Potřebné znalosti pro pozici Java junior

javaman

Re:Potřebné znalosti pro pozici Java junior
« Odpověď #15 kdy: 12. 07. 2016, 20:38:05 »
Nejde o to, co umíš, ale jestli na to vůbec máš. I bez praxe s pořádnou hlavou tě budou chtít. Naopak to už moc nefunguje, i když v korporacích teplé místo problém sehnat není.

Jak tě to napadlo a proč do toho chceš jít?

No víš jak, to já nepoznám, jestli na to hlavu mám. A i kdybych měl, tak si netroufnu tvrdit, že mám. A co jak mě napadlo? Tak já tak nějak od střední počítal s tím, že budu s tím programováním chtít pokračovat. Měl jsem v plánu jít na ČVUT do Prahy, chodil tam náš učitel a byl spokojený. Jenže z osobních důvodů jsem mohl jít studovat jen do Brna, a myslel jsem si, že FIT bych neudělal, na netu vždycky píšou, že je to dost těžké. Tak jsem šel na teleinformatiku na FEKT, sítě mě v té době zajímaly v rámci předmětů na SŠ taky... Ale pořád bych tak nějak raději programoval a nechci se smířit s tím, že budu zapojovat v domácnostech routery :-D

A co teda teď umíš za jazyk a jsi si v něm jistý?

Právě chodím na pohovory a určitě se pořádně nauč SQL, to chtějí snad všude. I na testery. Jaké JOINy jsou, jak spojit tabulky atd.

To je tak pro lemply, kteří budou dělat celý den CRUDy. Úplně zbytečné. Je to jako bys říkal, že jsi lopata a na víc nemáš :D

Člověka který neumí SQL aspoň na úrovni různých variant joinů je potřeba vyhodit. Ne proto že by ty joiny při práci měl psát ručně, ale proto že nerozumí tomu jak ta technologie funguje, a takoví programátoři jsou nepoužitelní - nebo co hůř, mohou se chvíli tvářit že něco dělají, ale opravovat to potom po nich je zbytečná práce kterou je možno si ušetřit tím že je včas vyhodíte.

A koho to zajímá? Proč bys dnes musel mít databázi? To je jako nějaký nutný požadavek? Lepit webíky, co? To by tě bavilo :D

javaman

« Odpověď #16 kdy: 12. 07. 2016, 20:40:31 »
Jako nevim, mozna jsem staromodni, ale pokud se nekdo hlasi na Java pozici a nezna uplne zaklady jako modifikatory pristupu, tak tam IMO nema ani co delat a akorat se ztrapnuje a plytva casem jak svym tak firmy.

Vysel jsem z FITu, nemel jsem zadnou komercni praxi, ale vzali me na zkousku a pak me i nabrali. Myslim, ze me hodne pomohlo, ze jsem mel na GitHubu celkem zajimavou vec. A to dokonce v jinem jazyce, nez ve kterem pracuji. Nedovedu si ale predstavit, ze bych tam sel na pohovor bez jakychkoliv zkusenosti (byt nekomercnimi) se vsemi technlogiemi, co pozaduji.

Ne staromódní, ale hloupý. Modifikátory přístupu se naučí hned, ale myšlení musí mít už od narození.

Pak ty nábory mají nějak vypadat, jestli je přístup podobný.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 12. 07. 2016, 20:53:10 »
Ne staromódní, ale hloupý.
troll points ++ (ad hominem jak vysity)

Jako nevim, mozna jsem staromodni, ale pokud se nekdo hlasi na Java pozici a nezna uplne zaklady jako modifikatory pristupu, tak tam IMO nema ani co delat a akorat se ztrapnuje a plytva casem jak svym tak firmy.

Vysel jsem z FITu, nemel jsem zadnou komercni praxi, ale vzali me na zkousku a pak me i nabrali. Myslim, ze me hodne pomohlo, ze jsem mel na GitHubu celkem zajimavou vec. A to dokonce v jinem jazyce, nez ve kterem pracuji. Nedovedu si ale predstavit, ze bych tam sel na pohovor bez jakychkoliv zkusenosti (byt nekomercnimi) se vsemi technlogiemi, co pozaduji.

Ne staromódní, ale hloupý. Modifikátory přístupu se naučí hned, ale myšlení musí mít už od narození.

V tom pristupu nevidim problem. Opravdy bych nechtel, aby me operoval doktor, ktery to nema vystudovane a nema zadnou praxi (stejne jako OP), ale je dobry kuchar, v obojim se pouziva nuz, tak v cem je problem, ze? ...

Pokud se ani nezvladne "naucit", spise si v rychliku precist nejaky mini tutorial k jazyku, kterym se chce zivit, proc by se mel zamestnavatel obtezovat ho nejak slozite testovat z CS, ktera byva trosku obtiznejsi, kdyz nezvladl ani takovou trivialitu, jako jsou uplne zaklady Javy / bezne pouzivaneho OOP?

