Turistické OSM mapy v telefonu

Re:Turistické OSM mapy v telefonu
« Odpověď #15 kdy: 10. 03. 2025, 12:53:50 »
Tak je možné, že s tím seznam účtem cílí na současné uživatele seznam služeb, kteří už ale pomalu šediví a plešatí. Možná čekají, že mladé generaci jeden další účet navíc nevadí.

Srovnávat ekonomiku s papírovými mapamy je myslím ale zcestné, protože je zde spousta jiných mapových služeb, pochopitelně různých kvalit.

A pokud mám 20 let osobní účet na seznamu, je otázkou, zda chci tento účet přístupnit na telefonu dětí, aby mohli mít taky offline mapy, za jedny peníze.

« Odpověď #16 kdy: 10. 03. 2025, 13:49:52 »
Vzhledem k tomu, že oběma dětem už bylo 18 a jeden už s námi ani nebydlí, tak určitě nechci :-)
A jak jsem psal, neplatím si Premium ani pro sebe, obejdu se bez něj.

« Odpověď #17 kdy: 10. 03. 2025, 15:20:22 »
OsmAnd zobrazuje turistické trasy. Musíš si jen zakliknout v "Nastavení mapy" - "Trasy" - "Turistické trasy".

Je to tak. Možná by také mohlo zlobit, kdyby si uživatel stáhnul pouze mapový podklad Silniční mapa a neměl Standardní mapy. Také při nevhodné podkladové mapě - měl by mít Zdroj map: Vektorové offline mapy (jiné mapy se dají zobrazit jako Překryvná mapa, to je OK).

« Odpověď #18 kdy: 10. 03. 2025, 18:12:22 »
Ovsem jestli mam mit rekneme za 5000 kus CR pro celou rodinu, nebo za stejnou cenu 5 let aktualni a dobre mapy Evropy, USA a cert vi ceho take pro celou rodinu, tak mi ten pomer cena - vykon prijde silne ve prospech map od seznamu.

Tak ono je to možná tím, že většina lidí tohle všechno jednoduše nepotřebuje. Potřebuje mapy pár míst v ČR kam zrovna někdo z nich jede. Takže takhle to bagatelizovat je nesmysl a 1 000 Kč klidně může být víc, než chtějí platit. Na druhou stranu je to celé věcí poptávky a nabídky. Někdo nabízí produkt, já jem zákazník a mohu brát i nebrat.

A souhlasím, že vynucovat seznamácký účet i jen kvůli stažení té jedné offline mapy je úlet. Efektivně to způsobilo, že se třeba u nás doma počet uživatelů přes noc smrskl ze čtyř na jednoho protože účty kvůli tomu vytvářet fakt nebudu. Zajímalo by mě, jestli to u Seznamu někomu došlo.

« Odpověď #19 kdy: 10. 03. 2025, 20:06:16 »
Co me opravdu fascinuje jsou ty stiznosti na to, ze napr. 1000 kc pro 4 clenou rodinu za rok je moc. Bezna turisticka mapa CASTI ceske republiky stoji 150 Kc. K pokryti CR je potreba vic jak 50 map. Takze to mame cca 7500 Kc za neaktualizovane mapove podklady.

Tak nějak jste zapomněl dodat, že ta mapa vám následně zůstane napořád a můžete ji sdílet s neomezeným počtem uživatel. Mapy.cz po vás chtějí roční předplatné a sdílet nikým dalším je nesmíte. Takže ano, Mapy.cz jsou dražší.

Citace
dobre mapy Evropy, USA a cert vi ceho take pro celou rodinu, tak mi ten pomer cena - vykon prijde silne ve prospech map od seznamu.
V zahraničí vám Mapy.cz podle všeho servírují OSM.
« Poslední změna: 10. 03. 2025, 20:08:38 od tester3274 »

« Odpověď #20 kdy: 10. 03. 2025, 20:07:33 »
Celá rodina může být přihlášená do mapy.cz jedním účtem, nevím o tom, že by tam bylo omezení na počet instalací aplikace přihlášených stejným účtem.
Tak si přečtěte licenci, kde je to výslovně zakázáno. Navíc dotazů tohoto typu mají zodpovězených na podpoře jistě spoustu.

