V IT po čtyřicítce

Ink

• 669
    • Zobrazit profil
Re:V IT po čtyřicítce
« Odpověď #255 kdy: 09. 10. 2023, 14:27:33 »

Úkolů by mělo být tolik, kolik plyne z podstaty řešeného problému. Co není napsáno, to neexistuje, na co není úkol, to se neudělá, neověří, nezdokumentuje.

Možná došlo k nedorozumnění, ale já jsem nic nepsal proti plánování apod. Mě jen fascinuje, kolik existuje metod a kolik agentů s teplou vodou prodávají metody k řízení a ty typicky používají lidé, kteří vůbec neví, co dělají. A v těch metodách jsou věci, které se v praxi dělají už desítky let a mnohem efektivněji.

Souhlas. Navíc není nikde psáno, že když se objeví další úkol, který souvisel s něčím rozdělaným, nelze ho přidat. SW to umí nebo by měl umět.

« Odpověď #256 kdy: 09. 10. 2023, 16:16:41 »
Úkolů by mělo být tolik, kolik plyne z podstaty řešeného problému. Co není napsáno, to neexistuje, na co není úkol, to se neudělá, neověří, nezdokumentuje.

Mě jen fascinuje, kolik existuje metod a kolik agentů s teplou vodou prodávají metody k řízení
Tak, ale napr. ked mas zmenit nejake popisky, tak neurobis na kazdy text samostatnu ulohu, ale urobis to v ramci jednej ulohy. V popise ulohy podrobne zadanie, to povazujem za samozrejmost.

Ano, existuje vela roznych metod, nikto netvrdi, ze ich musis dodrziavat na 100%, ale ako inspiracia, ako robit veci lepsie je to fajn.
A prave agilni vyvoj reflektuje moderny trend co sa tyka vyvoja a napr. aj reagovania na zmeny pocas vyvoja. - uprava zadania, pridavanie uloh, skore odhalenie pripadneho meskania...

Ja som vyse 14 rokov programoval bez akehokolvek riadenia, bolo to priserne, lebo sami PM nevedeli co chcu, a casto zmeny isli len "per huba".
Odmietal som vsetky tieto standupy a porady, lebo tie trvali pol dna a vysledok bol, ze sa dohodneme nabuduce.
Ale casom som prisiel na to, ze agilni vyvoj je jednoznacne vyhoda. Mas historiu, co si robil, kedy, vidis, kedy ti ake ulohy dali mimo, vsetky zmeny a hlavne, prehlad maju aj ti vyssie, takze nemusim riesit nejake vykazy, ani si pamatat preco to tak dlho trvalo.

« Odpověď #257 kdy: 09. 10. 2023, 20:36:20 »
Odmietal som vsetky tieto standupy a porady, lebo tie trvali pol dna a vysledok bol, ze sa dohodneme nabuduce.
No pokud neco trva pul dne tak uz to fakt neni standup :-)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #258 kdy: 09. 10. 2023, 22:26:50 »
Myslel som porady pol dna, standupy boli vacsinou rychle, lebo akonahle niekto odbehol od temy, tak sa to stoplo. Ale porady boli nekonecne. lebo sami zadavatelia nevedeli co vlastne chcu.

« Odpověď #259 kdy: 10. 10. 2023, 08:29:15 »
Myslel som porady pol dna, standupy boli vacsinou rychle, lebo akonahle niekto odbehol od temy, tak sa to stoplo. Ale porady boli nekonecne. lebo sami zadavatelia nevedeli co vlastne chcu.
Pozor, pozor. To si pleties interne timove porady ktore su sucastou agile s poradami zo zakaznikom (zadavatelom).

Nejaky project manager alebo product owner, alebo niekto ich pozicie uz ma mat vyjasnene so zakaznikom co vlastne chce a tebe to maju pretransformovat do "IT formy" aby si na tom mohol zacat robit, resp to este rozbil na nejake mensie celky, ale hlavne, zadanie je technicky zrozumitelne a vie sa co je cielom.
Ak to toto nesplna, neni to zadanie dostatocne spracovane a maju si to tí vyssie prerobit.

