Pomalý upload internetu při vypnutém NAS

Re:Pomalý upload internetu při vypnutém NAS
« Odpověď #15 kdy: 08. 08. 2023, 11:32:04 »
hap_ax3 je po mém soudu dělo.

Zmínil jste Winbox - paráda, takže se do něj asi umíte podívat. Za prvé se umět přihlásit :-)
Osobně bych bádal někde směrem Interfaces -> Ethernet a hledal bych status konkrétního portu, na kterém visí NAS.
Případně bych mu zkusil trochu pokonfigurovat rychlost (ev. duplex natvrdo full), a rozhodně zakázat flow control.

Bohužel jediný Mikrotik, kterého tady mám, je CRS112 = echt switch, "naštěstí" s RouterOS, ale menu ohledně Ethernetu má možná trochu jiné, než Váš AX3. Tak či onak, v příloze jsou tři screenshoty z Winboxu. Tím směrem koukejte, případně se taky podělte screenshotem.

Člověče takovou krásnou hračku máte, a vůbec si s ní nehrajete :-)

« Odpověď #16 kdy: 08. 08. 2023, 11:38:41 »
BTW: v7 je pokud vim takovy hodne nedomrly firmware ... jestli to tvoje krabka dovoli, a jestli si na to troufas, moh bys zkusit to zhodit na v6. Ale nevidim moc nadeje, ze by se zrovna v tomhle pripade chovani zmenilo.

Njn... ale aspoň že v7.10.2 je čerstvej, ne úplně kulatej a major verze 7 už není úplná novinka.
A downgrade na v6 tuším může klapnout jenom v případě, že v tom boardu v6 byl z výroby, což už trochu pochybuju.
Hlavně... že by zrovna tohle chování způsoboval bug v RouterOS... jako never say never, ale...

Karmelos

• 1 074
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 08. 08. 2023, 11:41:44 »
Teda jako proč vubec chcete vypinat NAS? Nestačí jenom nastavit uspávání disků? Stejně na tom nejvíc žerou ty disky, samotná deska NASu imho nežere skoro nic...
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #18 kdy: 08. 08. 2023, 12:54:08 »
Teda jako proč vubec chcete vypinat NAS? Nestačí jenom nastavit uspávání disků? Stejně na tom nejvíc žerou ty disky, samotná deska NASu imho nežere skoro nic...

Snad byste nám nekazil zábavu pane profesore :-) To síťařské téma je zajímavé samo o sobě...

esenc

« Odpověď #19 kdy: 08. 08. 2023, 16:02:41 »
Ja teda možno triafam celkom vedľa, ale napadlo ma, že či ten krásny NAS náhodou necucia trafic cez seba. Či tam náhodou nebeží DHCP, ktoré nakonfiguruje ostatné stroje, aby používali ten NAS ako bránu.

« Odpověď #20 kdy: 08. 08. 2023, 17:34:52 »
Zkusil jste vyměnit kabel za jiný patch kabel z NAS do AX3?

Podobnou zkušenost mám z vlastních krimpovaných kabelů. Po odpojení AP ze sítě (odpojené trafo) mi mikrotik v logu co pár vteřin hlásil 10Mb UP > 10Mb DOWN pod kterým začalo kolabovat vzdálené připojení a nedávalo to smysl

Při zapnutém AP bylo vše OK tak jsem pátral až do té doby než jsem zjistil že se neustále přepínal 100Mb>1Gb a zpět.

Po výměně za Patch kabel všechny problémy zmizely.

« Odpověď #21 kdy: 08. 08. 2023, 17:50:42 »
Zkusil jste vyměnit kabel za jiný patch kabel z NAS do AX3?

Podobnou zkušenost mám z vlastních krimpovaných kabelů. Po odpojení AP ze sítě (odpojené trafo) mi mikrotik v logu co pár vteřin hlásil 10Mb UP > 10Mb DOWN pod kterým začalo kolabovat vzdálené připojení a nedávalo to smysl

Při zapnutém AP bylo vše OK tak jsem pátral až do té doby než jsem zjistil že se neustále přepínal 100Mb>1Gb a zpět.

Po výměně za Patch kabel všechny problémy zmizely.