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 12. 07. 2016, 21:03:41 »
Zdravím, chtěl bych se zeptat, co zhruba by měl umět člověk, který by chtěl jít na pozici jako java junior developer/tester. Neuvádím konkrétní náplň práce, je toho spousta, ale velice často chtějí znalosti různých frameworky a testování, např. Spring, JUnit... a k tomu navíc třeba SQL. Jde mi o to, zda bych takovou pozici zvládl, protože např. s žádným frameworkem jsem nikdy nedělal, navíc jsem čerstvým absolventem FEKTu na VUT (jen Bc.) a uvědomuju si, že na to může potenciální zaměstnavatel skrze programování koukat jako na odpad. Javu jsem měl na střední (IT), pak jeden semestr tady, ale stejně se musím přiznat, že při programování třeba projektu anebo bakalářky jsem se naučil mnohem víc, než za celou střední + 1 semestr. Chtěl bych při studiu aspoň na částečný úvazek to zkusit, ale holt nechci jít na pohovor s tím, že žádný framework neumím a prohlašovat o sobě, že jsem talentovaný, nadaný a nevím jaký student je na můj vkus moc sebevědomé.
Pokud jste někdo na nějakém podobném pohovoru byl a víte, jak to s tou náročností na juniora bude, byl bych moc vděčný za jakýkoliv příspěvek :-)
Děkuji, D.
Stačí základní znalost syntaxe a povědomí o SQL. Juniory si firmy většinou školí samy. Spíše než encyklopedické znalosti u pohovoru pomůže iniciativa, například nějaké vlastní projekty nebo zájem o netradiční technologie jako FP.

javaman

« Odpověď #19 kdy: 12. 07. 2016, 21:08:48 »

V tom pristupu nevidim problem. Opravdy bych nechtel, aby me operoval doktor, ktery to nema vystudovane a nema zadnou praxi (stejne jako OP), ale je dobry kuchar, v obojim se pouziva nuz, tak v cem je problem, ze? ...

Pokud se ani nezvladne "naucit", spise si v rychliku precist nejaky mini tutorial k jazyku, kterym se chce zivit, proc by se mel zamestnavatel obtezovat ho nejak slozite testovat z CS, ktera byva trosku obtiznejsi, kdyz nezvladl ani takovou trivialitu, jako jsou uplne zaklady Javy / bezne pouzivaneho OOP?

A co na to chceš říct? Nejsi staromódní, byl to jen hloupý kec. Jakože dnes je všechno jinak, ne?

Jaký kuchař a jaký nůž? Ani v jedný pozici se nepracuje hlavou. Aha, já zapomněl, že ty ji také u vývoje nepoužíváš. OK, ale tak to vypadat nemá.

Třeba protože znalosti a praxe jsou to nejméně důležité u dobrého vývojáře. Ale to souvisí s bodem před tím. Jestli hledáš lopatu na webíky, tak tam je tvůj přístup správný.

gl

« Odpověď #20 kdy: 12. 07. 2016, 21:28:46 »
Třeba protože znalosti a praxe jsou to nejméně důležité u dobrého vývojáře. Ale to souvisí s bodem před tím. Jestli hledáš lopatu na webíky, tak tam je tvůj přístup správný.

Opravdu by mě zajímalo co děláš.

« Odpověď #21 kdy: 12. 07. 2016, 21:29:07 »
Tutoriály ale podle mě nestačí, nebo jo? Co tam tak běžně bývá, pole, proměnné, metody, podmínky, cykly, dědění, abstraktní třídy/rozhraní, různý listy, mapy, práce se soubory... To zas není problém najít syntaxi v dokumentaci. Ostatně, jak tu někde bylo zmíněno - to, že se mě někdo u pohovoru bude ptát na rozdíl public/private, je vtip, ne?

Jurdo

« Odpověď #22 kdy: 12. 07. 2016, 21:30:56 »
Ty vole javamane, ty si pako ako vysity, hotovy troll. Asi toho moc nepoznas a nevies, ale DB vyuzivaju aj rozne ine systemy, napr . embedded zariadenia, nie len webiky, ako si napisal. Fakt troll na ntu.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 12. 07. 2016, 21:31:56 »

A co na to chceš říct? Nejsi staromódní, byl to jen hloupý kec. Jakože dnes je všechno jinak, ne?

Jaký kuchař a jaký nůž? Ani v jedný pozici se nepracuje hlavou. Aha, já zapomněl, že ty ji také u vývoje nepoužíváš. OK, ale tak to vypadat nemá.

Ja nemel zadnou komercni praxi, to me nezastavilo z toho udelat par malych projektiku v technlogiich, ktere me mely zivit. A s tim CS, to si predstavujes jak? Kdyz OP nestudoval IT skolu, tak to mu jak pomuze? Na vedecke posty se asi hlasit nebude. Navic opravdu vyzkumnych postu je malo a moc se me nezda, ze bez solidniho teoretickeho vzdelani ma vubec takovy clovek sanci.