Druha moznost je, ze si sa proste zucastnoval meetingov so zakaznikom a tie pravdaze nepatria do agile, to je samostatna kapitola/kategoria, ktora s agile nema nic spolocne.

« Odpověď #260 kdy: 10. 10. 2023, 08:44:19 »
Nie, praveze to boli porady s PM, lenze tam to fungovalo tak, ze zakaznik povedal: tu chcem toto. Oni to slubili a potom sa riesilo na poradach, ako to vlastne chcu, a ci sa to da vobec za rozumny cas zrealizovat. Ja som zo zakaznikom prichadzal do kontaktu len vo vynimocnych pripadoch, ked uz bol riadny pruser. A paradoxne to bolo ovela rychlejsie, ako ked to islo cez PM a nekonecne patranie, co vlastne chcu.

« Odpověď #261 kdy: 10. 10. 2023, 20:25:51 »
to jsou teda starosti (a zkusenosti). dam vam jinou perspektivu. A taky to to "agile" zrovna ve mne pracuje.

hele, firmy agile chteji. outsourcovat to do Indie taky chteji. My neindicti jsme tolerovani, protoze zamestnanci zakaznika obcas chteji videt bilou tvar a taky nejaky vysledek.

jsem si ted delal starosti, kdy si konecne najdu cas na HLD a cemu tak rikaji. Nikdo z Indickejch manageru nema cas, tak do projektu jsem se onboardoval sam, takze nic nevim. Indicti kolegove cekaji az se jim to rekne, nema smysl se ptat tech.

Teda je tam lepsi seniorni sorta kolegu, co se dokonce i hlasite vzepre a nekteri manageri dokonce jeci (nejcasteji na indicke zenske kolegyne).

FYI, uz jsem i slysel na schuzi o Jira jecet 2 scrum mastery, ze takhle oni pracovat nebudou a konci a proste odesli ze schuze. (to jsem teda jeste za 10 let nezazil). Ale v pohode, na dalsim standup zase byli.

OK,Ted uz vim, ze HLD nedelam. Na to bych mel mit 5 Tech leaderu. Jsem se to dozvedel tak, ze si mi techlead - Indka - stezovala, ze nestiha, ze musi delat to HLD a nevi jak
a kdyz jsem ji posilal za business analytikem pro procesy (uz jsem videl na jedne schuzi sedet i 3 vedle sebe  , tak rekla, ze BA pro tuhle tehcnickou domenu je taky ona.

Pred demo  jsem ji rekl, at to prednastavi, ze to muze trvat dlouho. Jeste jsem se zeptal, jestli s tim mam zkusenosti a jasne, byla na nekolika projektech.

Hmm, Nemohla to najit, kde se to zapina. (o tydne pozdeji uz si to nepamatovala). POtom nemohla najit, kam se zadavaji credentials pro integrace. A protoze je to seniornejsi sorta resource a premysli o vecech, tak se zarazila, jak to vubec muze fungovat, jak to ta integrace dokaze, kdyz se to ni to heslo nemusi davat manualne.

To HLD bych mel delat quality assurance ci co, tak jsem ji musel podsunout nejake  rady a material.
Byla lehce vdecna a optimisticka, ze ji staci lehce natuknout a zbytek dodela. OK

potom rikala, ze teda ted je pretizena, protoze pracuje zdalky a soucasne ma malou dceru, manzel je furt  na cestach, "nurse" ma dnes volno a "cook" uz dneska odesel.

OK. Ja uz stejne dlouho nebudu tolerovan, protoze jsem jim hodil vidle do jejich pokusu testovat alfa verzi proti produkcnim serverum zakaznika.

coze vam to vadi na agile?

