UPS pro malou spotřebu a dlouhý čas

Wasper

• 124
    • Zobrazit profil
Re:UPS pro malou spotřebu a dlouhý čas
« Odpověď #30 kdy: 04. 07. 2023, 14:36:57 »
Daleko raději bych měl zálohovaných DC 12V, ale to by chtělo mít po celém obydlí roztahaných 12V a maximum věcí napájet z tohoto DC rozvodu. To bych pak řešil jedním macatým zdrojem 13.7V, který bude napájet celý DC rozvod, ke kterému bude přes polyswitch připojená třeba velká trakční gelovka. Samozálohovací a bezpečný systém.
Tohle mi nepřipadá dobře, teda jestli nechcete mít po bytě roztahané měďěné traverzy jak na staré ústředně. Zatím to dělám jako Vy (autobaterka na staré UPS, utáhne to celé odpoledne, a pro nouzi ve stodole benzínový agregát), ale jestli budu dělat nejlépe solárem nabíjený DC rozvod, tak to bude někde kolem 48V nebo i výš.

Kit

• 708
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 04. 07. 2023, 15:05:05 »
No běžnou autobaterií bych k tomu moc nepřipojoval. Lepší gelová  např. https://www.penta.cz/mhpower-ms120-12_d163918.html

Přesně tak, startovací autobaterie při trvalém dobíjení na maximální napětí dlouho nevydrží. Kdyžtak aspoň ať se dá dolévat destilkou, ale i tak si moc nepomůžete.

Pokud se dobíjí jen napětím 13,7 V (používám na to PB137), tak ta baterka vydrží dlouho. Neplynuje a není třeba dolévat.

« Odpověď #32 kdy: 04. 07. 2023, 16:19:37 »
13.7 voltu je právě takový pěkný kompromis, že kompenzuje samovybíjení a zároveň to tu baterii nijak netrápí, takže na trvalé udržování gelovky i klasického mokrého olova je ideální.

Jinak z mé sociální bubliny, kdo má ve zdi 12V DC rozvod, mají to natahané 1.5kou CYKYnou a všichni spokojeni, na těch pár ampérů celkového odběru (APčka, nouzové LED osvětlení, nabíječky atd.) plně dostačující. Výhodou bylo, že na těch 12 jelo všechno a nemusel se nikdo mrcasit se stepdowny. Jen na konektorech se nikdo moc neshodl - viděl jsem XT60, reprosvorky, 5.5x2.1 kulaté DC konektory.. ale až na to XTčko nebylo nic extra dimenzované na silnoproud.

Kit

• 708
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 04. 07. 2023, 21:36:48 »
Jen na konektorech se nikdo moc neshodl - viděl jsem XT60, reprosvorky, 5.5x2.1 kulaté DC konektory.. ale až na to XTčko nebylo nic extra dimenzované na silnoproud.

Oblíbil jsem si wago zejména u víceméně trvalého spojení. Aspoň nemusím pájet ani krimpovat a je to spolehlivé. Konektory 5,5x2,1 používám jen tam, kde to spotřebič vyžaduje a tam, kde ty proudy nejsou velké.

« Odpověď #34 kdy: 08. 07. 2023, 23:06:50 »
Nad rozvodem 12/24V jsem přemýšlel taky, ale pak jsme to zavrhnul - k čemu? Wifi AP jsou napájený přes POE, kamery taky...Světla na stropě jsou normálně 230V....nějak mě nenapadá, co bych do toho zapojoval....jo nabíječka na tužkáče má vstup 12V...no ale kvůli tomu fakt rozvod dělat nebudu

x655

• *
  • 9
  • openWRT [CLI]
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 10. 07. 2023, 16:55:23 »
Když mě přestali bavit různé chcípající adaptéry a zároveň chtěl vyřešit zálohu na domácí krabičky (40W), tak jsem pořídil https://www.czech-meanwell.cz/fotky10575/fotov/SCP-75-spec.pdf SCP-75-12 + DC-DC měniče + postarší autobaterka (za pár korun). Pak přišel upgrade-napájení i z FVE (takové malé demo-jeden panel 290 Wp). Ale samozřejmě není to plug&play řešení...