Měl jste v tom vlastnoručním kabelu dodrženo barevné kódování? Především zapojení párů. Nabízí se zábavná hypotéza, že při nedodržení zapojení párů může dojít ke kapacitnímu přeslechu mezi dvěma páry, ve šťastném případě mezi 1+2 vs. 3+6 (RX a TX na 10/100 Mbps). Takže při "zdravém" linku to zlobí, a když jeden konec vypne budiče (přejde do stavu vysoké impedance) tak parazitní vazba může vytvořit smyčku...

« Odpověď #22 kdy: 08. 08. 2023, 18:39:09 »
Zkusil jste .....

Měl jste v tom vlastnoručním kabelu dodrženo barevné kódování? Především zapojení párů. Nabízí se zábavná hypotéza, že při nedodržení zapojení párů může dojít ke kapacitnímu přeslechu mezi dvěma páry, ve šťastném případě mezi 1+2 vs. 3+6 (RX a TX na 10/100 Mbps). Takže při "zdravém" linku to zlobí, a když jeden konec vypne budiče (přejde do stavu vysoké impedance) tak parazitní vazba může vytvořit smyčku...

Napsal jste to přesně, po krimpování jsem ihned zapojit tester který ukázal, že vše jde krásně po sobě a řekl si vše cajk zapojím to hned a nic nekontroloval. Nějakou dobu to fungovalo než nastaly nevysvětlitelné problémy a prohodil jsem to za patch kabel který vše eliminoval. Posléze jsem zjistil že páry byli špatně a nastalo to co jste uvedl.

Tahle situace mi to připomíná. a) zapnuté vše funguje b) uspané blbne připojení c) nedává to žádný smysl
Už chybí jen log z mikrotiku který hlásá 10Mb up a 10 down co pár vteřin a bude to ono.

« Odpověď #23 kdy: 08. 08. 2023, 18:57:58 »
Takže na vypnutém NAS ukazuje Mikrotik viz. obrázky. Když dám natvrdo v ethernetu 1Gb tak na statusu je stále 10Mb. Nebo to jde i jinak?

« Odpověď #24 kdy: 08. 08. 2023, 19:02:20 »
Případně bych nechal tedy zapnutý NAS ale když to dělá i při přechodu "uspání" to mi trochu vadí.  :(
Předpokládám, že poslední kolonku odštrnu, aby NASka se nevypínala. (Povolit automatické vypnutí)
Ještě jednou díky.

« Odpověď #25 kdy: 08. 08. 2023, 19:55:29 »
Tohle je bezny stav. 10Mbps vadi. Na MK zatrhnete podporovane rychlosti ethernetu pouze 100/1000 a kdyz se nas vypne, tak by se mel kabel rozpojit a nebude to delat ty problemy. Kdyz se zapne, chytne se normalne na gigo.

« Odpověď #26 kdy: 08. 08. 2023, 20:44:34 »
No vida jak se začínáte chytat :-)

Nechal bych na Mk na portu co kouká do NASu povoleno jenom 1000/full, ostatní položky zakázat.
Zkuste taky zakázat auto-negotiation.

Po změně konfigurace v Mikrotiku musíte v tomtéž okně vpravo nahoře kliknout ještě "Apply", není to jako na telefonu že změníte klikátko a je to tam rovnou. Pokud si správně pamatuju, tak v RouterOS už není další globální "save to nvram", aby se konfigurace neztratila při výpadku napájení.

Po opuštění a znovuotevření konfiguračního dialogu, kde se šteluje rychlost a duplex, by mělo být vidět, že nastavení "drží", a pokud se neprojeví v tabu "status", tak bych zkusil ještě reboot (jakkoli mi to u Mk připadá nadbytečné). Nemohu vyloučit ani variantu, že to na tomhle hardwaru z nějakého důvodu natvrdo nastavit nepůjde :-( a v tom případě těžko soudit, kterou přesně vrstvu prohlásit za chybnou.

