Assessment centrum na získání práce v IT vývoji?

Milan

Assessment centrum na získání práce v IT vývoji?
« kdy: 06. 11. 2016, 22:49:02 »
Zdravím,

rozhodl jsem se po pár letech změnit práci a místo pracoviště kvůli dojíždění a jelikož jsem naposledy získal své první místo v zásadě dle doporučení, tak jsem se s tím ještě nesetkal.  Osobně jsem velký trémista a introvert, než se otrkám, nemám rád zkoušky - no asociál a nerd. Vždycky se tak nějak bavíme přes telefon ohledně znalostí a už po druhý mě pozvali na pohovor, tak říkám super, vy mě pošlete nějaké úkoly nebo přes email, Skype apod.? A dáma vždycky začala s tím, že dělají právě Assessment centrum. Tak jsem to už po druhé odmítnul.

To je teď nějaká móda dělat při náboru do IT vývoje tohle (podle mě) ponižující skupinový testování?

lobo

Re:Assessment centrum na získání práce v IT vývoji?
« Odpověď #1 kdy: 06. 11. 2016, 23:13:07 »
ake to boli firmy? a ake pozicie?
ak to boli vacsie firmy a juniorske pozicie, tak si viem predstavit ze sa im tam hlasilo 39 ludi na 1 poziciu a chceli ich nejako vyfiltrovat... ale pochybujem ze na nejaku serioznu poziciu by posielali niekoho do ass centra

Milan

« Odpověď #2 kdy: 06. 11. 2016, 23:29:39 »
Byla to jedna středně velká firma na vývoj Java/ .net, která třeba podle jobs.cz zveřejnila tu pozici minulý týden a visí jim to tam jako reagujte buďte mezi prvními, takže samotnýho mě to překvapilo.

cf23423

« Odpověď #3 kdy: 07. 11. 2016, 18:19:49 »
Zdravím,

... naposledy získal své první místo ...

To je tedy perla.  :P

Milan

« Odpověď #4 kdy: 07. 11. 2016, 19:28:57 »
Zdravím,

... naposledy získal své první místo ...

To je tedy perla.  :P

No chtěl jsem napsat, první HPP, jinak 8 let.

Nakonec se konečně dnes ozvali další dvě firmy, kde to probíhá dle mě standardně. Úkol přes mail, s ním pak pohovor s vedoucím. 

#

« Odpověď #5 kdy: 07. 11. 2016, 20:12:11 »
To je teď nějaká móda dělat při náboru do IT vývoje tohle (podle mě) ponižující skupinový testování?
Proste to znamena, ze to maji u zadeke a do takove firmy bych nesel. Pokud nedokazi venovat par hodin vlastniho casu na zacatku, jak to asi bude vypadat pozdeji?

#

« Odpověď #6 kdy: 07. 11. 2016, 20:14:24 »
A ten auto "preklad" u p.r.d.e.l.e na zadeke je kua co tady? To je snad normalni termin, ze mam neco u p.r.d.e.l.e

čumil

« Odpověď #7 kdy: 07. 11. 2016, 20:50:07 »
Zdravím,

rozhodl jsem se po pár letech změnit práci a místo pracoviště kvůli dojíždění a jelikož jsem naposledy získal své první místo v zásadě dle doporučení, tak jsem se s tím ještě nesetkal.  Osobně jsem velký trémista a introvert, než se otrkám, nemám rád zkoušky - no asociál a nerd. Vždycky se tak nějak bavíme přes telefon ohledně znalostí a už po druhý mě pozvali na pohovor, tak říkám super, vy mě pošlete nějaké úkoly nebo přes email, Skype apod.? A dáma vždycky začala s tím, že dělají právě Assessment centrum. Tak jsem to už po druhé odmítnul.

Assesment centra jsou pro obchoďáky, ne pro code monkeys. Já osobně bych to vyzkoušel, stejně bych tam seděl sám, tak co :D

Ale něco to říká o firmě.

Zhruba
my sme čuráci co ani nevěděj jak nabírat lidi, pojď k nám dělat

Milan

« Odpověď #8 kdy: 07. 11. 2016, 23:37:12 »
No každopádně podle všeho to je nějaká móda dělat AC, protože jsem se bavil s už dvěma lidma z IT vývoje (sic!), že tím prošli taky.

