTS na call centru, byla to zabava a mel jsem za to nejake penize.

Dulezite je spojit programovani s domenou a te se drzet a vypracovat se. A to ty uz mas - telekomunikace. Sw kolem siti musel a stale musi taky nekdo naprogramovat. Podivej se, kdo sponzoruje u vas na skole studentskou soutez, tam hledej. Popripade se klidne zeptej na projekt ve skole. Jednotlive ustavy s firmama urcite spolupracuji. Jak to dopadne, kdyz nemas domenu, praci menis kazdy rok a myslis si, ze existuje jen jeden jazyk a ten je jediny dobry, je mozne videt i tady ve vlaknu, ktere jsi zalozil, na odpovedich nekterych diskutujicich.

Pokud opravdu chces tu Javu tak v Brne je par firem, ktere se zajimaji o telekomunikace a najdes tam uplatneni jako java vyvojar.
Acision, ted uz se to jmenuje jinak, ale uz si nepamatuju jmeno.

Zdenek Henek nereg

« Odpověď #44 kdy: 13. 07. 2016, 22:25:46 »
Javaman: Už to nehul, s tvým přístupem by jsi u každé IT firmy skončil nejpozději na konci zkušebky, většinou dřív. V době, kdy se všechno točí kolem dat a ve velkým frčí big data, tak se tvářit, že databáze jsou na nic... tak určitě. A to luxusní CRM, který jsi nevím proč nadhodil, který je pokaždé jiný, je jiný proto, že každá firma má svoje specifické potřeby a postupy a budeš se divit, žádná větší firma se bez něj dnes neobejde, respektive nechce obejít. Evidentně nevíš, o čem je řeč a dost to vypovídá o tvých zkušenostech. A ještě jsi nám v tomto tématu zapomněl říct, jak vyděláváš 300k měsíčně za 3 hodiny práce denně.
Nekrm trola.