Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma

Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Odpověď #75 kdy: 15. 07. 2025, 18:37:57 »
Prosim o vysvetleni na prikladu, v cem je lepsi situace pro me, jako uzivatele, v pripade Altium designeru lepsi.

Ve svete SW uplne chybi legislativa ohledne QoS/ToS ... protoze "as-is" a "no warranty" ve smluvnim ujednani by rovnou melo implikovat ze cena bude maximalne tak nulova. Od kdy je akceptovatelne platit za "mozna" ? Leda v loteriich (a i tam je statem garantovana vyhra).
V tomhle případě není potřeba vysvětlovat, v čem je to pro vás lepší, ale je potřeba vysvětlit základy tržní ekonomiky.

1. Aby firma dlouhodobě přežila, musí mít výnosy, které pokryjí její náklady. Struktura výnosů i nákladů se může v čase měnit, nicméně dlouhodobě musí být zachovaná ta rovnost.

Takže konkrétně pokud jste té firmě od roku 2022 nic nezaplatil, tak firma může buď zavřít krám, nebo ty peníze musí získat nějak jinak.

2. Nákup i prodej je dobrovolný. Takže je logické nakupovat jenom tehdy, když přínos nakupované věci převáží nad její cenou. U prodávajícího je zase logické prodávat jen tehdy, pokud cena pokryje alespoň náklady. Z toho zároveň plyne, že je obvykle možné kupovat různé kvalitní věci, které se liší cenou. Zkrátka někdo chce ušetřit peníze, tak se spokojí s nižší kvalitou.

Konkrétně ve vašem případě, když vám záruky na ten software nevyhovují, tak si kupte jiný. Který ovšem bude o to dražší.

Kdysi dávno Jiří Hlavenka v jednom článku psal o tom, proč dostáváme z Číny nepříliš kvalitní zboží – protože si takovou kvalitu platíme. Už tenkrát by Čína uměla vyrobit lepší kvalitu – ale my jsme to nechtěli zaplatit.

Spousta lidí by chtěla Německou kvalitu za Somálské ceny. Jenže to prostě nejde. Ne proto, že by v tom bránil nějaký nenažraný pupkatý továrník. Prostě proto, že lepší kvalita znamená vyšší náklady.

Abych to shrnul dvěma větami:
to jakozto platici zakaznik/uzivatel sna muzu chtit, ne?
Nezáleží na tom, co jako platící zákazník chcete. Záleží jenom na tom, co zaplatíte.

RDa

• 3 057
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 16. 07. 2025, 11:06:05 »
2. Nákup i prodej je dobrovolný. Takže je logické nakupovat jenom tehdy, když přínos nakupované věci převáží nad její cenou. U prodávajícího je zase logické prodávat jen tehdy, pokud cena pokryje alespoň náklady. Z toho zároveň plyne, že je obvykle možné kupovat různé kvalitní věci, které se liší cenou. Zkrátka někdo chce ušetřit peníze, tak se spokojí s nižší kvalitou.

Bohuzel dobrovolny neni.

Nezaplatite vypalne jeden rok? Ten dalsi update vam schvalne neprodame...
... ale po 2 lete pauze sami prisli prosikem, ze mi daji slevu a umozni vyjimku ze svych podminek, jen at si to prodlouzim.

Ruzne kvalitni veci lisici se cenou - tak to NEFUNGUJE kdyz SW ma proprietarni datovy format. Znova je tady potreba zasah regulacnich organu ve smyslu - zakaznik NESMI byt rukojmi firmy skrze uzavrene formaty, protoze dodavatel SW si nemuze a nesmi narokovat exkluzivni pristupova prava k obsahu vytvareneho uzivatelem.

A taky bych zavedl - kdo nahlasi bug (replikovatelny) - ma pravo na verzi SW kde je dana vec opravena. Kdyz uz jsem neplaceny betatester, at je to alespon pres barter.

