Ahojte, vopred sa ospravedlňujem za BFU otázku, ale čo to je ten Docker? Viete mi to vysvetliť aj pre laika? Ja viem, môžem si to vygoogliť, opýtať Bing Chatu / GPT chatu, alebo prečítať články na roote. Ano, môžem, ale z diskusií na roote sa dozviem viac. Hlavne sú tu na to rôzne názory, a tak mi môže niekto napísať svoj pohľad, aj pozitíva a negatíva. Taký Bing chat mi povie len to, čo nájde na internete (takže samé superlatívy) a treba ho brať s rezervou.
Z toho, čo o tejto technológii viem, ide o nejaké izolované prostredia, možno niečo ako VMká ale je to viac lightweight. Z toho, čo o tom viem, mi to pripomína Jails, čo som pred pol rokom riešil pod FreeBSD. Proste si pustím nejaké izolované prostredie s nejakým setom potrebných appiek na nejakú činnosť, a k tomu je to skombinované s podobnou filozofiou, ako má git (aj keď na iný účel). Niekde sú už hotové repozitáre plné docker imageov, a tie si môžem stiahnuť a používať.
Nedávno som niečo vyvíjal pre MCUs a snažil som sa rozbehnúť debug cez JTAG. Stiahol som nejakú utilitu pre debugovanie pre ESP32, a tam bol k stiahnutému kódu docker image (už si fakt nepamätám, k čomu to bolo, len viem, že sa niečo stiahlo z nejakého repa, podobne ako pri gite). Absolútne som netušil, čo robím, len som išiel podľa readme. Bolo to prostredie pripravené pre debugovanie. Vtedy, keď som to testoval, bol docker obrovské sklamanie, bolo to ultra pomalé. Oproti tomu, keď som to pustil priamo pod linuxom, to bolo rýchle ako blesk. Až som mal dojem, že to nebeží u mňa, ale niekde remotne na serveri (iné veci, čo spúšťam virtualizovane, idú rýchlo). Ale to bol fakt len môj dojem vytvorený na základe minimálnych skúseností. Preto by som bol rád, keby sa tu vysvetlil princíp fungovania (aspoň v skratke). Či je to bežne tak pomalé alebo bola chyba u mňa. A popravde, riešil som debugovanie MCUs, s tým som mal tiež dosť roboty, takže na štúdium dockeru vtedy nebol čas.
No teraz som v inej situácii. Chcem si spraviť ďalší eshop, mám vlastný VPS, na ktorom beží Windows Server 2019 (mám tam okrem PHP aj .NET aplikácie, takže preto ten Windows). Doteraz som PHP stránky spúšťal cez IIS. Funguje to síce celkom dobre, ale sú tam mierne odlišnosti oproti Apache, a musím tam občas riešiť veci, ktoré som na Apache riešiť nemusel (a hlavne ma iritujú tie klikacie tooly, stále musím preklikávať nejaké ikonky a menučka v IIS Manageri, a strašne ma to oberá o čas). A tak rozmýšľam, či by som si nestiahol nejaký docker image s LAMPom a nepustil to tam.
A ešte čo je Kubernetes? To je nejaký gui manager pre Docker, alebo to s dockerom nesúvisí? Niekde som to na pol oka zahliadol takže netušim.