Ale díky no. :) Já to budu odmítat.

karel

« Odpověď #9 kdy: 08. 11. 2016, 10:15:54 »
Byla to jedna středně velká firma na vývoj Java/ .net, která třeba podle jobs.cz zveřejnila tu pozici minulý týden a visí jim to tam jako reagujte buďte mezi prvními, takže samotnýho mě to překvapilo.
Tohle je spíš trik. Já jsem si při hledání práce procházel vždy jen nové inzeráty (protože vyhledávání na jobs je zoufalé a najde hrozně moc balastu) a přišlo mi, že ti personalisti updatují inzeráty snad denně, aby to vypadalo, že jsou nové. Na některé z nich jsem přitom narážel celou dobu co jsem to sledoval (cca. půl roku). Jinak assesment center nemusí být zas taková tragedie, podle mě v těch výsledcích budou zohledňovat to na jakou pozici se hlásíš. Ber to spíš jako hru, protože jako vývojář spíš budeš nabídky odmítat. V jedné firmě měli taky poslední kolo assesment center (v tu dobu jsem ani nevěděl co to je, takže mě to nestresovalo), ale nakonec se z toho vyklubal asi hodinový rozhovor s vývojářem (IMHO pro vývojáře to nedělali nikdy, nechápu proč to tam měli napsané).

karel

« Odpověď #10 kdy: 08. 11. 2016, 10:29:15 »
Jinak mě celkem baví, kolik je tady odborníků na personalistiku. Mě osobně po zkušenosti s některými programátory připadá docela dobré si oťuknout i jejich sociální dovednosti (i když bych to spíš nechal na zkušební dobu). Nejhorší jsou lidi, kteří nejsou schopní pochopit, že technická připomínka není osobní útok nebo když jim vystvětluju nový program s kterým se ještě nesetkali, tak se jim nevysmívám, že to neví. Takže třeba výtvky z code review si berou osobně, jsou vzteklí a hádají se jak malé děti, místo aby se chytli za nos a trochu se poučili (nebo když nemám pravdu, tak aby mě přesvědčili argumenty). IMHO takový lidi je lepší rovnou vyhodit, jenom s nima člověk ztrácí čas v nesmyslných diskuzích. Taky spousta pozic u programátorů už dneska vyžaduje komunikaci minimálně s technikem z cizí firmy. A to bývá taky často problém, zvlášť pokud je ten druhý z nějaké exotické země. Nevypadá úplně dobře, pokud takový vývojář nedokáže napsat mail delší než 1 věta nebo druhý extrém Linus, který 2/3 mailu věnuje osobním útokům.

Milan

« Odpověď #11 kdy: 10. 11. 2016, 23:34:08 »
Jinak mě celkem baví, kolik je tady odborníků na personalistiku. Mě osobně po zkušenosti s některými programátory připadá docela dobré si oťuknout i jejich sociální dovednosti (i když bych to spíš nechal na zkušební dobu). Nejhorší jsou lidi, kteří nejsou schopní pochopit, že technická připomínka není osobní útok nebo když jim vystvětluju nový program s kterým se ještě nesetkali, tak se jim nevysmívám, že to neví. Takže třeba výtvky z code review si berou osobně, jsou vzteklí a hádají se jak malé děti, místo aby se chytli za nos a trochu se poučili (nebo když nemám pravdu, tak aby mě přesvědčili argumenty). IMHO takový lidi je lepší rovnou vyhodit, jenom s nima člověk ztrácí čas v nesmyslných diskuzích. Taky spousta pozic u programátorů už dneska vyžaduje komunikaci minimálně s technikem z cizí firmy. A to bývá taky často problém, zvlášť pokud je ten druhý z nějaké exotické země. Nevypadá úplně dobře, pokud takový vývojář nedokáže napsat mail delší než 1 věta nebo druhý extrém Linus, který 2/3 mailu věnuje osobním útokům.

Na to nepotřebuješ přece AC, to ti stačí klasický pohovor a zkušební doba. Nicméně naštěstí některé firmy jsou ještě rozumné a dělají klasiku, protože na AC bych osobně nikdy nešel. Ať se mě zeptá paní kunzultantka a já ji klidně řeknu, že nemám rád meetingy a neumím prezentovat předd lidma.