Existuje poučka, že na gigovém ethernetu autonegotiation zakázat *nelze*, protože je povinnou součástí toho režimu. V tom případě by ale port na switchi, pokud je tak nastavený, měl oznamovat pouze gigo, a neměl by být ochoten se linknout na čemkoli nižším. Samozřejmě s výhradou nějakého bugu :-(
Případně můžete zkusit, jako akademické cvičení, vypnout auto-nego a nastavit natvrdo stovku. Konkrétně 100/full. Tahle kombinace by měla být možná, a ta desítka by měla dát konečně pokoj. Akorát pak není jisté, zda se proti tomu NAS linkne v bdělém stavu (protože neuvidí auto-nego výzvu) a pokud se i linkne, tak samozřejmě stovková rychlost poněkud zamrzí :-) Proto tuhle variantu zmiňuji jako akademickou (studijně-ladící).

Tušímže ten auto-nego handshake startuje na desítce. I to může být teoreticky důvodem, proč switch hlásí, že ten port jede 10 Mbps - akorát že před dokončením auto-negotiation by neměl hlásit "link up".

Pořád mi vrtá hlavou, proč by měla vadit ausgerechnet desítka, ale flow control máte vypnutou, takže už se asi nechám poddat.

BTW, startujete ten NAS pomocí Wake on LAN? Máte ho v NASu povolený. Pokud WoL v NASu zakážete, a zároveň necháte povoleno vypínání celého NASu, měl by Eth port NASu zhasnout při vypnutí úplně a nekompromisně. EDIT: no asi WoL nepoužíváte, když se ten link snažíte zabít :-)

« Odpověď #27 kdy: 08. 08. 2023, 20:53:50 »
...ještě přemejšlím... nemáte ve WinBoxu ve sloupci menu při levém okraji položku "switch"? Cucám si to z prstu, ale vrtá mi hlavou, jestli by se tam nedala 802.3x flow control zakázat globálně pro celý Mikrotik. Jako že on to sice může mít zakázáno per port zvenčí proti stanici (RX i TX), ale co já vím jak zachází s kapacitami portů interně. Že by se celá switchovací matice zpomalila (snížila si kapacitu) ve chvíli, kdy se jeden port linkne na 10 Mbps, to mi přijde uhozené...

« Odpověď #28 kdy: 08. 08. 2023, 21:19:57 »
...vrtá mi hlavou, jestli by se tam nedala 802.3x flow control zakázat globálně pro celý Mikrotik.

Ať koukám jak koukám, s tímhle asi smolík.
Ono by se to dalo zakázat na všech jednotlivých portech, ale jednak je otázkou, zda tohle nějak ovlivní pozorovanou nemravnost interně na switchovací matici, druhak mám obavu, že na jednom portu to vypnout nepůjde, a to na interním trunku, který vede ze switche do management CPU. Tohle rozhraní je tuším interní, "implicitní", není samostatně vidět v konfiguračním GUI - ale v hardwaru je velmi skutečné. A pokud se zrovna tady projeví "802.3x head of line blocking", tak to jistě může udávit internet všem :-(

« Odpověď #29 kdy: 08. 08. 2023, 22:27:35 »
...trochu šmejdím kolem toho fenoménu, že 10Mb port zpomalí celý switch. A i v internetech zaznamenávám dva ostře kontrastní tábory: jednak lidi znalé problematiky síťovin, kteří tvrdí, že je to nesmysl, a pak jednotlivce, kteří tvrdí, že teorii znají, ale taky drží v ruce konkrétní malý switch nebo AP/router, který se přesně takhle chová :-) Možná se ze zvědavosti zeptám ve fóru OpenWRT, co o tom kdo ví. Tam mají o hardwaru switchů dost přehled, na úrovni čipsetů. Nevím kde jinde už bych takové rozumy sosal.

Vžycky když někde čtu parametry nějakého switche nebo čipsetu, tak se tam píše "non-blocking". Ale taky čtu tu a tam neadresné zmínky o "input-buffered" switchích, jako že nemají fronty směrem egress per port (ani virtuální). Ale ani tohle mi nevysvětluje, proč by měl celý switch blokovat desítkový port, který ani není vytížený po strop (protože nemá čím být vytížený). Samozřejmě nemůžu vyloučit nějakou čínskou zkratku v designu switchovací matice, že se přesně takhle chová.

Stejně... input-buffered switch. To musí být nějaká historie. Vždyť dnešní switche, i hloupé, běžně podporují 802.1p. Tam jsou v levné variantě ve směru egress čtyři fronty per port, s priorizací...