Zrucnost s nozem vs hlava? Oboji se jde "doucit" a na normalni vyvojarinu neni potreba nejaky extra talent. Firmy davaji prednost lidem s nejakou praxi, i treba nekomercni, pred lidmi s zadnou praxi. Pokud junior nezaujme a navic rekne, ze nevi co je to modifikator pristupu, tak teda nevim, ktera firma by nabrala.

Jurdo

« Odpověď #24 kdy: 12. 07. 2016, 21:32:32 »
Sorry, embedded systemy nie zariadenia

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 12. 07. 2016, 21:46:00 »
Tutoriály ale podle mě nestačí, nebo jo? Co tam tak běžně bývá, pole, proměnné, metody, podmínky, cykly, dědění, abstraktní třídy/rozhraní, různý listy, mapy, práce se soubory... To zas není problém najít syntaxi v dokumentaci. Ostatně, jak tu někde bylo zmíněno - to, že se mě někdo u pohovoru bude ptát na rozdíl public/private, je vtip, ne?

Jiste, na zaklade jednoho programku podle tutorialu asi nikoho automaticky neprijmou. Moje pointa byla, ze pokud nekdo nezvladne ani to, tak na pohovor IMO nema ani chodit, protoze by ho za takovou neznalost meli ihned vyhodit.

Zalezi na tom, co presne chces delat, podle toho by sis mel vybrat, co si alespon lehce osahat (nejvice pouzivane knihovny, standardy, prolitnout best practices atp.). A to, ze to alespon nejak umis dat dohromady, dodrzujes nejakou kulturu kodu a umis s Gitem muzes ukazat firme prave tim verejnym (nejlepe opravdu opensource) mini-projektikem na githubu.

Vetsina firem hleda lidi, kteri zvladnou implementovat zadanou funkcionalitu, pripadne testy, ne nutne optimalne ale v rozumnem case, zdokumentovane s citelnym a udrzovatelnym kodem. Na Java juiora IMO moc firem nebude chtit velke zkusenosti s navrhem nebo dobrou znalost CS.

javaman

« Odpověď #26 kdy: 12. 07. 2016, 21:47:22 »

Bojím se, že není a myslí to smrtelně vážně :D Ale třeba nechceš dělat lopatu přes weby.

Ja nemel zadnou komercni praxi, to me nezastavilo z toho udelat par malych projektiku v technlogiich, ktere me mely zivit. A s tim CS, to si predstavujes jak? Kdyz OP nestudoval IT skolu, tak to mu jak pomuze? Na vedecke posty se asi hlasit nebude. Navic opravdu vyzkumnych postu je malo a moc se me nezda, ze bez solidniho teoretickeho vzdelani ma vubec takovy clovek sanci.

Zrucnost s nozem vs hlava? Oboji se jde "doucit" a na normalni vyvojarinu neni potreba nejaky extra talent. Firmy davaji prednost lidem s nejakou praxi, i treba nekomercni, pred lidmi s zadnou praxi. Pokud junior nezaujme a navic rekne, ze nevi co je to modifikator pristupu, tak teda nevim, ktera firma by nabrala.

Jak souvisí škola s CS? Prostě chce dělat vývojáře, tak mu nebude stačit SQL a HTML :D Prostě normální vývojář by měl znát nějaké základy, jinak to není ani junior. Na co mi bude lepič v Javě, který udělá memory leaky a třeba zabije výkon tak špičkového jazyka.

Jak by ses to asi naučil, tohle není vaření. Pokud je vývojář hloupý, tak je k ničemu a může dělat tak max webíky. Jaké firmy? Zase nějaké pohádky? Firma má mít propracované náborové řízení, které testuje schopnosti. Pokud neví nějakou blbost, je to úplně nevýznamené. To je jako by neuměl trojčlenku. Nebo nevěděl, kde leží Afrika. Prostě blbosti. U seniora by to už bylo trochu divné.

Jurdo

« Odpověď #27 kdy: 12. 07. 2016, 21:53:47 »
Java a spickovy jazyk?  :D  :D ty si fakticky troll. A predstav si, ze aj zlozite IS nie su len "webiky". Ty si asi toho moc neprechodil, ze? Nerobis tie webiky ty?  8)

javaman

« Odpověď #28 kdy: 12. 07. 2016, 21:57:41 »
Java byla špičkou vždy a zatím konkurenci nemá. Bych zapomněl na luxusní CRM, které je pokaždé úplně jiné a pak další cool zkratky, které jen znamenají zase nějakou píčovinu s DB a k tomu nějaký frontend. Tomu říkám vývoj :D

Jurdo

« Odpověď #29 kdy: 12. 07. 2016, 22:00:30 »
Konkurenciu ma davno. A tou je C#, ktory Javu uz predbehol. Zaujimalo by ma, ze co akoze robis ty, lebo ked spajas DB s webmi, tak moc tomu nerozumies a predpokladam, ze z DB neovladas ani obycajny select, alebo relacna algebra ti tiez nic nevravi.