« Odpověď #262 kdy: 10. 10. 2023, 20:53:01 »
ale to nesuvisi s agile. Spravne nastavene procesy a agile = efektivni vyvoj.
S indiou nemam skusenosti, ale bol som vo firme, kde pouzivali nejaky svoj framework, podla sposobu pisania, tak 20 rokov stary. Doplnit tam napr. novy stlpec db bola praca na pol dna a desiatky riadkov kodu v asi siestich suboroch. Tvarili sa, ze to postupne chcu inovovat, ale po roku ani prd, lebo by to stalo cas. Cize robis tam jednu vec tyzden, ktoru by si v dnesnom svete urobil do hodiny, ale nie, milion vyhovoriek typu: je to zlozity system, a nie je to take lahke. Tak po roku, ked som odchadzal som im nechal darcek. Jednu cast systemu som urobil ako mikroservis, a napojenie na ich system bola jedna zmena riadku. Pekne som im to vysvetlil, ze takto vedia postupne prechadzat na mikroservisy a tie je lahsie upravovat, ako jeden velky monolit, kde si programatori navzajom sahali do kodu a co ti jeden den fungovalo, druhy uz nie. Samozrejme aj po rokoch vsetko ostalo pri starom a firma ma problem najst programatora, ktory by tam vydrzal dlhsie, ako v skusobnej dobe.

« Odpověď #263 kdy: 10. 10. 2023, 22:15:33 »
agile se pouziva k tomu, aby byli pouzitelni co nejlevnejsi developeri.
(nevytahujte na mne puvodni agile manifesto, ja ho cetl).
'
tak co, kolika z vas  plati ceska firma tolik, ze mate na vychovatelku a kuchare?
(poziadavky na pozici: znalost zadavani hesel neni podminkou)

« Odpověď #264 kdy: 11. 10. 2023, 07:44:36 »
to jsou teda starosti (a zkusenosti). dam vam jinou perspektivu. A taky to to "agile" zrovna ve mne pracuje.

hele, firmy agile chteji. outsourcovat to do Indie taky chteji. My neindicti jsme tolerovani, protoze zamestnanci zakaznika obcas chteji videt bilou tvar a taky nejaky vysledek.

jsem si ted delal starosti, kdy si konecne najdu cas na HLD a cemu tak rikaji. Nikdo z Indickejch manageru nema cas, tak do projektu jsem se onboardoval sam, takze nic nevim. Indicti kolegove cekaji az se jim to rekne, nema smysl se ptat tech.

Teda je tam lepsi seniorni sorta kolegu, co se dokonce i hlasite vzepre a nekteri manageri dokonce jeci (nejcasteji na indicke zenske kolegyne).

FYI, uz jsem i slysel na schuzi o Jira jecet 2 scrum mastery, ze takhle oni pracovat nebudou a konci a proste odesli ze schuze. (to jsem teda jeste za 10 let nezazil). Ale v pohode, na dalsim standup zase byli.

OK,Ted uz vim, ze HLD nedelam. Na to bych mel mit 5 Tech leaderu. Jsem se to dozvedel tak, ze si mi techlead - Indka - stezovala, ze nestiha, ze musi delat to HLD a nevi jak
a kdyz jsem ji posilal za business analytikem pro procesy (uz jsem videl na jedne schuzi sedet i 3 vedle sebe  , tak rekla, ze BA pro tuhle tehcnickou domenu je taky ona.

Pred demo  jsem ji rekl, at to prednastavi, ze to muze trvat dlouho. Jeste jsem se zeptal, jestli s tim mam zkusenosti a jasne, byla na nekolika projektech.

Hmm, Nemohla to najit, kde se to zapina. (o tydne pozdeji uz si to nepamatovala). POtom nemohla najit, kam se zadavaji credentials pro integrace. A protoze je to seniornejsi sorta resource a premysli o vecech, tak se zarazila, jak to vubec muze fungovat, jak to ta integrace dokaze, kdyz se to ni to heslo nemusi davat manualne.

