Ahoj, měl bych dotaz na uživatele FreeCadu. Stáhl jsem si verzi 1.0, vytvořil na Sketch obdélník, ten vysunul. Potud vše ok, na vysunutém objektu jsem vytvořil nový Sketch, vytvořil čtverec, ten pomocí funkce Přesunout - transformovat pole nakopíroval na požadovaná místa na Sketch.
Uvedené čtverce jsem opět vysunul - zase vše ok. Na jednom vysunutém čtverci (nyní vlastně už kvádr) jsem vytvořil Sketch, zde vytvořil kružnici, zavřel Sketch a chtěl s ní dále pracovat - vysunout. Nyní se mi objeví dialog -
Vybraný objekt nelze použít. Vybraný objekt musí patřit k aktivnímu tělesu. Zvažte použití pořadače tvarů nebo základního prvku pro referenční vnější geometrii v tělese.
Je to už po několikáté, kdy se pokouším udělat něco primitivního v tomto bezesporu výborném programu, ale vždy dříve nebo později narazím na toto. Přitom uvedený postup funguje v SolidWorks a i OnShape (vím, jiné programy, možná i jiná filozofie postupu).
Prosím, kde je moje základní chyba kterou dělám? Podotýkám, že těleso je aktivní, projekt je nový a dělám ho step by step za sebou (myslím jednotlivé úkony).
Díky.