Potřeboval bych poradit s následující situací. CETIN buduje pro město (cca. 15 tis. obyvatel) na jeho náklad optickou přípojku. Trasa přípojky je naprojektována přímo před naším domem v chodníku. Výkopové práce začnou cca. za 1-2 měsíce. Město (= investor přípojky) proti tomu, abychom se v rámci akce připojili, nic nenamítá. Vycházel jsem z předpokladu, že to asi něco bude stát, ale za cca. 10-20 tis. by CETIN mohl být ochoten přihodit do výkopu další chráničku a připojit nás. Z rozhovoru s obchoďákem CETINu ale vyplynulo, že náklady (bez výkopových prací) odhaduje na vyšší desítky tisíc a že se jim to nechce ani počítat, protože tuto částku jim nezaplatíme a návratnost u tarifů pro rezidenční segment je velmi malá.
Přijde mi to trošku zvláštní přístup. Pochopil bych, že to nikdo kvůli rezidenčním/SMB zákazníkům nebude kopat novou trasu, ale chtít za změnu projektu, kus chráničky a kabelu částku blížící se 100 tis. mi přijde dost přepálené. Opravdu to půjde cca. půl metru od našeho vchodu.
Nemáte někdo tipy, jak z toho ven? Obchodník naznačil, že pokud by tam byla kalkulována "dražší služba", tak by to možná nějak vyšlo. Co jsem se ale díval, nějaké firemní tarify přes optiku CETINu na stránkách jednotlivých ISP moc nevisí, předpokládám, že všichni objednávají nové symetrické optické tarify pro domácnosti v relaci do 1 tis. Kč a segment firemních přípojek pro SMB (viz dřívější SDSL apod.) nějak postupně mizí. Nebo se pletu? Asi není reálné platit 10 tis. Kč měsíčně jak nějaký korporát, ale platit něco v ceně Starlinku by možná mohlo být z pohledu "mít optiku v domě" celkem výhodné. Pár ISP ze stránek CETINu jsem zkusil oslovit, ale moc nevím, jak to v této oblasti teď chodí, tak hledám rady a tipy. Zkoušet spíš menší firmy typu Eri, Avonet, nebo i větší hráče typu T-mobile?
Díky za všechny nápady.