To HLD bych mel delat quality assurance ci co, tak jsem ji musel podsunout nejake  rady a material.
Byla lehce vdecna a optimisticka, ze ji staci lehce natuknout a zbytek dodela. OK

potom rikala, ze teda ted je pretizena, protoze pracuje zdalky a soucasne ma malou dceru, manzel je furt  na cestach, "nurse" ma dnes volno a "cook" uz dneska odesel.

OK. Ja uz stejne dlouho nebudu tolerovan, protoze jsem jim hodil vidle do jejich pokusu testovat alfa verzi proti produkcnim serverum zakaznika.

coze vam to vadi na agile?
Za tohle ale nemůže agile. Vlastně to s ním kromě názvu nemá vůbec nic společnýho :-) Proč vlastně furt chodíš pracovat do korporátů s full remote, který jsou prolezlý Indama, když ti tak vaděj? je tam o tolik víc peněz, aby to stálo za to, být z toho pořád takhle zpruzenej?

« Odpověď #265 kdy: 11. 10. 2023, 08:36:19 »
agile je prinejmensim enabler.

Indy je to prolezly vsude, krome miniaturnich a nekterych vladnich projektu.
na druhe strane to neni prolezly ceskyma pseudo managerama, takze se to balancuje.

ano, dekuji za dotaz, dostavam 3x vic nez bych dostal v Cechach.
ostatne v Cechach mi pipka muzskeho rodu rekla, ze jsem starej uz pred 11 lety, takze je to nekonecne vickrat.

Za tohle ale nemůže agile. Vlastně to s ním kromě názvu nemá vůbec nic společnýho :-) Proč vlastně furt chodíš pracovat do korporátů s full remote, který jsou prolezlý Indama, když ti tak vaděj? je tam o tolik víc peněz, aby to stálo za to, být z toho pořád takhle zpruzenej?

« Odpověď #266 kdy: 15. 10. 2023, 09:07:14 »
agile, enabler, framework, product owner, standup.... nám zobák narost.
Když se o někom řekne, že nemá Soft skills, zní to vznešeněji než kdyby se o něm řeklo, že je to lempl a na co sáhne to zvorá ;D

BTW: Jednou jsem se dočetl, že Japonci tu zavádějí (už jsem zapomněl jak tomu říkali) a že to náramně zlepší pracovní postupy. Tak jsem ten termín vyhledal a konstatoval jsem, že to tu už jednou bylo než se to zahodilo, říkalo se tomu tenkrát "zlepšovatelské hnutí" (nebo tak nějak;D ;D ;D
« Poslední změna: 15. 10. 2023, 09:13:10 od Vrozkrokkop Kopalsson »

alex6bbc

• 1 673
    • Zobrazit profil
« Odpověď #267 kdy: 15. 10. 2023, 09:31:11 »
...na co sáhne to zvorá ;D

kdyz to zvora, tak to neumi, tak to je nedostatek hard skills.

Ink

• 669
    • Zobrazit profil
« Odpověď #268 kdy: 15. 10. 2023, 12:23:45 »
agile, enabler, framework, product owner, standup.... nám zobák narost.
Když se o někom řekne, že nemá Soft skills, zní to vznešeněji než kdyby se o něm řeklo, že je to lempl a na co sáhne to zvorá ;D

BTW: Jednou jsem se dočetl, že Japonci tu zavádějí (už jsem zapomněl jak tomu říkali) a že to náramně zlepší pracovní postupy. Tak jsem ten termín vyhledal a konstatoval jsem, že to tu už jednou bylo než se to zahodilo, říkalo se tomu tenkrát "zlepšovatelské hnutí" (nebo tak nějak;D ;D ;D

Asi Kaizen.

mikrom

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #269 kdy: 15. 10. 2023, 12:27:51 »
...na co sáhne to zvorá ;D
kdyz to zvora, tak to neumi, tak to je nedostatek hard skills.
Tiez si to myslim.
Ale teraz ked pozeram na wiki tak tam je aj nejaky "problem solving", zrejme myslia riesenie tych problemov s ktorymi sa zvykne zabijat cas na agilnych workshopoch
https://en.wikipedia.org/wiki/Soft_skills