« Odpověď #21 kdy: 10. 03. 2025, 20:22:36 »
To je uplný datový eldorádo  "to sdílení účtů". A že to nikoho. Po odkopání gdpr doktríny Seznam  před 2 roky  to vůbec nepřekvapuje

Mimochodem osmand zde padl jenom jednou...

Citace: Ge Bu
poloha pozadí

Ikonka polohy múže mít 10s setrvacnost
Napadaji mě 2 věci
-zapnutý záznam trasy (ukazuje se i když neprobíhá)
-zapnutá navigace
-samotná možnost " synchronizace polohy" i na pozadí

Mě se to ale nikdy nedělo (

Co verze abdroidu, furt se mění režim opravneni...
« Poslední změna: 10. 03. 2025, 20:28:17 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ » »

« Odpověď #22 kdy: 10. 03. 2025, 21:09:50 »
Mimochodem s upgradem z poslední bezplatné verze taky přišla pěkná prasárna. Aplikace se nezeptala, kterou mapu ponechat. Místo toho rovnou ponechala CZ a ostatní skryla. Což by se ještě dalo akceptovat, kdyby ostatní offline mapy z telefonu alespoň smazala a neblokovala další gigabyty uložiště skrytými a již zablokovanými mapami. Běžnýho Frantu uživatele vůbec nenapadlo, že mu zůstaly v telefonu a musí aplikaci odinstalovat aby storage uvolnil.
« Poslední změna: 10. 03. 2025, 21:11:27 od tester3274 »

« Odpověď #23 kdy: 10. 03. 2025, 21:46:26 »
Mimochodem s upgradem z poslední bezplatné verze taky přišla pěkná prasárna. Aplikace se nezeptala, kterou mapu ponechat. Místo toho rovnou ponechala CZ a ostatní skryla. Což by se ještě dalo akceptovat, kdyby ostatní offline mapy z telefonu alespoň smazala a neblokovala další gigabyty uložiště skrytými a již zablokovanými mapami. Běžnýho Frantu uživatele vůbec nenapadlo, že mu zůstaly v telefonu a musí aplikaci odinstalovat aby storage uvolnil.

Na mě to křičelo, že je k dispozici aktualizace offine map, ale do nabídky offline map jsem se nedostal, protože už to chtělo přihlášení. Takže jsem nemohl mapy spravovat ani aktualizovat. Takže mi v telefonu zůstala půlka evropy bez možnosti aktualizace... No, hlavně že zadarmo... Představa, že si poběžím hned udělat Seznam účet a předám jim údaje ke své platební kartě, aby si mohli co rok něco strhávat za aplikaci, která se mi mění pod rukama, většinou k horšímu, se tak stala zcela nereálnou.

Asi byl problém domyslet následující scénáře:
1) 0 map offline - nic se nemění
2) 1 mapa offline - nabídnout registraci, při odmítnutí mapu po nějakém termínu smazat*
3) 2 a víc map offline
  a) Uživatel odmítne registraci - offline mapy po nějakém termínu smazat*
  b) Uživatel odmítne Premium - Nechat uživatele vybrat 1 mapu k ponechání, zbytek po nějakém termínu smazat*

* Aby měl uživatel možnost změnit názor, případně celou situaci v klidu vyřešit. Každý určitě miluje, když sedne do auta, a navigace místo navigování do cíle požaduje nesmysly.

Tonda

• 677
    • Zobrazit profil
Re:Turisticke OSM Mapy v telefonu
« Odpověď #24 kdy: 10. 03. 2025, 22:17:15 »
pouzivam locus classic s mapami a stylom z freemap.sk
Koukal jsem na freemap.sk, ale vidím jen webové mapy, kde se dá stáhnout soubor pro Locus?

« Odpověď #25 kdy: 10. 03. 2025, 22:20:49 »
Stejně nechápu co tím Seznam sleduje, rozumějte napadají mne následující možnosti:
1) Více přihlášených uživatelů
+ Sběr dat
+ Cílená reklama
+ Hezčí graf v PPT
2) Více registrovaných účtů, bez ohledu na to, že je uživatelé nebudou jinak využívat
+ Sběr dat
+ Cílená reklama
+ Hezčí graf v PPT
* Asi už služby Seznamu dnes tak netáhnou, tak je potřeba trochu přitlačit tam kde to ještě lze
3) Více aktivních přispěvovatelů do mapových podkladů
+ Úspora na interních nákladech
- Někdo to všechno musí revidovat a komunikovat
- Nějaká šance ušetřit 250kč/rok asi nikomu nebude stát za námahu
- Kdo chce tak už přispívá tak jako tak, nebo přispívá do OSM, odkud si to může Seznam přebrat
4) Zbavit se náročnějích uživatelů
+ Snížené náklady na implementaci funkcí, které mohou být oblíbené v zahraniční, ale do české bubliny se nedostanou
+ Snížené požadavky na mezinárdní pokrytí a jeho kvalitu
+ Protlačování dalších služeb Seznamu, které jsou relevatní pouze v rámci ČR
+ Uskrovní se, bude mít jednu mapu zadarmo, a zaplatí svými daty.
+ Za odpustek 250kč/rok může uživatel používat mapy jako doposud.

