Instalace Grub2 na USB key pro bootování Windows

Ahoj, snažim se nainstalovat Grub2 na USB key pro bootování Windows 11.
1/ stáhnul jsem si grub-2.06-for-windows.zip a rozbalil ho do C:\3
2/ mám flešku 16GB na G: a formátovaná na FAT32 jako "Disk 10" a je na ni adresář G:\boot
3/ spustil jsem cmd jako správce a ... píše mi to tohle:

C:\3>grub-install.exe --force --removable --no-floppy --target=x86_64-efi --boot-directory=g:\boot --efi-directory=g:\
Installing for x86_64-efi platform.
grub-install.exe: error: cannot find a GRUB drive for \\?\Volume{4f4ccabc-098c-11f1-bed3-d8bbc1082e73}.  Check your device.map.

Co je špatně ???

Zkusil jsem i tohle se stejným výsledkem:

grub-install.exe --boot-directory=G:\ --efi-directory=G: --removable --target=x86_64-efi

_Jenda

• 1 655
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
Re:Instalace Grub2 na USB key pro bootování Windows
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 17:30:15 »
Já bych nabídl jinou možnost: vykašlat se na grub-install, pořídit si již hotový GRUB pro EFI (například na Debianu k dostaní jako /usr/lib/grub/x86_64-efi/monolithic/grubx64.efi, a nemusíš k tomu mít Debian abys to získal, balíček si můžeš stáhnout z packages.debian.org a rozbalit si ho) a tento soubor zkopírovat na flashku/EFI oddíl jako EFI/boot/bootx64.efi. Toto zkus nabootovat (hodí tě to do command-line), pak můžeme řešit konfiguraci GRUBu (vyrobení konfiguráku, který se v tomto případě jmenuje EFI/debian/grub.cfg).

Pokud chceš opravdu extenzivní popis technického pozadí toho, co děláš, před pár lety jsem tu o tom napsal článek: https://www.root.cz/clanky/jak-funguje-a-jak-nastavit-bootovani-aneb-grub-1-2-mbr-uefi/

Mimochodem našel jsem, že 2.06 je z roku 2021. Třeba to už bude v aktuální verzi opravené.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 20:43:51 »
CloverBootloader moc hezkej ale neni to zkompilovaný takže potřebuju MS VisualStudio ...
nejsou někde binárky ?

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 20:54:32 »
 Clover-5168-X64.iso.7z je ke stazeni na githubu

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 21:08:15 »