Takže konkrétně pokud jste té firmě od roku 2022 nic nezaplatil, tak firma může buď zavřít krám, nebo ty peníze musí získat nějak jinak.

Ale tady nekdo zas zamenuje pricinu a nasledek. Byl by SW funkcni a featury vyvijeli smerem kterym uzivatele chteji, tak by radi platili - ostatne to byla pointa kdyz ten dodavatel SW zacal a vymezoval se konkurenci. Posledni roky to bylo opravdu utrpeni a ten konec plateb jsem mel udelat rozhodne drive.. a nedavat mrtvemu koni zbytecnou sanci. Ale oni nechteli - tak pak maji vysledek jaky maji - odliv zakazniku. Jiste je to vyborna volba ve vasi trzni ekonomice.

« Odpověď #77 kdy: 16. 07. 2025, 16:16:47 »
Mně osobně trochu vadí předplatné za aplikaci. Nejen tady, vadí mi to z principu. Předplatné za aktualizaci map je v pořádku.
Mimochodem, víš kolik stojí software na statiku? Nebo kolik stojí AutoCAD, resp. programy AutoDesku? Statisíce a vlastně nic, protože se už nedají koupit. Musejí se pronajmout na časové období. Jak přestaneš platit, jsi bez softvéru. A máš utrum. Už neotevřeš ani to, co jsi sám vytvořil.

To si ještě pamatuji před 15-25 lety zdílený AutoCAD jak na kolejní síti, nebo nad DC++, samozřejmě nelegálně. Proč je AutoCAD drahý ? Protože je to složitý program, vývoj je náročný a drahý. A lidí, co to používají a pracují s tím, tolik není, narozdíl třeba od Windows a nebo Office atd. Aby se zaplatil náročný vývoj, když je málo kupujících, tak to musí být drahé. Aby hodně kupujících zaplatilo jednoduchou aplikaci v mobilu (levný vývoj, hodně zákazníků), cena je levná. U programů a databází je cena za vývoj, ta se rozdělí mezi kupující. Namnožení už nic nestojí, narozdíl od Hardware.

To že teď už si na AutoCAD nejde koupit licenci, to je pro mě novinka. Tedy je nutné pouze program spouštět přes internet a data mít v Cloudu ? Je to ochrana proti pirátům, ale není  to úplně OK. Jednou si to někdo koupí, tak proč by nemohl mít data a program u sebe ?

Já osobně mám všechen software legální. Až na pár vyjímek vždy existuje nějaká freeware nebo GNU verze, s naprosto dostačujícími schopnostim. Pokud v tom nejsem profík, chci si to jen zkusit, tak volně šiřitelná alternativa vždy stačí. S Autocadem jsem nepracoval, asi nejdražší program je MathLab a Matematica. Dá se řešit volně šiřitelným programem Octave. Matematica je možné použít na webu zdarma pro základní věci. Office jsou jasné, OS taky. Na prohlížení i editaci obrázků je toho spousta zdarma.

rmrf

« Odpověď #78 kdy: 16. 07. 2025, 20:01:24 »
Programy od Autodesku se teď používají tak, že koupíš licenci a tím získáš právo nainstalovat si příslušný program na několik (max něco) zařízení. A pak ten program můžeš používat v daný okamžik pouze na jednom z nich. Licence je platná po určitou dobu (měsíc, rok,...) a ověřuje se přes internet na serverech Autodesku. Program běží u tebe na počítači, data tam máš také. Autodesk sice má cloudové služby, které se snaží tlačit, ale bez nich se dá žít. Ale přestaneš platit a program už nepustíš. Tvoje data ti zůstanou, akorát je už neotevřeš. Řekneš si, že dwg si můžeš otevřít i v něčem jiném. Ale to funguje pouze u čistého AutoCadu, snad. Když máš něco složitějšího, třeba Civil 3D, tak sice máš také dwg, ale v tom jsou uložené takové datové struktury, které pak v jiném programu nezedituješ.