Ge Bu

« Odpověď #26 kdy: 10. 03. 2025, 22:57:27 »
Díky za odpověď. Vyzkouším.

Ikonka polohy múže mít 10s setrvacnost
Napadaji mě 2 věci
-zapnutý záznam trasy (ukazuje se i když neprobíhá)
-zapnutá navigace
-samotná možnost " synchronizace polohy" i na pozadí

Mě se to ale nikdy nedělo (

Co verze abdroidu, furt se mění režim opravneni...

bnone

« Odpověď #27 kdy: 11. 03. 2025, 09:03:59 »
Představa, že si poběžím hned udělat Seznam účet a předám jim údaje ke své platební kartě, aby si mohli co rok něco strhávat za aplikaci, která se mi mění pod rukama, většinou k horšímu, se tak stala zcela nereálnou.
Údaje k platební kartě nepředáváte, platí se přes Google Play.

Mimochodem ví někdo, jak se u Locusu aktualizují ty free mapy, které už mám stažené? Nikde o tom není žádná zmínka a já na to taky nepřišel. Má vůbec Locus nějaký aktualizační mechanismus? Info o nové verzi apod.?

Mimochodem nejde o to, že Mapy.cz v zahraničí zobrazují OSM. Jde o to JAK je zobrazují a tady mají nad všemi ostatními navrch. Když si v Locus zobrazím mapu a ta je celá překrytá tisícem čtverečků POI ikon tak, že nejsou vidět ani ulice, tak to je průser.
Účet v mapy.cz používám už léta a beru to jako výhodu. Doma na tabletu nastrkám zajímavá místa či trasy a na výletě/dovolené se pak dle toho v mobilu orientuji.
Takže ať má každý co mu vyhovuje. Neplatič nějakou nedodělanou free mapu, platič něco lepšího.

« Odpověď #28 kdy: 11. 03. 2025, 10:12:16 »
Když si v Locus zobrazím mapu a ta je celá překrytá tisícem čtverečků POI ikon tak, že nejsou vidět ani ulice, tak to je průser.

To si snad můžeš nastavit, co se má zobrazovat, ne?

« Odpověď #29 kdy: 11. 03. 2025, 10:17:13 »
Představa, že si poběžím hned udělat Seznam účet a předám jim údaje ke své platební kartě, aby si mohli co rok něco strhávat za aplikaci, která se mi mění pod rukama, většinou k horšímu, se tak stala zcela nereálnou.
Údaje k platební kartě nepředáváte, platí se přes Google Play.

Mimochodem ví někdo, jak se u Locusu aktualizují ty free mapy, které už mám stažené? Nikde o tom není žádná zmínka a já na to taky nepřišel. Má vůbec Locus nějaký aktualizační mechanismus? Info o nové verzi apod.?

Mimochodem nejde o to, že Mapy.cz v zahraničí zobrazují OSM. Jde o to JAK je zobrazují a tady mají nad všemi ostatními navrch. Když si v Locus zobrazím mapu a ta je celá překrytá tisícem čtverečků POI ikon tak, že nejsou vidět ani ulice, tak to je průser.
Účet v mapy.cz používám už léta a beru to jako výhodu. Doma na tabletu nastrkám zajímavá místa či trasy a na výletě/dovolené se pak dle toho v mobilu orientuji.
Takže ať má každý co mu vyhovuje. Neplatič nějakou nedodělanou free mapu, platič něco lepšího.

Já třeba nějaké Google Play v telefonu nemám, navíc předpokládám, že tam bych byl požádán o další registraci, tentokrát do Google, a pak požádán o údaje platební karty, protože na dobré slovo mi to asi nedají. Takže to je snad ještě horší.