TVL

« Odpověď #12 kdy: 12. 11. 2016, 10:33:08 »
Upřímně - popularita AC a její šíření i jinam, než do náboru manažerů (a řekněme lepších obchoďáků), mě překvapuje. Ono AC je celkem dost drahé. Souhlasím s tím, že pokud někdo dělá AC při náboru vývojářů, tak to především značí jeho bezradnost.
Ovšem pokud je to papírově vedeno jako AC, ale v praxi je to filozoficko-technický pohovor uchazeče s vývojářem z firmy, tak to dává smysl dobrý. A dává i smysl to nazývat AC - tedy z pohledu HR. Aby se HR mohlo pochlubit, jak pracují s novými prostředky a posouvají jejich hranice tam, kam se zatím jiné firmy nevydaly :-)

Jinak rozhodně nesouhlasím s tím, že něco řeší zkušební doba. Vyhození ve zkušební době je jako zatáhnout za záchranou brzdu - ano, zabráníte tím škodám, ale to se nedá používat jako provozní brzdění. To prostě znamená, že se někde předtím stala chyba, co se stát neměla.
Teď tedy pomíjím přístupy, že vezme 2 (nebo 3 lidi) a dopředu počítáte, že chcete jenom jednoho a toho jednoho (dva) přebytečného se zbavíte na konci zkušebky.

Nejde ani tak o tu administrativu, že musíte s někým uzavřít smlouvu, přihlásit ho na státní agendu, projít s ním všechny interní předpisy a interní bezpečnostní a další školení. Nejde ani tak o to, že se některý váš zkušený zaměstnanec velkou část své pracovní doby přímo či nepřímo věnuje tomu novému (a zbytečně, když pak odejde ve zkušebce). To všechno stojí čas a peníze, ale není to hlavní problém.
Hlavní problém je, že když někoho vezmete, tak odmítnete ostatní rozjednané kandidáty. Takže když za měsíc až dva zjistíte, že jste vybrali špatného, tak jste s výběrem jiného člověka ÚPLNĚ NA ZAČÁTKU. Situace, že se ozvete někomu s kým jste jednali a on vám napíše, že po těch 2 měsících, co jste s ním kontakt přerušili, práci pořád nemá (a je dobrý a je ochoten u vás nastoupit), je dost málo častá.
Málokdy nabíráte člověka proto, že v Xčlenném týmu to zvládáte, ale chcete mít prostě pro budoucnost tým X+1členný. Většinou nabíráte proto, že máte nový projekt/nové zakázky - a ty ve stávajícím počtu nezvládnete. A ten projekt má nějaké termíny, takže skutečné zkoušení ve zkušebce je luxus, co si nemůžete dovolit. Vy potřebujete mít co největší pravděpodobnost, že podepisujete smlouvu s tím správným.

Milan

« Odpověď #13 kdy: 12. 11. 2016, 17:32:41 »
Právě z toho důvodu si myslím, že je důležitý klasický pohovor, byť mi to pod tlakem dvakrát příjemné není, tak si myslím, že ukázat nějakou znalost ukázkou napsání kódu nebo třeba referencí na projekty se dá přece zjistit dost o kandidátovi. Proto jsem psal pohovor (mezi čtyřma, šesti očima) A zkušební doba. Nejsem náborář, ale AC si dovedu ve světě "kancelářských krys" představit tak maximálně u možná středního managementu, všechno ostatní se dá prodat zjistit na pohovoru, referencích.

Osobně mi po týdnu docela narostlo sebevědomí, takže přebírám a vybírám opravdu detailně, protože "dělníků kódu" je na trhu evidentně opravdu extra nedostatek. Takový open space (vůbec celkově moderní kanceláře), politika nemožnost si brát svoje zařízení do práce (typicky ty velké nadnárodní firmy), bez možnosti pracovat z domova jsou znaky firmy, kde bych třeba pracovat nechtěl. Přitom tyhle znaky splňují ty největší firmy, které dělají zároveň na nejméně zajímavých projektech, což mě třeba překvapilo.

Jinak perlička, jedna z těch firem mi volala, že jestli nechci přijít místo na AC na pohovor. Takže root.cz je dostatečně  známej i pro nábor. Jestli ano, zdravím. :)

javaman ((

« Odpověď #14 kdy: 12. 11. 2016, 17:52:26 »
Nedostatek je levných lopat za 60, které budou jen tupě psát, co se jim řekne.