Pokud se ani nezvladne "naucit", spise si v rychliku precist nejaky mini tutorial k jazyku, kterym se chce zivit, proc by se mel zamestnavatel obtezovat ho nejak slozite testovat z CS, ktera byva trosku obtiznejsi, kdyz nezvladl ani takovou trivialitu, jako jsou uplne zaklady Javy / bezne pouzivaneho OOP?
Tutoriály ale podle mě nestačí, nebo jo? Co tam tak běžně bývá, pole, proměnné, metody, podmínky, cykly, dědění, abstraktní třídy/rozhraní, různý listy, mapy, práce se soubory... To zas není problém najít syntaxi v dokumentaci. Ostatně, jak tu někde bylo zmíněno - to, že se mě někdo u pohovoru bude ptát na rozdíl public/private, je vtip, ne?
Jiste, na zaklade jednoho programku podle tutorialu asi nikoho automaticky neprijmou. Moje pointa byla, ze pokud nekdo nezvladne ani to, tak na pohovor IMO nema ani chodit, protoze by ho za takovou neznalost meli ihned vyhodit.
Zalezi na tom, co presne chces delat, podle toho by sis mel vybrat, co si alespon lehce osahat (nejvice pouzivane knihovny, standardy, prolitnout best practices atp.). A to, ze to alespon nejak umis dat dohromady, dodrzujes nejakou kulturu kodu a umis s Gitem muzes ukazat firme prave tim verejnym (nejlepe opravdu opensource) mini-projektikem na githubu.
Vetsina firem hleda lidi, kteri zvladnou implementovat zadanou funkcionalitu, pripadne testy, ne nutne optimalne ale v rozumnem case, zdokumentovane s citelnym a udrzovatelnym kodem. Na Java juiora IMO moc firem nebude chtit velke zkusenosti s navrhem nebo dobrou znalost CS.